Безредици в Париж при 18-ия пореден протест на жълтите жилетки.

...
Безредици в Париж при 18-ия пореден протест на жълтите жилетки.
Коментари Харесай

Сблъсъци и вандалски прояви на 18-ия протест на жълтите жилетки

Безредици в Париж при 18-ия следващ митинг на " жълтите жилетки ". Движението, което се зароди тъкмо преди четири месеца, се опита да даде " ултиматум " на президента Еманюел Макрон в края на огромния народен спор, извършен за усмиряване на общественото напрежение.

 © EPA / БГНЕС
Социалните и климатичните паники на французите се съчетаха на улиците в Париж, само че климатът на днешния митинг закупи мрачни краски. Насилието надви още при започване на митинга на " жълтите жилетки ", в който се врязаха крайни деятели. Те съумяха да подпалят банков офис покрай бул. " Шанз Елизе ", има 11 пострадали; изгоряха и няколко киоска, разрушени са първокласни магазини и един от историческите заведения за хранене на булеварда. Полицията е арестувала стотина души, в парижкото кметство задейства спешен щаб. Повече от 1500 са били " професионалните рушители ", както ги назова вътрешният министър Кристоф Кастанер. Според него днешните дейности са " лебедовата ария " на " жълтите жилетки ". Насилието разколеба и един от водачите на придвижването Ерик Друе, макар решителността на протестиращите да отстоят настояванията си.
Куентин Буке, незает: Тук съм, тъй като би трябвало да се отървем от Макрон. Мартин Сус, протестиращa: Ще продължим да протестираме, до момента в който не реализираме резултат. Искаме нарастване на заплатите, пенсиите, покупателната дарба и да спре разхищаването на храни. Хората би трябвало да спрат да ни назовават нападателни. Ние сме пацифисти.
Според полицията над 14 500 са били протестиращите из страната. Много по-значително голям брой се събра за Похода за климата в центъра на Париж следобяд.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР