Без резултат завърши срещата Западни Балкани - Европейски съюз, след

...
Без резултат завърши срещата Западни Балкани - Европейски съюз, след
Коментари Харесай

Без резултат завърши срещата Западни Балкани - ЕС

Без резултат приключи срещата Западни Балкани - Европейски съюз, откакто България не промени позицията си за начало на договаряния с РСМ. Премиерът в оставка Кирил Петков разгласи, че е спазил думата си и ще остави решението за Северна Македония на Народното събрание.

Очакванията към българския министър председател и българската позиция бяха огромни, както от страна на балканските страни, по този начин и от всички останали в Европейски Съюз. Развръзката обаче към този момент се отсрочва. Но Кирил Петков ги е уведомил, че
решението ще е на българския парламент.

" Имахме доста тежки диалози. Това, което се видя е в действителност ужасно очакване, че България ще вдигне ветото, само че аз ясно споделих, че това е решение на българския парламент. Докато нямам решение на българския парламент, аз еднолично, нито държавното управление няма да променим българската позиция. Второ нещо, което се случи, е че част от условията, които са свързани и с френското предложение, са доста сложни за приемане от РСМ. Но това, което стана ясно е, че това не са към този момент единствено настояванията на София, а това би трябвало да станат настояванията на Европа. Тоест, успяхме и в това отношение на разбираем аргументите за какво тези неща, които ние желаеме, би трябвало да се случат ", сподели Петков.





Френското предложение не е напълно задоволително и за Северна Македония, излиза наяве в Брюксел. След срещата министър председателят Димитър Ковачевски очерта алените линии на Скопие, а пред Българска национална телевизия албанският му сътрудник Еди Рама употребява остри думи по адрес на България.



Ковачевски изиска чиста дефиниция за македонския език в преговорната рамка и ясна отбрана на македонската еднаквост. Поиска договарянията сред Северна Македония и Европейския съюз би трябвало да стартират преди започването на процедурата за конституционните промени за включване на българите, хърватите и черногорците в преамбюла на Конституцията.

Поиска твърди гаранции и от България, и от Европейски Съюз, че България няма да прави нови претенции, с условия за това, което ще бъде контрактувано в преговорната рамка и двустранния протокол, който още не е координиран с България.





Преди началото на срещата Кирил Петков разяснява държанието на опозицията в Народното събрание и го дефинира като “политическа подлост”. Не спести и рецензиите си към президента Румен Радев.

" Разбирате ли, те дори не се появяват на комисия. Те дават обществена поддръжка и след това не идват на комисия. Тази двойнственост е типична за господин Борисов. Ние сме го гледали 12 години - просто в първия миг, в който зависеше нещо от него, го видяхме отново. Така че в случай че желае да наподобява като един естествен някогашен общественик - хайде по този начин да го нарека, най-малко да отиде през днешния ден на комисия, да се насрочи един общо отворен спор. Хората да схванат, че няма нищо скрито-покрито. Да видят, че българският интерес в действителност е предпазен и тогава да се гласоподава. Това за мен са верните стъпки. Другото нещо - президентът не може от две седмици КСНС да не се привиква и да се крием на разнообразни места и да споделяме " но то едните би трябвало, но то другите ". Защитавал ненапълно позицията, но не защитавал позицията. Ако си президент на място - викаш КСНС, викаш всички служби, викаш всички партии, сядаме всички дружно - обсъждаме и излизаме. Но не - отново " било на държавното управление, било на премиера ". Маските паднаха. Омръзна ми от страхливци, аз ще си спазяа моето заричане пред бъларския народ и се надявам да имаме една отворена полемика, тъй като е исторически миг, който не би трябвало да изпускаме ", сподели Петков.





Повечето европейски водачи показаха вяра България бързо да вдигне ветото си, с цел да могат договарянията със Северна Македония и Албания да стартират допустимо най-бързо.

СНИМКИ: БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР