Безплатни профилактични прегледи в три направления, в които се наблюдава

...
Безплатни профилактични прегледи в три направления, в които се наблюдава
Коментари Харесай

Профилактични прегледи в три направления ще реализира СБАЛОЗ – Варна между 15 до 30 ноември

Безплатни профилактични прегледи в три посоки, в които се следи трайна наклонност на повишаване на заболеваемостта, афишира в дните сред 15 и 30 ноември управлението на „ Специализираната болница за лекуване на онкологични болести доктор Марко А. Марков – Варна “.
Ноември е разгласен ва Месец за битка с рака на простатата. Затова това ще е и едно от направленията, в които ще има спомагателни прегледи.

Всяка година към 650 000 мъже в света чуват диагнозата рак на простатата, в Европа – 190 000, а в България – 3500. Заболяването се смята за подло, тъй като признаците не се разграничават от признаците на болесттите на долните пикочни пътища.

Те съвсем изцяло се припокриват с признаците на доброкачествено увеличение на простата. Симптоми са нощното ставане за уриниране, възприятието за неизпразване на пикочния мехур, изтъняването на пикочната бликам, а оттова и остатъчната урина, която се задържа в мехура. На по-късен стадий – съществуването на кръв в урината, само че това демонстрира към този момент развиване на процеса.

Колкото по-рано се сложи диагнозата, толкоз по-ефективно е лекуването, считат експертите по урология на СБАЛОЗ – Варна. При съществуването на симптоматика пациентите би трябвало наложително да посетят доктор, а не да се самолекуват.

Въпреки сериозните акции за предварителна защита и профилактика на рака на млечната жлеза той продължава да бъде измежду водещите диагнози и преди всичко измежду дамите. Ежегодният растеж при него е към 13 %. Според статистиката на болничното заведение средногодишно новооткритите случаи единствено на рак на гърдата за Варна са към 250.

Благодарение на профилактичните стратегии, каквато СБАЛОЗ – Варна организира обичайно всяка година, новооткритите случаи са в по-ранна фаза, което усилва възможностите за преживяемост на пациентките.

Затова и тази диагноза влиза в ноемврийската профилактична стратегия на здравното заведение. Единственият сигурен метод да се избегнат тежките последици от заболяването е да се вършат постоянни профилактични прегледи.

Редовните профилактични прегледи са единственият метод да се открие в точния момент и ракът на маточната шийка. СБАЛОЗ – Варна от години организира безвъзмездни профилактични прегледи в това направление и диагнозата е включена и в тазгодишната стратегия. Целта е ранното разкриване на болестта, защото към момента най-често срещани са пациентките в трети и четвърти етап.

За да се избегнат по-тежките последствия от заболяването, е значимо дамите най-малко един път годишно да вършат гинекологичен обзор и цитонамазка, с цел да са сигурни, че са здрави. Всяко кървене отвън месечния цикъл, изключително контактното кървене – след сексуален акт, при промивка или други би трябвало да заостри вниманието и дамата би трябвало да се прегледа.

По-обилното течение, изключително в случай че е кърваво, също е сигнал, че имаме сериозен проблем. Към наложителните сигнали, че дамата би трябвало да посети гинеколог можем да прибавим подуването и болките в корема, изясняват АГ-специалистите на болничното заведение.

Записването на пациенти за спомагателните прегледи в интервала 15-30 ноември се прави на регистратурата на СБАЛОЗ – Варна на бул. „ Цар Освободител “ 100 и на телефон 052/975-840.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР