Без пътувания до родните места за свещения месец Рамазан, с

...
Без пътувания до родните места за свещения месец Рамазан, с
Коментари Харесай

Изборите в Истанбул станаха "битка с Константинопол"

Без пътувания до родните места за свещения месец Рамазан, с внимание " напълно ориентирано " към Истанбул, и засилен интерес към кюрдите.

Така изглеждаха последните няколко седмици за депутатите от ръководещата в Турция Партия на справедливостта и развиването (ПСР). Или най-малко това изиска водачът на партията Реджеп Тайип Ердоган преди изборите на 23 юни в Истанбул. Те са локални, единствено в един град и се случват за повторно тази година, само че борбата, твърди Ердоган, е от голяма важност за цялата страна - който управлява Истанбул, управлява и Турция.

И опозицията счита по този начин. Какъв е залогът на изборите, чиято акция импровизирано е в разгара си съвсем месец, ще ги завоюва ли опозицията и ще трансформират ли те Турция? " Дневник " обобщава.

Въпреки новия късмет

Изборите на 31 март бяха първите, откогато Турция стана президентска република, а Ердоган се закле като президент с изпълнителни пълномощия. След церемонията той получи официално властта, която упражняваше на процедура през четирите години, откогато бе напуснал премиерския пост, само че с конституция, която интернационалните организации и правозащитници подлагаха на критика като стъпка настрана от демокрацията.

След месеци икономическа и валутна рецесия, напрежение със Съединени американски щати и въпроси за политиката в Сирия Ердоган поведе персонално акцията, постоянно измествайки вниманието от претендентите за кметове и съветници, из цяла Турция. Той и съпартийците му обясняваха, че битката е за " национално оцеляване ".

И изгубиха. Не тъй като не получиха най-хубавия резултат (42.87% от " националния избор ", под процентен пункт по-малко от предходните избори).

От ръцете на ПСР се изплъзнаха значимите градове. В най-малко 7 от 20 най-големи (и в общо 21 провинции, създаващи 62% от БВП). В многомилионния Истанбул разликата сред Йълдъръм и претендента на опозицията Екрем Имамоглу, 13 хиляди гласа, бе в интерес на втория. Тя обаче даде надзор на кемалистите върху града, в миналото ръководен от самия Ердоган, за пръв път от 25 години.

 Резултатите демонстрираха доминирането на кемалистите (в червено) по цялото западно и южно крайбрежие. На тази карта преди края на преброяването Истанбул към момента бе в жълтия цвят на Партията на справедливостта и развиването.<br /><br />Републиканската национална партия (РНП) има собствен кмет и с малко над 30% от националния избор пое властта в просторен регион с значимо индустриално и туристическо значение от Одрин до Адана.
Резултатите демонстрираха доминирането на кемалистите (в червено) по цялото западно и южно крайбрежие. На тази карта преди края на преброяването Истанбул към момента бе в жълтия цвят на Партията на справедливостта и развиването.

Републиканската национална партия (РНП) има собствен кмет и с малко над 30% от националния избор пое властта в просторен регион с значимо индустриално и туристическо значение от Одрин до Адана.

Месец по-късно изборната комисия подреди вотът в Истанбул да се повтори поради сигнали на ПСР за нередности. Имамоглу тогава бе кмет от 17 дни. Вторият късмет за Йълдъръм обаче към момента не дава упования резултат. Проучванията от предходната седмица (дори на проправителствени агенции) дадоха на Имамоглу преднина сред 1.7 и 5 пункта. Анкета, особено направена за ПСР (която не има вяра на проучвания) и показана на " Ройтерс " от партията, мери поддръжка за Имамоглу с 3 пункта над тази за Йълдъръм.

Нови визии, непознати ограничения

Освен да приказва за бъдещето на Турция, Ердоган предприе и други радикални ограничения. Той изиска депутатите от ПСР да дадат " всичко от себе си " за успеха, забрани им " да пътуват до родните си места за празника ". Обяснението му - в Истанбул живеят гласоподаватели от всички 81 проинции. " Всеки от депутатите ни би трябвало да се обади на съгражданите си в Истанбул и да помоли за поддръжка за нашия претендент. " Той даде обещание " нови визии, планове и хора, " само че не и преди краткосрочната цел - победа. В последващо послание сподели, че борбата за Истанбул е опозиция против всички тези, които желаят да " трансфорат (града) в Константинопол ", имайки поради разгрома на сърцето на византийската империя от самите османци през 1453 година

" Истанбул е знак на конфликта сред исляма и запада, " сподели за " Дневник " Гьокхан Баджък, учител по политология в чешкия университет " Палацки ". " Когато Ердоган бе определен за кмет през 1994 година, това бе обяснено като второто завземане на Истанбул. " По думите му ислямистите назовават Истанбул " Константинопол ", " когато желаят да кажат, че има чужденци в него - като западняци, християни, гърци, които желаят да го върнат към предишното, към Византия... Опитват да консолидират консерваторите, тъй като предишния път някои от тях гласоподаваха за Имамоглу, не за Ердоган. "

 Екрем Имамоглу. Независими наблюдаващи ненапълно дават право на управляващите в Турция, които приканват да не се обръща прекомерно огромно внимание на анкети. Проучванията в страната постоянно са подложени на критика поради неразбираемата методология. От друга страна фактът, че след над 10 изборни победи Ердоган е изправен пред заплахата да загуби повторно (чрез претендента си) от все по-влиятелна опозиционна фигура, го подтикна да насочва закани - изборите могат да се повторят толкоз пъти, колкото има нередности.
Екрем Имамоглу. Независими наблюдаващи ненапълно дават право на управляващите в Турция, които приканват да не се обръща прекомерно огромно внимание на анкети. Проучванията в страната постоянно са подложени на критика поради неразбираемата методология. От друга страна фактът, че след над 10 изборни победи Ердоган е изправен пред заплахата да загуби повторно (чрез претендента си) от все по-влиятелна опозиционна фигура, го подтикна да насочва закани - изборите могат да се повторят толкоз пъти, колкото има нередности.

Как наподобяват " новите визии ", за които приказва Ердоган, не е известно. Авторът Дичле Ешийок обаче написа, че от началото на акцията за повторните избори Йълдъръм копира дейностите на съперника си. На 15 май да вземем за пример градският съвет утвърди решение да се понижат цената на водата и месечната карта за превоз за студенти. " Добри вести за хората в Истанбул, " е коментарът на Йълдъръм в " Туитър ". Тези ограничения са от пакет оферти на Имамоглу от първите му (от общо 18) дни на власт, изяснява Ешийок. Срещу тях в градския съвет ПСР, партия с болшинство и след вота, гласоподава " срещу ". След като той напусна поста, ограниченията обаче са утвърдени и стават " оферти на ПСР ", продължава тя.

" Дневник " потърси представители на ПСР за коментар. " Млади хора, стойте надалеч от фалшификати и имитации, " написа в това време Имамоглу в " Туитър ".

Кюрдите и новото остаряло оръжие

Големият въпрос за Ердоган е по какъв начин ще гласоподават до два милиона гласоподаватели в Истанбул, част от които бяха благоразположени към партията му на последните локални избори. Според шефа на социологическия институт " Консенсус " Мурат Саръ кюрдите ще са " балансьори " на тези избори. Дори 200 хиляди от тях да гласоподават в Истанбул, " това са 2% от вота " в града и " който завоюва тези 200 хиляди, ще завоюва и изборите ", споделя Саръ, представен от уеб страницата Т24.

Според политолога Баджък при толкоз дребна разлика, изразена в хиляди гласове, всяка група може да има решаваща позиция. Но " Истанбул е най-големият кюрдски град " по население, в който множеството кюрди поддържаха Имамоглу и евентуално ще продължат да го вършат.

Представляващата доста от тях Демократична партия на народите (ДПН) фактически разгласи, че и на този избор ще приканва да се гласоподава за него. Резултатът на Имамоглу измежду кюрдите, 15% от истанбулското население, ненапълно е обвързван и с решението на близо 300 хиляди поддръжници на партията на Ердоган да не упражнят правото си на глас - по отношение на 200 хиляди гласоподаватели на ДПН, постъпили по този начин съгласно няколко изследвания.

Представител на ПСР, представен от в. " Джумхуриет ", упрекна партията, че е изгубила в Истанбул поради метода на говорене в последните години, отчуждил кюрдите и апелите към кюрдските политици " да отидат в Северен Ирак ", в случай че " толкоз доста " обичат Кюрдистан.

На предишните локални избори през 2014 година Ердоган (тогава премиер) реализира триумф в някои кюрдски общини. Година по-рано той бе оповестил, че Турция желае да приключи въоръжения спор с Кюрдската работническа партия (ПКК) и водеше разговор с намиращия се в пандиза на остров Имралъ водач на организацията Абдуллах Йоджалан. Президентът, както предвиждаха някои анализатори, още веднъж прибегна до разговора с Йоджалан в тази акция.

Той разреши на пандизчията достъп до юристите му за пръв път от осем години. Според Мехмет Кая, който управлява комерсиалната камара в Диарбекир, почитаният от кюрдски националисти Йоджалан може да отклони гласове от опозицията. Дали обаче Ердоган ще направи още стъпки към водача на ПКК? Гьокхан Баджък не е сигурен, че това би дало резултати. " Има време и може да опита. Разбира се, че Йоджалан е значим. Но кюрдската партия е реалистично настроена, а за доста кюрди анулацията на изборите бе властнически ход. Не мисля, че Йоджалан ще рискува престижа си (в изгода на Ердоган - бел. ред.), нито че сериозна негова намеса би повлияла на всички кюрди. "

 Йоджалан остава авторитетен измежду кюрдите. Ердоган отхвърли да пробва да работи с негова помощ за възобновяване на мирния разговор с ПКК.
© REUTERS/Thilo Schmuelgen, Reuters

Йоджалан остава авторитетен измежду кюрдите. Ердоган отхвърли да пробва да работи с негова помощ за възобновяване на мирния разговор с ПКК.

В същата борба взе участие и Имамоглу. Той нееднократно изрази в последните седмици възхищението си от намиращия се също в пандиза водач на ДПН Селяхатин Демирташ. Според Шахисмаил Итик от ДПН тази тактичност ще работи - множеството кюрди са гневни поради изпращането на депутати, кметове и други представители на партията зад решетките (обвиненията нормално са по отношение на терористични организации).

" Не съм сигурен, че и Имамоглу задоволява кюрдските гласоподаватели, " сподели Баджък и дефинира езика му към тях като " въздържан ", с цел да не бъдат ядосани утлтранационалистите в базата на РНП... (Но) кюрдите ще го поддържат не тъй като са удовлетворени, а тъй като стратегически ще се опълчват по този начин на Ердоган. "

Според Халил Каравели от Института за политика в сигурността и развиването обаче не е наложително кюрдите да гласоподават за Йълдъръм, с цел да може ПСР да обърне резултата - той ще победи, в случай че 100 хиляди симпатизанти на ДПН не гласоподават.

Икономиката

Турция е била и в по-добро икономическо състояние. Тази година статистиката сподели, че тя е изпаднала в криза за пръв път от десетилетие. Валутната рецесия, задълбочила се два месеца след изборите за президент, бе частично обвързвана с отхвърли на турските управляващи да усилят главния лихвен %, само че и с голямата задлъжнялост, в която рецесията на разрастващите се пазари завари Турция.

Цените не престават да се повишават - инфлацията, достигнала 15-годишен връх преди няколко месеца, спадна, само че към момента е над 18%. След трипроцентно стесняване на Брутният вътрешен продукт за година стопанската система набъбна с 1.3% за тримесечие и управляващите оповестиха, че " най-лошото е отминало ". " Уолстрийт джърнъл " обаче цитира оценка на Организацията за икономическо съдействие и развиване, съгласно която турската стопанска система ще се свие с още 2.6% тази година. Вчера компанията " Фич солюшънс " предвижда, че Турция се завръща към криза. Потребителското доверие се срина през май до най-ниското равнище, измервано от първия сходен показател през 2002 година насам.

 Икономиката разчиташе десетилетие наред на достъп до евтини заеми. Турски компании, съгласно оценки на икономисти, представени от <a href=
© Reuters

Икономиката разчиташе десетилетие наред на достъп до евтини заеми. Турски компании, съгласно оценки на икономисти, представени от " Уолстрийт джърнъл ", са натрупали за това време дълг от близо 200 милиарда $ (голяма част от който е притежаван от европейски банки). Турското финансово министерство по-рано даде обещание заеми за дребни и междинни компании, равни на едвам 5.1 милиарда $, с цел да се оправят с компликациите, само че това може да не е задоволително.

Турция в това време удостовери, че се готви за резултата от възможни американски наказания при покупката на съветски ракетни комплекси С-400. Анкара държи на договорката, а през днешния ден Ердоган сподели, че тези системи са по-добри от американските " Пейтриът ". Тя обаче крие опасности за турската стопанска система. Изборите на 31 март демонстрираха, че точно стопанската система е факторът, кадърен да нанесе проваляне на Ердоган.

Западна Турция е доста по-близка до западната стопанска система и доста по-интегрирана в международната, добави Баджък. " Истанбул е градът, където хората първи усещат ударите на рецесията - увеличението на цените на петрола и електрическата енергия, на наемите... Заради стопанската система е мъчно да се убедят обичайните поддръжници на Ердоган на запад. Ердоган няма нови стопански послания. Затова приказва за Константинопол. "

На два гласа

" Залогът е във въпроса дали изборите още имат значение. Ердоган споделя, че в случай че загуби, ще повтаря изборите, до момента в който не завоюва, " споделя Сонер Чагаптай от Вашингтонския институт за близкоизточна политика, представен от електронното издание " Ал Монитор ".

Партията на президента обаче се пробва да убеди и песимистите, които считат, че турската народна власт е изгубена. В началото на предишния месец позицията на ПСР след решението за нови избори бе изпълнена с вяра, че " всички, в това число ПСР, ще уважат формалните резултати " този път. Само преди дни, в опит да успокои елементи от опозицията, Ердоган разгласи началото на правосъдна промяна, която по думите му ще укрепи демокрацията в страната.

Политологът Гьокхан Баджък има друга теза, която изрази в мнение предходната седмица. За него в турската политика оптимистите надвиват над песимистите - тези, които виждат късмет за смяна посредством изборите в Турция, надвиват над смятащите, че тя е обречена от ден на ден да се отдалечава от демокрацията. Оптимизмът обаче е толкоз мощен, че опозицията е подготвена да преглъща недемократични решения на властта, с цел да потвърди тезата си.

В диалога с " Дневник " той изясни, че времето и събитията трансформират персоналната му позиция на отпимист и черноглед. За него обаче едно е несъмнено - Ердоган сега " вижда политиката като игра на оцеляване ". Ако Йълдъръм загуби, същата вечер Имамоглу ще е най-харесваният политик в Турция. Ако завоюва, милиони турци ще се усъмнят дали това в действителност се е случило.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР