Безредици в Париж при 18-ия пореден протест на жълтите жилетки.

Безредици в Париж при 18-ия пореден протест на жълтите жилетки. ...

Сблъсъци и вандалски прояви на 18-ия протест на жълтите жилетки.


Безредици в Париж при 18-ия пореден протест на "жълтите жилетки". Движението, което се зароди точно преди четири месеца, се опита да даде "ултиматум" на президента Еманюел Макрон в края на големия национален дебат, проведен за успокояване на социалното напрежение.

© EPA / БГНЕС
Социалните и климатичните тревоги на французите се съчетаха на улиците в Париж, но климатът на днешния протест придоби мрачни краски. Насилието надделя още в началото на митинга на "жълтите жилетки", в който се врязаха крайни активисти. Те успяха да подпалят банков офис близо до бул. "Шанз Елизе", има 11 пострадали; изгоряха и няколко киоска, разбити са луксозни магазини и един от историческите ресторанти на булеварда. Полицията е арестувала стотина души, в парижкото кметство задейства кризисен щаб. Повече от 1500 са били "професионалните рушители", както ги нарече вътрешният министър Кристоф Кастанер. Според него днешните действия са "лебедовата песен" на "жълтите жилетки". Насилието разколеба и един от лидерите на движението Ерик Друе, въпреки решителността на протестиращите да отстоят исканията си.
Куентин Буке, безработен: Тук съм, защото трябва да се отървем от Макрон. Мартин Сус, протестиращa: Ще продължим да протестираме, докато не постигнем резултат. Искаме увеличение на заплатите, пенсиите, покупателната способност и да спре разхищаването на храни. Хората трябва да спрат да ни наричат агресивни. Ние сме пацифисти.
Според полицията над 14 500 са били протестиращите из страната. Много по-значително множество се събра за Похода за климата в центъра на Париж следобед.

Източник: bnt.bg