Безспорно най-интересното събитие от изминалия уикенд беше 49-ият конгрес на

...
Безспорно най-интересното събитие от изминалия уикенд беше 49-ият конгрес на
Коментари Харесай

Войната за БСП - за търговците в храма и бизнес интересите

Безспорно най-интересното събитие от миналия уикенд беше 49-ият конгрес на Българска социалистическа партия. Още по-интригуващи са процесите, които протичат в левицата от заставането отпред на партията на Корнелия Нинова. Вътрешното опълчване в Българска социалистическа партия е съществено, а точно то ще дефинира бъдещето на партията.
Неговото начало датира още от встъпването в служба на Нинова като ръководител на Българска социалистическа партия. В общественото и медийно пространство обаче, то излезе нескрито много по-късно. Логичните въпроси са няколко. Защо се получи това опълчване в Българска социалистическа партия и от кое място пристигна то? Години наред Българска социалистическа партия неуморно и поредно си изграждаше образа на систематична партия, която е съсредоточена в персонално облагодетелстване на партийците си и власт " непременно ". За задачата се влизаше във всевъзможни неуместни обединения, с Движение за права и свободи и Национална движение „Симеон Втори", одобряваха се скандални закони. Псевдо социалистическата партия одобри даже плосък налог, облагодетелстващ по-богатата част от популацията. В спомените ми изникват шегите и усмивките сред Сергей Станишев и Бойко Борисов, до момента в който Нинова призоваваше премиера " да се схванат като мъже ". Лидерът на ГЕРБ несмущаемо подаваше оставка, тъй като Беше изцяло наясно, че Станишев няма по какъв начин да " го бие ", както обича да се показва премиера. Във всеки един смисъл на думата. Истинска политическа идилия и послушна импотентна съпротива. След смяната в управлението на Българска социалистическа партия, от левицата съществено втвърдиха тона към ГЕРБ. В съзнанието на хората обаче, Българска социалистическа партия си остана систематична партия. И по какъв начин да бъде другояче, когато макар смяната в управление, представители на социалистите останаха Станишев, Миков, Гергов и по този начин нататък. Съвсем разумно изниква въпросът може ли и желае ли Българска социалистическа партия да се промени?
Промяната на политиката в Българска социалистическа партия - причина за опълчването
Мнозина укоряват водача на партията Корнелия Нинова за опълчването в Българска социалистическа партия. И в действителност противоборството в партията е провокирано от дейностите на Нинова и съратниците й, които поеха нов курс в развиването на партията. Впрочем той може да се въплъти с един доста елементарен образец, който Нинова даде по време на речта си.
" Имахме изпратена задача от ПЕС за диалози, може ли Българска социалистическа партия да отстъпи за Истанбулската спогодба. Един член на делегацията ми сподели: Ние сме прогресивни партии. Ние не можем да вървим след мнението на хората. Това е популизъм. Ние би трябвало да ги водим. Членовете на Българска социалистическа партия и българите очевидно не разбирате прогресивните трендове, те не са ограмотени. Нашата роля е да им обясняваме, а не да ги следваме. Пред 25 души очевидци, част от които са тук в залата, заявих: Уважаема госпожо, Вие сте пристигнали в моята татковина, седите в моя кабинет и ми обяснявате, че моята партия и моят народ е необразован, тъй като не схваща джендър идеологията. Или си оттеглете думите, или срещата преди малко завърши ".
Истината е, че без значение дали са верни или не, Нинова се преценява с позициите на елементарните социалисти. Предишното управление на Българска социалистическа партия твърдо следваше линията на ПЕС и изборните резултати бяха повече от показателни. Това обаче надалеч не е единствената причина за опълчването в Българска социалистическа партия. Далеч по-сериозна причина са олигархичните зависимости вътре в Българска социалистическа партия. Нека си напомним различен откъс от речта на Нинова.
" Всички пороци на политическата класа на прехода, на задкулисието, на бизнес ползите, на подмяната, натиска и парите, против които се борим три години, мощно нахлуха в Българска социалистическа партия за три седмици, откогато заявих, че съм подготвена да се отдръпва и да пристъпим към директен избор на ръководител. И в най-лошите си прогнози не съм допускала, че с това решение мога да отприщя подобен яз. "
Тук към този момент Нинова сподели единствено частичка от истината. А тя е, че задкулисието, бизнес ползите и т.н не са нахлули в Българска социалистическа партия през последните три седмици. Те са овладели партията доста от дълго време и комфортно дефинират политиката й. Именно тези неща са повода, че гласоподавателите не одобряват Българска социалистическа партия като по-добра опция за ръководство от ГЕРБ. И до момента в който тези неща не бъдат отстранени, Българска социалистическа партия няма да получи и доверието на гласоподавателите.
Нинова сподели превъзходство, само че какво носи това
Безспорен факт е, че на миналия конгрес Нинова потвърди, че се употребява с доверието на по-голяма част от делегатите. Надмощието й измежду редовите социалисти е още по-голямо. Това е повече от естествено, като се има поради отвращението от вътрешната й съпротива. Не може да се отхвърли, че тя направи мощни ходове в преодоляването на личната си партия. Преместването на тежестта на партията от върха, към общинските партийни организации, намаляването на финансирането в центъра и увеличение на дотацията на структурите, директният избор на ръководител и вкарването на претенденти от гражданската листа, бяха все стъпки в тази посока. По този метод тя си обезпечи прочут вътрешен комфорт, само че той е извънредно непълен. Може би най-важната част от конгреса беше изказването на Нинова, че Българска социалистическа партия не се продава.
" Различни политически и стопански лобита задвижиха ползите си за преодоляване на Българска социалистическа партия и слагане отпред на различен ръководител. На тези предприемачи, които извън се бъркат в партийните ни работи, желая да кажа отсам, от тази зала, тъй като аз не вървя в кабинетите им: Наиграхте се. Затворете си портфейлите. Българска социалистическа партия не се продава. Българска социалистическа партия не е стока. Българска социалистическа партия е идея. Ако можете да купите 10, двадесет, тридесет търговци в храма, то зад идеята стоим хиляди, които не се търгуваме. По-скоро търговците ще изоставен храма, в сравнение с да го превземете от вътрешната страна. "
Именно тук е разковничето, което ще дефинира бъдещето на партията. Както към този момент означих, " търговците от дълго време са в храма ". Въпросът е има ли кой да ги изгони. И тук Нинова и съратниците й би трябвало да потвърдят, дали дейностите им подхождат на думите.
" Треските за дялане " на Нинова
" Аз имам доста тресчици за дялане. Стилът ми е силов, както сподели някой, не познавам задна скорост, като кажа нещо, го върша до дъно. Липсва ми еластичност и наподобява, че това не е положително качество за политик. Но в никакъв случай и по никакъв мотив не съм пренебрегвала груповите органи и груповото начало в партията. Другото подстрекателство е, че сменяме идеологията. Попитах един път другарите от кое място идва това обвиняване, откакто в дейностите си нито за момент не сме отстъпвали от програмата на партията, получих отговор - отхвърлянето на Истанбулската спогодба е оттегляне от лявата идеология. "
Тук Нинова сподели същинско красноречие майсторство, свирейки виртуозно по струните на социалистическото доверие. Стилът й в действителност е силов, постоянно я упрекват в липса на харизматичност, само че това не е най-големият проблем на Нинова. Истинският проблем е нейното приватизационно минало. Макар и постоянно българите да сме посочени като образец за късопаметност, в действителност народопсихологията ни е мъчно опрощаваща. Дори когато обвиняванията към някого са недоказани, зачеркнем ли го " с дебелия маркер ", мнението ни мъчно може да се промени. " Когнитивен дисонанс " в визиите ни може да реализира единствено този, който успее някак да ни убеди, че е част от нас. Трудна задача, за който и да било български политик или партия. Повече заслужиха разграничението " те ", с толкоз богата палитра от страсти и национално творчество по " техен " адрес.
Медийното отразяване
С интерес наблюдавах отразяването на конгреса от българската журналистическа диря.  Принципът, че наличието се познава от заглавието в огромна степен беше спазен. В множеството български медии липсваше дълбочинен разбор на процесите, които доведоха до взетите решения на конгреса. Независимо дали става въпрос за бъдещия избор на ръководител на партията или оставането на Нинова отпред на социалистите. В множеството разбори липсваха причините към изложените изказвания, в едната или другата посока. Защото представянето на обещано събитие ни прави само новинари, публицистиката изисква доста повече.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР