Безводие мъчи жители на високите зони на Перущица вече два

...
Безводие мъчи жители на високите зони на Перущица вече два
Коментари Харесай

Над 100 къщи в Перущица без вода от неделя! Потърпевшите: Как се живее в 40 градусови жеги?

Безводие мъчи поданици на високите зони на Перущица към този момент два дни. В едни от най-горещите дни от годината, когато термометрите минават 40 градуса, над 100 къщи с деца и възрастни хора са изправени пред нелеката задача да оцеляват без вода. 
Прочетете още
" Водоподаването беше прекратено в неделния ден. Първоначално не получихме информация отникъде. В понеделник от ВиК ни споделиха, че има повреда, по чието отстранявана се работи. Въпреки че ни увериха, че към 15 часа повредата е отстранена, а до 2-3 часа водоподаването би трябвало да бъде възобновено, не е текнала даже капка вода от мивките ни. Вече сме вторник, минаха два дни през които нямаме вода, нямаме и водоноски ", съобщи Борислава, която живее в къща в квартала под паметника в Перущица.

По думите ѝ без вода са всички къщи в региона, който е ситуиран в по-високата част на градчето. Жената изрази мощно терзание, че се обрисува режим на водата, в случай че изобщо такава тръгне по тръбите. 

" От няколко години имаме сериозен проблем с водата в летния сезон. Какви ли не аргументи чухме да се акцентират, само че истината е, че това ни води до режим на водата в 21 век. Сега никой не споделя дали още веднъж ще бъде въведен. ", уточни дамата. 



Тя добави, че и за сегашната липса на вода, от ВиК са дали разнообразни версии. 

" Колкото хора подадат сигнал, толкоз разнообразни версии чуваме - от липса на вода във водохранилищата и водоизточниците, до повреда и висок разход от къщите в ниските зони на Перущица ", показва една от пострадалите.

Жената добави, че мълчешком всички подозират, че казусът идва от напояване на аграрни земи с питейната вода. 

Наш кореспондент потърси за коментар кметицата на Перущица Мария Витанова - Вълканова и представителят на ВиК инж. Антон Гълъбов. 

„ От ВиК ме уведомиха, че има повреда. Работи се по отстраняването ѝ. Отделно от това в действителност има проблем с водата, и той е във водоизточниците. Днес ще имаме среща с представители на ВиК, на която ще обсъдим дали ще бъде въведен режим на водата. Най-вероятно ще се наложи, с цел да може всички да имат вода най-малко в някакви часови диапазони “, уточни Вълканова.

От ВиК също потвърдиха, че продължава да се работи по повредата, само че казусът е по-глобален.

„ Извършват се ремонтни действия на един от водопроводите, по тази причина е нарушено водоподаването. Нямаме информация за семейства, при които водата да липсва напълно от неделя насам. Като цяло при засушаване има действителна заплаха да има дефицит на вода, защото водоизточникът е обвързван с равнищата на река Въча. Миналата есен имаше огромен проблем с втория водоизточник на Перущица – водата понижа доста без основателна причина, т.е. това се дължи на геоложки особености. Хората би трябвало да бъдат спестовни, тъй като думата питейна вода значи не поливай с нея, не си мий колите с нея и така нататък “, разясни инж. Гълъбов и  наблегна върху обстоятелството, че има безапелационни забрани за такива действия.  

По думите му до края на седмицата би трябвало повредата да е отстранена, а водоподаването да се възвърне.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР