Безспорно най-актуалният филм на годината, Battle of the Sexes е

...
Безспорно най-актуалният филм на годината, Battle of the Sexes е
Коментари Харесай

Кой побеждава в „Битката между половете“

Безспорно най-актуалният филм на годината, Battle of the Sexes е сниман преди абсурда с и основателите му евентуално не са и предполагали какъв брой доста смисъл и ентусиазъм ще донесе техният филм на феновете. Още по-хубаво е, че за разлика от доста други филми, правени за да отговорят на избрани трендове или настоящи тематики, „ Битката сред половете “ е забавен, занимателен и прелестно изигран. В основата на сюжета стоят същински събития и същински хора, на които прочее актьорите извънредно доста наподобяват даже и физически. През 1973 година тенисистът Боби Ригс – по това време 55-годишен, само че към момента в отлична форма и същинска звезда в тениса, приканва на дуел Били Джийн Кинг – най-знаменитата американска тенисистка, за да потвърди, че мъжете са и постоянно ще си останат по-добри, по-силни и по-бързи от дамите.

Били Кинг се съгласява да изиграят този мач и го бие – освен това го бие и в трите сета, доказвайки на процедура тъкмо противоположното на тезата на Ригс. Този дуел е в действителност именит, освен това освен в историята на тениса, само че и на шоубизнеса въобще – цялата организация е ужасно зрелищна, съпроводена с шоу сходно на това на Super Bowl. Мачът е гледан онлайн от над 30 000 души на стадиона и 90 милиона по малкия екран, 40 милиона от които в Съединени американски щати. Това е връх, който остава непостижим чак до 2010 година

В функциите на двамата тенисисти във кино лентата са и Стийв Карел – ужасно положителни и безусловно достоверни, с безумни седемдесетарски костюми и прически. Останалите персонажи също са доста забавни – позабравената и елегантно остаряваща Елизабет Шу в ролята на Присила, брачната половинка на Ригс, и очарователната Андреа Райсбъро като любовницата на Били – Мерилин.

По-голямата част от кино лентата е отдадена на прелюдията към мача – битката на дамите в тениса за пълноправие, демонстративното овакантяване на федерацията, напъните им да наложат своята новооснована Women’s Tennis Association (WTA), в началото спонсорирана от Virginia Slims. Деветте тенисистки в асоциацията подписват контракти за символичната сума от 1 $ в символ на митинг против неравенството в заплащането на мъжете и дамите състезатели. През 1972 година Били Кинг печели шампионата US Open и получава 15 000 $ по-малко от мъжа първенец. Тя афишира, че повече няма да взе участие в шампионата и на идната година наградният фонд за двата пола е подравнен, за първи път в света на огромния тенис.

Разбира се, както прилича на холивудски филм, историята е леко захаросана, изключително персоналният живот на Били. Това може би е целесъобразно, с цел да остане акцентът върху напъните й на корта.

Забавен, зрелищен и назидателен – този филм ни припомня, че зад еманципацията и равноправието стоят смели дами като Били Кинг. Аз персонално в никакъв случай не бях чувала за нея, само че няма да не помни името й.

 

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР