Безсилието на правителството да се справи с войната по пътищата

...
Безсилието на правителството да се справи с войната по пътищата
Коментари Харесай

Кабинетът ражда поредна мегаструктура за безопасност на движението

Безсилието на държавното управление да се оправи с войната по пътищата мазета в правеното на конструкция след конструкция. След като единствено преди два месеца беше създадена Държавната организация за пътна сигурност към Министерския съвет с щат от 39 души, в този момент кабинетът е на път да направи и Национален координационен център за безвредно придвижване по пътищата. Това идва на фона на съществуването и на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на сигурността на придвижването по пътищата, в която има представители на съвсем всички министерства. Отделно има МВР, Пътна полиция, ДАИ, АПИ и др.  Особено дейни при правенето на нови структури ръководещите станаха след тежката злополука край Своге, при която починаха 20 души, а други 20 бяха ранени. Веднага по-късно бяха махнати трима министри, а държавното управление даде обещание ограничения, които към този момент се показват в правенето на нови организации и центрове.

Този път предлагането за новата конструкция идва от вътрешния министър Младен Маринов. Той предлага план на Постановление на Министерския съвет за основаване на Национален координационен център за безвредно придвижване по пътищата, който е подложен за разискване на държавния Портал за публични съвещания strategy.bg. Маринов твърди, че въпросният център бил заложен в държавно решение от януари т.г., с което са били утвърдени " ограничения за ограничение на пътнотранспортния травматизъм до 2020 година ". Тяхната цел била " реализиране на интегриран метод „ Безопасна система “ с визия нула починали и тежко ранени ". 

Според проекта въпросният Национален координационен център ще  " обезпечава оперативна съгласуваност и взаимоотношение сред способените държавни структури при използването на ограничения за предварителна защита, краткотрайна организация на придвижване, съгласуваност при усложнени пътни и метеорологични условия, усложнения или блокиране на придвижването, пътнотранспортни катастрофи и повреди на територията на страната ". Предвижда се той да  функционира в непрестанен режим на работа. Центърът ще реализира активността си в съгласуваност с националната полиция, пожарната, дирекция „ Национална система 112 “, Агенция „ Пътна инфраструктура “, автомобилната администрация и Държавна организация “Безопасност на придвижването по пътищата ”.

Предложението на вътрешния министър е общото управление и координацията в Центъра да се реализира от чиновник на Главна дирекция „ Национална полиция “ на Министерство на вътрешните работи, избран със заповед на министъра.  Логистичното обезпечаване на Центъра ще се реализира също от Министерство на вътрешните работи.  

Вътрешният министър изяснява и че е планувал единствено 14 дни за публично разискване на плана си, а не нормалния 30-дневен поради " идния летен сезон ". Той твърди, че Центърът би трябвало да бъде основан бързо, тъй като идвала и вълната от " директно преминаващите непознати жители и въведените ограничавания на придвижването заради ремонтни действия ". Затова е оправдано активността на Центъра да стартира във допустимо най-кратък период, твърди Маринов.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР