Без подкрепа за правителство с мандат на Има такъв народ

...
Без подкрепа за правителство с мандат на Има такъв народ
Коментари Харесай

Йончева: Без подкрепа за Трифонов, Борисов се връща на власт

" Без поддръжка за държавно управление с мандат на " ИТН " има заплаха да върнем Бойко Борисов на власт. Няма различен вид да бъде формиран кабинет на демократичните партии в този парламент. Задачата е да се в профил ГЕРБ от власт ". Така евродепутатът от левицата Елена Йончева разяснява декларираното от водача на Има Такъв Народ Слави Трифонов желание да сформира независим кабинет във допустимо най-кратки периоди, откакто получи мандат от президента. 

Йончева, която е една от дребното политици, дръзнали да поддържат Трифонов обществено, разяснява в предаването на Веселин Дремджиев по ТВ1, че шефът на Има Такъв Народ " има нетипично политическо мислене, одобрявам неговия ход да предложи държавно управление като вдишване на цялата отговорност. Той сподели, че няма да води пазарлъци – това, което мнозина политици назовават " политически взаимни отстъпки ".

Според евродепутата не просто ГЕРБ " би трябвало да се в профил от власт, само че и да се отстрани опцията да се откри каквото и да е властническо ръководство ". След това може да се водят диспути и борби за леви и десни политики.

" В екипа, който " ИТН " предложи, има млади, добре образовани, амбициозни хора. Нека да забележим на какво са способни. Доколко ще бъдат сполучливи няма по какъв начин да разберем, в случай че не им дадем късмет. Каквото и държавно управление да бъде определено от това Народно заседание, то ще бъде доста зорко следено от демократичните партии ", декларира тя.

Йончева, която беше народен представител от Българска социалистическа партия и представител на парламентарната група, подлага на критика отхвърли на водача Корнелия Нинова от през вчерашния ден да поддържа проектокабинета на Трифонов. " Това е опит да избави най-вече себе си. За последните четири години партията е изгубила 600 000 гласа, като единствено за последните два месеца – над 100 000 ", аргументира се Йончева.

И напомня: " Нека не забравяме, че единствено преди два месеца ръководителят на Българска социалистическа партия защитаваше противоположната позиция – изрази подготвеност да поддържа каквото и да е държавно управление на " ИТН ", без преди този момент да е съгласувала изказването си с управлението на партията. Сега математиката демонстрира, че вероятно държавно управление на Българска социалистическа партия може да бъде гласувано единствено с сделка с ГЕРБ ".

По думите й " Позитано " 20 " изгуби доверието на гласоподавателите, партията стартира да се ръководи властническо, критиците се отстраняват, а опозиционността на Българска социалистическа партия се приема за фасадна. Не беше ли ръководителят на Българска социалистическа партия тази, която изиска депутатите на левицата да поддържат Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ ".

Евродепутатът твърди още, че " в Брюксел се вижда разграничаване на европейската социалдемокрация от Българска социалистическа партия. Не могат да схванат какъв е този закостенял социализъм, който ръководителят на партията желае да развива ".

ПРИЗОВКАТА НА БОРИСОВ

Елена Йончева разяснява и дейностите на някогашния министър председател Борисов, против който тя води борби на разнообразни фронтове, като най-емблематичният е " Барселонагейт ". " Бившият министър председател Бойко Борисов, който във вторник получи призовка, може да бъде разпитван – за злоупотреби за милиарди, изключително в строителството на магистрали; за закани за физическо заличаване към очевидец на корупция; за записите, в които се чува, че поръчва предприемач да бъде размазан, а политически конкурент – да бъде изгорен; за кюлчетата в спалнята; за " Барселонагейт " и т. н. ", споделя тя в изявлението.

" На 9 юли в писмо до мен основният прокурор на Прокуратурата за битка с корупцията и проведената престъпност на Испания Алехандро Лузон Кановас изяснява, че следствието е трансферирано в България. Той е получил увещание, че българската прокуратура е по-напред в работата си по него, а европейското законодателство не разрешава следствие за едни и същи лица да се води по едно и също време в две юрисдикции. В края на септември в България ще пристигна задача на мониторинговата група за народна власт на Европейски Съюз, формирана от евродепутати. Въпросът за " Барселонагейт " ще бъде подложен на срещите с българските институции ", декларира Йончева.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР