Безпрецедентното детайлизиране на мъглявината Карина, която е част от ръката

...
Безпрецедентното детайлизиране на мъглявината Карина, която е част от ръката
Коментари Харесай

Астрономи направиха свръхдетайлна снимка на мъглявината Карина

Безпрецедентното детайлизиране на мъглявината Карина, която е част от ръката на Карина-Стрелец на Млечния път, е направено от интернационална група астрономи, работеща в границите на програмата NOIRLab NSF (National Optical-Infrared Astronomy Research Laboratory). Астрономите съумяват да реализират неповторимо изображение, употребявайки адаптивна оптика, която може да усили десетократно остротата.

Изучаването на мъглявините е приоритет за учените, защото на такива места се раждат нови звезди. Именно в зоните на мъглявините звездите се сливат, загряват и стартират да излъчват светлина. Съзвездието Карина, ситуирано в южното небесно полукълбо, е 500 пъти по-голямо от по-известното съзвездие Орион. Самият размер разрешава на учените да учат по-подробно процесите на формиране и развиване на звездите.

За приемане на доста подробни данни е употребен 8.1-метровият телескоп Gemini South в Чили. Наблюдението е затруднено от голямото количество прахуляк в мъглявината. Адаптивната оптика дава опция освен да се отстрани въздействието на земната атмосфера върху резултатите от наблюдението, само че и да се „ види “ през праховите облаци на мъглявината.

В доста в детайли изображение на граничния пласт на мъглявината Карина, учените са разпознали необикновени елементи, които не са се виждали по-рано от Земята. Изображението ще помогне на астрономите да проучат въздействието на младите звезди върху близките небесни тела и върху образуването на планети и звезди.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР