Без прозападните сили, които да говорят за реформи, всички в

...
Без прозападните сили, които да говорят за реформи, всички в
Коментари Харесай

Мнения Daily - Усещане за безметежност с модела КОЙ

Без прозападните сили, които да приказват за промени, всички в Народното събрание наподобяват близки.

Още по тематиката
Засега единствено Иван Гарелов е деен в нея, останалите претенденти, наподобява, търсят поддръжка по различен метод

По корупция България е по-близо до някои африкански страни, в сравнение с до Европейски Съюз. ДПС-Борисов и Цацаров се втурват в борба с корумпираните и вършат профилиран съд. Но не значи ли това, че би трябвало да се борят против себе си?

Повече от три години след затварянето на Корпоративна комерсиална банка и почналото следствие през 2014 година, делото най-сетне ще може да стартира

Първите 100 дни

Усещане за безметежност с модела КОЙ

Първан Симеонов, политолог в " Галъп интернешънъл ", пред " Медиапул "

В края на политическия сезон, първи за това ръководство, то към момента не е разгласило стратегия. Що се отнася до дневния ред, това в действителност е по-скоро медиен дневен ред - псевдоскандали, които отклоняват вниманието от други кавги: КТБ, тегленето на заеми, действителната дълбочина на българско-ромския проблем. Медиите харесват тези преградни кавги, в които се скандализираш за паметника пред НДК, за за не се скандализираш изключително за КТБ.

Това се благоприятства и от обстоятелството, че Народното събрание приказва повече, в сравнение с работи. Тоест вкарва се повече пушилка, тъй като партиите осъзнаха някои неща за " постистината " - това, че имиджът се оказва по-голям от обстоятелството или че разказът за действието се оказва по-голям от самото деяние. И партиите вкараха говорители-разказвачи. Точно те изнасят сега парламентарния спор. Те не са тъкмо политици - да вземем за пример Тома Биков от ГЕРБ и Александър Симов от Българска социалистическа партия.

Има още една причина ГЕРБ и Българска социалистическа партия да наподобява, че не се карат по главното, а по, жестоко казано, странични тематики. И тази причина е, че и двете партии са свързвани с модела КОЙ. Имам някакво чувство обаче, че Българска социалистическа партия прави опити за освобождение от този модел, да скъса опашката - до каква степен може да стане е обособен въпрос. Имам чувството, че ГЕРБ съжителства спокойно с модела КОЙ. Имаше едни етюди със прекъсване на публични поръчки и впрочем, само че това наподобява да е в минало време.

Изпадане в чувство за безметежност. Тия чувства са постоянно малко лъжливи, изключително когато на терена не се вижда цялостна нова опция. Защото изпускането на парата в политическите процеси у нас постоянно се е случвало през нови играчи, каквито в този момент доста не се виждат.

Раздразнението към политическия хайлайф остава в действие, само че с помощта на много фактори, измежду които услужливата медийна среда и обективно нелошите стопански индикатори, в обществото сега има известно успокоение.

За пръв път от доста време в Народното събрание трайно няма от тези дясно-либерални и прозападно насочени сили, които нормално приказват, от една страна, за правосъдна промяна, морал и правдивост, а от друга - за промени. С други думи, няма политическа мощ, която да споделя " харчете по-малко пари ". ГЕРБ харчи пари, а Българска социалистическа партия е лява съпротива и споделя " харчете още повече ". А знаете, че същностният политически спор е дебатът за пари. Затова може би е чувството, че няма същностен политически спор.

Всички в Народното събрание наподобяват близки, вижте какво става, когато ги няма тези прозападни сили - стигна се до такава степен, че ГЕРБ трябваше да бъде ударен леко през пръстите, с цел да премисли една законова корекция.

Обществото не се интересува доста от детайлите към правосъдната власт, тъй като десните хора не му описват тази история налично. А обществото желае да чуе, че неприятните бързо отиват в пандиза. Категорично не желае да слуша и да схваща за квотите във Висш съдебен съвет. Тук ръководещите нямат огромен проблем, по-скоро имат проблем с външни фактори.

Тези в България, които приказват на сходна тема, сега са в ъгъла, паднали са на избори. А има и активизация на прокуратурата с поискани рекорден брой депутатски имунитети - това се харесва на хората. И да не пропуснем отново медиите - властта е в удобна обстановка.

Това, което е неприятно за гледане от позиция на хората, които участваха в митингите през 2013 година, е, че в този момент, 4 години по-късно, стана ясно, че Борисов отлично съществува с модела КОЙ, с " Атака " и прочие Движение за права и свободи е част от управническия конгломерат, несъмнено, по-прикрита, това е им е държанието. Не можем да кажем, че и господин Марешки е съпротива - ГЕРБ се пробват да го създадат все по-послушен. С тези играчи на Българска социалистическа партия й се получава да наподобява като единствена съпротива.

Но вакуумът, който се основава, може да докара до опит тази есен да се сътвори нова съпротива. И към алената да бъде добавена и синя, която да приказва по-радикално към ГЕРБ.В изгода на койчо

От екрана летят фалшививи патици

Коментар на Огнян Минчев във фейсбук

Зад разгорещените разногласия за и срещу " листата на Гарелов " Съвет за електронни медии тихичко ще избере този, който би трябвало да обезпечи по-нататъшната монополизация на медиите посредством директен надзор върху публичната телевизия. Правосъдието и медиите са двете сфери, в които понастоящем най-очевидно се организира демонтажът на демократичната система в България.

Обществото е удавено в жълто-кафява осведомителна мръсотия, а от екрана на гъсто летят подправени патици, чието следене отклонява погледа от действителните алтернативи на публичния живот. И в случай че бТВ и " Нова " можеш просто да ги купиш, Българска национална телевизия би трябвало да я подчиниш и администрираш. Последното в никакъв случай не е било изключително мъчно, само че през днешния ден имам тъжното предусещане, че следва завръщане към още " по-славни " времена на послушание в интерес на мафиотския койчо (с дребна писмен знак - тъй като е вид, а не индивид).

Без без значение правораздаване и без свободни медии циркът на показната народна власт може умерено да продължи. Нека единствено напомним, че съществена характерност на демокрацията е полиархията, разпростряност на властта в многообразни публични центрове на надзор и въздействие - медийни, стопански, идейни и организационни. В България процесът е противоположен - към монополизация. Икономиката е в ръцете на една все по-малка шепа човеци с милиционерски генезис в цялостна симбиоза с политическата власт. Прокуратурата е царицата на правораздаването - а системата е все по-абсолютна монархия. А медийната група " Мама и уличник " затваря кръга на надзор върху главните потоци на обществена информация. Не " листата на Гарелов " - гледайте деликатно за кого ще се вдигнат ръчичките в Съвет за електронни медии. И за какво...Напомняне

Фотограф: Силата е в теб, а не в Големия брат

Искаме да кажем на българите, че сме тук и ще останем. Пропагандата желае да каже тъкмо противоположното: " Те идват и си отиват, а Големият брат остава постоянно. " Това не е правилно. Аз съм тук и заявявам от името на американското държавно управление и на американския народ, че имаме вяра в бъдещето на България.

Убедени сме, че някой целеустремено харчи пари, с цел да популяризира скептицизъм. Някой желае българите да повярват, че страната е направила неверен избор с Европейски Съюз и НАТО и че през днешния ден живеят по-зле отпреди. Приветстваме силата на българския дух, имаме вяра, че България доста се е трансформирала към по-добро.

Много се надявам в българските учебни заведения да се преподава доста повече история на ХХ век, а не извънредно на ХIХ век, да се приказва доста по-открито за близкото минало на България. Може би тогава момчетата и девойките, които от време на време виждам с тениски с надпис " Съюз на съветските социалистически републики " ще знаят по-добре какво в действителност носят.

Разликата сред нас и другите е, че ние вършим всичко оптимално транспарантно. Ние държим подписът ни да стои под всеки клип и билборд. Това е голяма разлика – тъй като този, който заплаща за агитация на скептицизъм, в никакъв случай не слага името си.

Разбира се, българите сами ще дефинират ориста си и знаем, че някои от тях напущат страната си по стопански аргументи, което е разбираемо. Но не бихме желали това да става, тъй като са изгубили религия, че България има бъдеще.

Ерик Рубин, дипломат на Съединени американски щати при представянето на акцията " Силата е в теб " с клипове за сполучливи истории на разнообразни българи, финансирана от бюджета на Държавния департамент за връзка със съюзнически страни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР