Безпрецедентно дълга е опашката от хора, които искат да се

...
Безпрецедентно дълга е опашката от хора, които искат да се
Коментари Харесай

За Ламбо през сълзи: Таран в киното, човешко лице в политиката, светъл дух...

Безпрецедентно дълга е опашката от хора, които желаят да се простят с неповторимия Стефан Данаилов. С всеки момент тя става още по-грандиозна. Още по-голяма е националната обич към него, невиждана до момента. По-възрастни столичани незабавно направиха паралел с обичта към Апостол Карамитев и скръбта по него преди десетилетия.

Опашката от фенове стартира от Народния спектакъл " Иван Вазов " в посока на градинката, вие се на буквата " п " около фонтана и назад, още веднъж стига до входа на театъра. Почитателите, сътрудниците, приятелите, феновете, съпартийците, всички, които обичат Ламбо, почтително чакат в студа да пристигна техният ред да си вземат довиждане.

Повечето трябваше да се борят със сълзите, с цел да кажат пред микрофоните с какво ще запомнят Стефан Данаилов. Най-тъжни бяха актьорите - сътрудници и негови ученици.

" Светъл дух, мощен дух. Голям артист, той беше правилен на специалността си. Знам, че Бог му е отредил свято място ", сподели Стоян Алексиев.

Голямата Татяна Лолова подсети на всички: " Всеки интервал в живота го е изживял пълнокръвно. Това е създание освен на България, това е извънземно, земно и сърдечно ". " Много красиви и надарени има, само че той е посочен. Беше с нас и мисля, че ще остане. Той е неповторимото нещо, което сме имали ", уверена е актрисата.-->
И отново напомни, че Ламбо е споделил: " Не ме жалете, живял съм, както би трябвало ". " Щурчо, прелестен, надарен, ненагледен, той не е отговорен, че беше толкоз прелестен ", сподели с топлина и обич за него Лолова.

Башар Рахал, един от неговите възпитаници, без съмнение заключи: " Имаше два типа хора -Стефан Данаилов и останалите . Яд ме е, че доста хора не го познаваха добре. Чувствам се късметлия, че съм част от тези, които са се докоснали до него. Дано тази положителната, която носеше, да може да се предава. Той променяше хората с това, че събуждаше добротата в тях. Много се надявам българите да станем по-добри хора, тъй като той беше пример за това - за човечност и добрина ".

Христо Мутафчиев му е признателен, че е разорал пъртината на българското кино за младите. " Изключително благородна персона, с изключение на като огромен артист. Таран, който проправи път в българското кино на едно цяло потомство артисти . Смея да настоявам, че е почитан от всички, срещаше любовта на хората и това му даваше криле да лети ", бяха думите за довиждане шефът на Съюза на артистите.

Президентът Румен Радев, който бе повдигнат от предприемчив комитет, управляван точно от Стефан Данаилов, също пристигна да се сбогува с огромния артист.

" Много е мъчно да вкараме Стефан Данаилов в някакви рамки, с цел да го опишем с думи. Огромният му принос към българското кино, безрезервната му обич към хората, безкрайната отдаденост на неговите възпитаници. За мен той бе и човешкото лице на българската политика ", безапелационен е президентът.

Едни от първите на поклонението с червени рози в ръце бяха депутатите от Българска социалистическа партия, които пристигнаха да се простят с сътрудника и съпартиеца си.
Стефан Данаилов до последно остана заместник-председател на партията. Корнелия Нинова мъчно съумя да овладее гласа си и да спре сълзите, с цел да приказва.

" Изпратихме една галактика от гений, хубост, обич и мъдрост. Стефан носеше добрина в себе си и я раздаваше на другите. Винаги съпреживяваше е болките и паниките на останалите като свои. Беше добър и необятна скроен човек, честен, за нас е ентусиазъм и мощ. Ние, българските социалисти загубихме собствен нравствен лидер, осиротяхме. Макар че последните дни в болничната стая той ми сподели не плачи каквото и да се случи, продължаваме дружно. И е прав. Въпреки гибелта, където и да сме, ние ще го носим в едно съкровено място в душите си. Поклон пред великия, непостижимия и незабравимия Стефан ", отрони просълзената лидерка на Българска социалистическа партия.

Бившият министър на културата от преди началото на прехода, Георги Йорданов заключи: " Това е една от тежките загуби на българската просвета. Той освен, че беше прославен и заслужил създател, само че и човек с изключителна гражданска сензитивност ". Настоящият министър на културата също бе тук. Боил Банов призна, че не познава различен подобен, като Стефан Данаилов. " Аз по-харизматична персона не съм познавал , Извън  големия му гений, отвън обичта на хората, той притежаваше рядкото качество, с изключение на гения на сцената и на екрана, да бъде подобен и в живота ", сподели Банов-син, чийто татко Васил Банов е от надареното потомство на Ламбо. " Липсата е страхотна за всички тия хора и е голяма горест ", уточни той към виещата се рекордна опашка. " За тия, които го познаваме, страхотна е неналичието. Невероятен човек, толкоз положителен, толкоз подсъзнателен, толкоз позитивен във всички момента от живота си. По-харизматичен човек от него не съм познавал ", отрони Банов.

Да се поклонят пристигнаха някогашни и сегашни държавници и политици, кметът на София Йорданка Фандъкова, двама някогашни министър председатели - Пламен Орешарски и Огнян Герджиков, здравният министър Кирил Ананиев, някогашните червени депутати Янаки Стоилов, Атанас Мерджанов, Красимир Премянов и стотици жители.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР