Безработицата в България ще продължи да намалява, достигайки 179 000

...
Безработицата в България ще продължи да намалява, достигайки 179 000
Коментари Харесай

Безработицата у нас пада до 179 000 души през 2019 г.

Безработицата в България ще продължи да понижава, достигайки 179 000 души през 2019 година. Това е една от прогнозите за страната ни в отчет на Международната организация на труда, огласена при вчерашното разкриване на пролетната сесия на ръководещия й орган. По данни на МОТ към края на 2019 година безработните у нас са били 203,9 хиляди. За съпоставяне през 2013 година те са били близо 440 000.

Ако прогнозата на МОТ се сбъдне, това ще бъде най-ниското равнище на хора без работа в актуалната икономическа история, по-ниско и от 2008 година, преди началото на световната финансова рецесия. На съвещанието на управителния орган на МОТ, КНСБ е показана от президента Пламен Димитров, който е член на управителното тяло на интернационалната организация.

Управителното тяло или Административният Съвет (Governing Body) е най-важният орган на МОТ. Десет от 28–те страни имат непрекъснати представители заради „ огромната си индустриална значителност “. Това са Бразилия, Китай, Франция, Германия, Индия, Италия, Япония, Русия, Англия и Съединени американски щати, а останалите 18 се избират от Конференцията на всеки три години на географски принцип. Представителите на работодателите и на служащите се избират персонално.

Лидерът на КНСБ е най-високопоставеният българин в Международната организация на труда. До 2014 година, когато бе определен в управителното тяло за първи път, българските синдикати в никакъв случай не са участвали в този орган. Пламен Димитров е определен в групата на служащите, а номинацията му идва от Международната конфедерация на профсъюзите.

Една от най-важните тематики на срещата на МОТ е неравенството сред мъжете и дамите. Според данните на организацията в международен проект разликата в приходите сред двата пола е 26 на 100. В Европа тази разлика е към 16 на 100, а в България – 14%, сочат данни на КНСБ.

Лидерът на КНСБ е измежду докладчиците на срещата в Женева. Очаква се по-късно през днешния ден той да показа предложенията на групата на служащите за доброволните механизми, по които МОТ ще следи ограниченията на всяка страна за поощряване на заетостта и превъзмогването на безработицата.

Според групата, която съставлява Димитров, би трябвало да бъде проведен интернационален конгрес или полемика, на която всички страни, които ще следят по тази тематика, могат да обменят отзиви или положителни практики.

Друга тематика, която ще преглежда управителният орган на МОТ, ще бъде последствията от глобализацията и промените на Организация на обединените нации.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР