Без значение къде се намирате, важно е да знаете какви

...
Без значение къде се намирате, важно е да знаете какви
Коментари Харесай

Световната крипто борса Binance дава съвети за данъчното законодателство в ЕС

Без значение къде се намирате, значимо е да знаете какви данъчни закони се ползват за вас като консуматор на крипто. Да спазвате данъчните разпореждания е освен добре за вас, само че също по този начин оказва помощ на цялата Web3 промишленост да процъфтява. Правилата за крипто данъчно облагане обаче се развиват по-бързо от всеки път и може да отнеме обилни старания, с цел да сте в крайник със съответните развития. За да ви помогнем да се ориентирате в главната област на данъчното законодателство, обвързвана с цифровите активи, ние стартираме нова поредност от блогове, поддържана от експертния екип на Binance по данъчна политика. 

В първата публикация от поредицата преглеждаме ново законодателство, оферти и съвещания от цяла Европа. 

България: Предложен е налог върху крипто транзакциите 

Министерство на финансите на България проведе социална консултация по отношение на препоръчаните промени в Закона за налозите върху приходите на физическите лица, в това число въвеждането на експлицитни правила за облагане на приходите от криптовалути. 

Основното предложение е да се дефинира облагаемият приход от продажбата или обмена на виртуални валути като сумата от облагите, осъществени през годината, минус всички загуби, осъществени през годината. България полза персоналните приходи с единна ставка от 10%. 

 

Италия: Нови данъчни правила за продажба на крипто; доходи от копаене и издаване на токени за полза са отвън обсега на ДДС 

 

Италия вкара налог върху облагите, осъществени от продажбата на крипто активи (Закон 197/2022). Съгласно новия закон, който се ползва за всяко физическо лице с крипто облаги над 2000 евро за данъчна година, тези облаги се третират като „ всякакви приходи “ (redditi diversi) и подлежат на 26% заместващ налог. 

Законът също по този начин даде на квалифицираните данъкоплатци алтернатива да „ усилят “ цената на криптоактивите, държани на 1 януари 2023 година, и да платят налог с понижена ставка от 14% върху увеличената сума – или на една вноска (платима до юни 30 2023 г.) или на до три годишни вноски, считано от 30 юни 2023 г., с дължима рента от 3% върху идващите вноски. 

Също по този начин италианските данъчни управляващи потвърдиха, че добивът на криптовалута попада отвън обсега на налога върху добавената стойност (ДДС). Майнерите не се квалифицират като данъчно задължени лица по отношение на услугата, която правят на мрежата и нямат право на приспадане на Данък добавена стойност, начислен върху свързани покупки. 

Освен това италианските данъчни управляващи разгласиха разяснение, че токените за полза, издадени при в началото предложение на монети (ICO), са отвън обсега на налога върху добавената стойност (ДДС). 

 

Португалия: Нови налози върху приходите от крипто 

 

В своя държавен бюджет за 2023 година Португалия обясни разпоредбите за данъчно облагане на приходите и финансовите облаги, произлизащи от крипто. Новото законодателство дефинира криптоактивите за персонални данъчни цели като „ всяко цифрово показване на стойност или права, които могат да бъдат трансферирани или съхранени по електронен път благодарение на технология за осчетоводяване или сходна “, само че категорично изключва незаменими активи. 

Новият режим обгръща приходи или финансови облаги от търговия, залагане, копаене, валидиране, заплата или други заплащания, направени в крипто и издаване на всеки токен, който дава отговор на горното определение за криптоактиви. 

Печалбите, генерирани от продажбата на криптоактиви ще се третират като финансови облаги, облагаеми с закрепена данъчна ставка от 28%, в случай че активите са били държани повече от 365 дни, в който случай може да има освобождение. Освобождаването не се ползва за цифрови активи, класифицирани като скъпи бумаги. 

 

Румъния: Яснота по отношение на данъчното отнасяне на приходите от NFT и крипто търговия 

 

Данъчните управляващи на Румъния разгласиха насоки свързани с данъчното отнасяне на приходи от NFT и крипто търговия. Печалбите, осъществени от основателите на NFT се смятат за доходи от права върху интелектуална благосъстоятелност (IP). Приходите от търговия с крипто активи се таксуват с 10% като „ различен приход “, с изключение за облаги под 200 RON (около 44 $) на транзакция, в случай че общата облага за една финансова година не надвишава 600 RON (133 $). 

 

Испания: Задължения за крипто отчитане за бизнеса 

 

Държавният вестник на Испания разгласява текста на законодателството, уреждащо условията за докладване за крипто тържища и свързани лица опериращи в Испания. В член 39 се показва, че локалните субекти на Испания или непрекъснатите обекти на задгранични субекти, които дават услуги за криптообмен или необятно дефинирана гама от свързани услуги, ще бъдат задължени да показват годишна осведомителна декларация по отношение на транзакциите, които обработват или улесняват. 

Предстои уточняване на формата на годишната декларация. Информацията, която би трябвало да бъде предоставена включва персонални данни на лицата или субектите, на които виртуалните валути подхождат когато и да е на годината като притежатели, упълномощени лица или бенефициенти, дружно с валутния баланс към 31 декември на въпросната година (в евро) и информация, обвързвана с придобиването, предаването, обмяната и прехвърлянето на всевъзможни виртуални валути. 

 

Германия: Съдът постановява, че финансовите облаги от продажбата на крипто са облагаеми 

 

Германският федерален фискален съд (Bundesfinanzhof) постанови, че финансовите облаги от продажбата на криптовалути съставляват облагаем приход. Случаят визира двойка поданици на Германия, която оспори данъчното облагане на 3,4 милиона евро, получени от продажбата на разнообразни криптовалути през 2017 година Капиталовите облаги, осъществени от гражданин на Германия от частни транзакции, понастоящем се таксуват с налог в случай че общите облаги са минимум 600 евро по време на данъчна година и произтичат от предписание с движимо имущество (с изключение на акции и облигации) в границите на една година от датата на придобиване. 

Въпросът беше дали криптовалутата съставлява движимо имущество, вследствие на което финансовите облаги получени от нейната продажба биха представлявали облагаем приход. Съдът одобри необятно пояснение на термина „ движимо имущество “, което включва криптовалута в своя обсег и затова постановява, че финансовите облаги получени от продажбата на цифрови активи в границите на една година след покупката съставляват облагаем приход. Това предписание важи и за обмена на криптовалута. 

 

Дания: Публична консултация по отношение на отговорностите за заявяване на приходи от крипто 

 

Министерството на данъчното облагане на Дания откри социална консултация по отношение на използването на DAC8 в законодателството на страната. DAC8 е препоръчано уголемение на Директивата на Европейски Съюз за административно съдействие (DAC) за криптоактиви и електронни пари. 

Предложената инструкция (DAC8), гласи, че доставчиците на услуги за криптоактиви и медиаторите на транзакции свързани с такива активи са длъжни да събират и рапортуват информация за своите клиенти на данъчните управляващи, които след това ще обменят тази информация с други държави-членки на Европейски Съюз. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР