Безплатно измерване на кръвната захар и образователна кампания за рисковите

Безплатно измерване на кръвната захар и образователна кампания за рисковите ...

Безплатно измерване на кръвна захар и обучение за диабет в Пловдив.


Безплатно измерване на кръвната захар и образователна кампания за рисковите фактори за диабет ще се проведат в рамките на Първия национален фестивал на пешеходеца, който ще се проведе в Пловдив.

Безплатното измерване на захарта ще се състои на 19 май (неделя) от 9.00 до 15.00 ч. на Гребната база. То ще се извършва от студенти по фармация от МУ - Пловдив. Успоредно с изследването, бъдещите медици ще разясняват и рисковите фактори за диабет, както и здравословния начин на живот.

Целта на инициативата е да се популяризира здравословния и активен начин на живот и се организира от Медицински Университет – Пловдив, Община Пловдив, Община Бакленберге, Българско посолство в Кралство Белгия и с помощта на фармацевтичната компания “Ново Нордиск“.

Диабетът е социално значимо хронично заболяване, над 500 000 са хората в стра-ната, които страдат от него, а други 220 000 са с предиабет. Без адекватно лечение диабетът може да доведе до тежки увреждания като сърдечно-съдови заболявания, хронична бъбречна недостатъчност, ретинопатия, полиневропатия, ампутации на крайници, и др.

Рискови фактори

Източник: mediapool.bg