Безпрецедентно е в историята на адвокатурата да ни се вменяват

...
Безпрецедентно е в историята на адвокатурата да ни се вменяват
Коментари Харесай

Адвокатите излизат на протест с искане оставката на ВАдС


" Безпрецедентно е в историята на адвокатурата да ни се вменяват отговорности да даваме конфиденциална информация на прокуратурата. "

Това съобщи юристът Петромир Кънчев на конференция в Българска телеграфна агенция във връзка митингите на адвокати за свободна и самостоятелна адвокатура.

Адвокатите ще провеждат национална стачка на гилдията с искане за оставка на Висшия адвокатски съвет (ВАдС).
 Адвокатите няма да са доносници на ДАНС, успокоява Цветанов
Адвокатите няма да са доносници на ДАНС, успокоява Цветанов

Той увери, че ползите на клиентите ще бъдат предпазени

По предложенията за смяна в Закона за адвокатурата не са подхванати дейности от страна на ВАдС , по тази причина юристите ще продължат да упорстват за ремонт на текстовете, както и за промени в органите на адвокатурата , електронно гласоподаване и отбрана на адвокатската активност. От гилдията се оповестиха и за смяна на Закона за ограничения против изпиране на пари и правилника за неговото използване.

Като " безспорна насмешка с всичките 14 000 делегати " Кънчев квалифицира общото заседание на ВАдС, което се организира през вчерашния ден.
 Адвокатите анулираха днешния си митинг
Адвокатите анулираха днешния си митинг

Ще се срещат с Караянчева

Адвокат Велислав Величков подлага на критика, че събранието е " като партиен конгрес на Българска комунистическа партия до 1989 година като стилистика и изразителност ". Съмняваме се, че адвокатурата е изгубила първичната инерция на независимост. ВАдС се държи като политбюро на адвокатурата , добави той. Предложенията на над 30 делегати от страната не са били подложени на гласоподаване . Нарушават се правата на юристите за сметка на положителния диалог с ръководещите , изрази мнение Величков.

Той добави, че през вчерашния ден не са били взети решения нито по нарушените адвокатски права като претърсвания и изземвания, нито по съответните ограничения против нарушение на адвокатската загадка. ВАдС работи срещу ползите на адвокатурата . По думите на Величков взети на предходно общо заседание на ВАдС решения, са били анулирани от органа в прорез със закона.
 Адвокатите по делото КТБ упорстват да чуят целия обвинителен акт
Адвокатите по делото КТБ упорстват да чуят целия обвинителен акт

Асо не се чете обвиняването, значи да не се прочете и присъдата, счита Доковска

Този орган деформира волята на колегиите от страната и на адвокатските препоръки .

" 15 души вегетират на гърба на 14 000 юристи ", възмути се Величков.

Според юрист Борислав Вълчев, който е съставил законопроект за изменение на текстове от Закона за адвокатурата и подаден във ВАдС, той е бил отритнат от ВАдС. По думите му откакто органът не подхваща дейности, юристите са взели нещата в свои ръце. " Никой не ни изяснява какво се случва с този законопроект ", сподели Вълчев.

Промените в текстовете включват дефиниране на адвокатската активност, отбрана на адвокатския труд, промяна на висшите органи на адвокатурата и промяна в избора на висшите органи на адвокатурата .

" Ние не желаеме да вземем хляба на другите юридически специалности, нито желаеме да водим жителите с нас за ръчичка по другите служби ", разясни юрист Вълчев.

Органи на адвокатските колегии се избират с пълномощни, а изборното право постоянно би трябвало да бъде директно и персонално, безапелационни бяха от гилдията в настояването си за електронно гласоподаване за избор на висши органи на адвокатурата у нас.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР