Без сериозни нарушения на реда започна изборният ден, съобщиха от

...
Без сериозни нарушения на реда започна изборният ден, съобщиха от
Коментари Харесай

Избориният ден в страната започна без сериозни нарушения

Без съществени нарушавания на реда стартира изборният ден, оповестиха от Министерство на вътрешните работи. Не са регистрирани тежки престъпни прояви, които да попречват гласуването.
Прочетете още
До момента няма подадени сигнали за закононарушения, свързани с изборите.

Ще се гласоподава на балотажи за кметове в 91 общи, 451 кметства и 31 региона, откакто предходната неделя в тези обитаеми места никой от претендентите не получи повече от половината от гласовете. Един против различен се изправят двамата претенденти с най-голямата получена поддръжка преди седмица.

До края на изборния ден в 20.00 ч. са в действие възбраните за  политическа пропаганда и за обявяване на резултати от социологически изследвания. 

За балотажите са формирани близо 7,3 хиляди секции. В близо 5,9 хиляди от тях може да се гласоподава и с машини. 

Балотажи през днешния ден се организират в 19 регионални града, в това число и трите най огромни София, Пловдив и Варна, където още веднъж има избор и на районни кметове, като в 4 кметства се явяват трима кандидати, тай като вторият и третият са с идентичен брой гласове.

Във вчерашният ден ЦИК анулира гласоподаване с машина в една секция в Добрич, защото тя не е проработила след инсталиране, както и в още две в Благоевград - там машините са били разменени. В изборните описи през днешния ден са включени хора придобили изборни права сред двата тура а са заличени тези, които са ги изгубили. 

" В изборните описи за гласоподаване на втория тур са включени и гласоподавателите, които са подали заявки за гласоподаване по сегашен адрес. Те не могат да гласоподават на непрекъснатия си адрес ", показват от ЦИК.

В преносимите секции гласоподават и хората с увреждания, които предходната неделя гласоподаваха в тях, а в случай че секцията е заличена, те са дописани в изборните описи по непрекъснат адрес.

Говорителя на ЦИК Росица Матева посочи, че хората сами вземат решение по какъв начин да пуснат своя вот  в секциите със смесено гласоподаване: 

" Ако желаете да гласувате с машина, ще ви бъде дадена карта от ЦИК ".

От ЦИК обръщат внимание, че бюлетината или бюлетините от машината се отпечатват поредно и би трябвало да се вземат  след звуковия сигнал от устройството.

" Трябва да изчакат отпечатването и най-сигурният метод е да изчакат звуковия сигнал ", уточни Матева.

Машина, която спре да работи и не може да се започва на ново, излиза от строя, а гласуването ще продължава с хартиени бюлетини.

От ЦИК подсетиха, че при пускане на устройствата систематичната квитанция с хеш кода би трябвало да се слага на видно място в секционната комисия.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР