Без съмнение, борбата със забравата днес е по-актуална от всякога,

...
Без съмнение, борбата със забравата днес е по-актуална от всякога,
Коментари Харесай

Заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова взе участие в церемония за Холокоста

Без подозрение, битката със забравата през днешния ден е по-актуална от всеки път, тъй като все по-малко очевидци на Холокоста остават измежду нас, а антисемитизмът от време на време изплува от най-тъмните дълбини на актуалните общества.

Това съобщи заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова на гала, извършена на 27 януари 2022 година в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.

Събитието бе взаимно проведено от Посолството на Израел, СУ „ Св. Климент Охридски “ и Министерство на външните работи и бе отдадено на отбелязването на Международния ден за възпоменание на Холокоста. Датата е обвързвана с освобождението през 1945 година на най-големия лагер на гибелта – Аушвиц-Биркенау и символизира поклонението пред паметта на повече от шест милиона жертви на Холокоста.

В проявата взеха присъединяване ръководителят на Народното събрание, посланиците на Израел и Германия в България, ректорът на СУ „ Св. Климент Охридски “, представители на еврейската общественост и организации у нас, учени от университетите „ Кеймбридж “ и „ Бар Илан “, общественици и представители на голям брой български ведомства, както и представители на дипломатическия корпус, упълномощен в София. Ритуално бяха запалени свещи в памет на жертвите на Холокоста, а програмата бе допълнена от музикални осъществявания, прожекция на спомените на оживял от Холокоста и галерия на Института „ Яд Вашем “.

В своето изявление заместник-министър Петрова акцентира, че България е мощно ангажирана в битката с антисемитизма, която е и един от главните външнополитически цели в региона на правата на индивида. Отбелязана бе активността на страната ни в Международния алианс за възпоменание на Холокоста, както и идната работа по осъществяването на декларираните в границите на Международния конгрес за битка с антисемитизма в Малмьо през 2021 година съответни задължения.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР