Без промяна остават условията по заварени договори за депозити и

...
Без промяна остават условията по заварени договори за депозити и
Коментари Харесай

Банка Пиреос България официално се вля в Пощенска банка

Без смяна остават изискванията по заварени контракти за депозити и заеми

© Цветелина Белутова С регистриране в Търговския указател от 12 ноември Банка Пиреос България е заличена като независимо сдружение, с което официално институцията към този момент е част от четвъртата по величина на пазара Пощенска банка. Оперативното обединяване се очакваше да стане факт няколко дни по-късно - на 18 ноември, като датата е от голяма важност за клиентите на Пиреос, защото с нея за тях влизат в действие промени в изискванията и цените за прилагане на банковите услуги.

С това на българския пазар остават да оперират 19 банки и пет клона на непознати институции. Догодина се чака броя да намалее с още най-малко една, откакто завърши и вливането на Експресбанк в придобилата я при започване на годината Банка ДСК.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики По-рано от предстоящото

От Пощенска банка към момента не са оповестили публично дата, по отношение на която за клиентите на Банка Пиреос България влизат в действие новите правила, като в особено отдадената на тематиката секция на уеб страницата се очакваше това да стане до 18 ноември. В Търговския указател вливането към този момент е отразено, тъй че действително към този момент Пиреос не съществува като юридическо лице бизнесът се трансферира към този на Пощенска банка и за клиентите стартират да важат Общите условия по договорите, цените и лихвите на банката правоприемник. Разлики има, като да вземем за пример за всеобщата услуга по поддържане на разплащателна сметка на физически лица таксата се трансформира от 2 лева на 2.50 лева месечно.

Общите условия по заварените контракти за заем, в това число по ипотечни заеми, не се трансформират, доколкото не опонират на изискванията по аналогични артикули на Пощенска банка. Без смяна остават изискванията по подписаните контракти за депозит, само че при приключване на падежа им, ще следва възобновяване според продуктите на банката-приемник. Пиреос беше измежду банките предлагащи по-високи лихви по депозити от тези на Пощенска банка, тъй че е допустимо през идващите месеци да има прочут отлив на ценово чувствителни инвеститори, които са били там поради съответни предложения.

Клиентите на Банка Пиреос България ще имат нови IBAN номера на сметките си и считано от датата на оперативното обединяване те няма да могат да вършат изходящи и да получавани входящи преводи по сметки със остарели IBAN номера. Това значи, че фирмените клиенти ще би трябвало да уведомят контрагентите си за новия номер на банковата си сметка, който може да бъде получен с позвъняване в Центъра за обслужване на клиенти или от онлайн генератора на уеб страницата на Пощенска банка.

Не се плануват промени по продуктие и услугите, употребени от клиентите на Пиреос Застрахователен Брокер или Банка Пиреос като осигурителен сътрудник, ставма ясно от секцията с информация за обединеието на уеб страницата на Пощенка банка.

Последната гръцка женитба

Сделката по придобиване на Банка Пиреос България от Пощенска банка бе контрактувана през ноември предходната година, като цената на договорката бе 75 млн. евро. С това завърши самобитната консолидация на банки с гръцки притежатели на локалния пазар, които до преди 10 години държаха общо към една пета от пазара. Две от тях - клонът на Alpha Bank и Пиреос минаха под контрола на Пощенска банка, в която акционер с 56% дял е Eurobank Ergasias, а ОББ бе трансферирана от National Bank of Greece на белгийската KBC Group.

Към края на деветмесечието Банка Пиреос България има активи за 2.7 милиарда лева и общо личен капитал от 390.6 млн. лева Печалбата възлиза на 10.6 млн. лева Юробанк България (Пощенска банка) има активи за 9.2 милиарда лева и облага в края на септеври от 131.3 млн. лева Механичното вливане на Пиреос в Пощенска банка ще сътвори състезател с активи от 12 милиарда лева, който би се наредил на трета позиция по величина на пазара малко пред ОББ. Освен това редом в Пощенска банка се влива и " И Ар Би лизинг България " - това е лизингов портфейл, който беше самостоятелен в обособена компания и остана под контрола на гръцката банкова група, когато през 2018 година тя продаде " И Ар Би лизинг " на сдружение, обвързвано с групата " Химимпорт ".

Дали Пощенска банка ще е трета или четвърта с изключение на имиджово има и практическо значение. Следочакваното влизане на България в европейския банков съюз ЕЦБ наложително поема непосредствено надзора над топ 3 по активи страната, като може по свое убеждение да поеме и други институции. Тъй като Пощенска банка не беше измежду проверяваните от Франкфурт през тази година това ще значи, че на банката може да й се наложи също да мине през обзор на качеството на активите и стрес тест.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР