Без паника. Ваксината действа и срещу новия щам на коронавируса.

...
Без паника. Ваксината действа и срещу новия щам на коронавируса.
Коментари Харесай

Без паника. Ваксината спира новия щам

Без суматоха. Ваксината работи и против новия вариант на ковид. Не е нужна преправка или смяна на имунизациите. Това съобщи пред Българска национална телевизия вирусологът проф. Радостина Александрова от Българска академия на науките. И успокои българите: " Без суматоха, имаме имунен отговор и против променения шип ".

Напълно е допустимо новият вариант на ковид към този момент да се намира и в България, счита проф. Александрова. Но изясни: " С този шип COVID-19 се популяризира по-бързо, тъй като се задържа по-дълго в гърлото, само че не е по-смъртоносен. Спокойно, не е нужна преправка или смяна на имунизациите. ".  По думите й най-напредналите ваксини са тествани дали и по какъв начин си взаимодействат с по-широко публикуваните варианти на ковид и досега не са открити проблеми.

" Повтарям, това е мотив да сме доста деликатни, само че няма мотив за суматоха ", повтори проф. Александрова.

 

" Новият вариант има 17 промени в него. Досега приблизително бяха откривани по 7, 8, 10. Много рядко имаше откривани изолации с повече изолации. Все още не знаем до каква степен той е значим и в каква степен той е рисков. Преди всичко би трябвало да се потвърди, че в действителност той има връзка и е виновен за тази нараснала заболеваемост в Южна и Източна Англия. Нужни са доста съществени изследвания, с цел да се потвърди в каква степен той има връзка към имунния отговор ", разяснява тя.

" Ако по-лесно се популяризира, това не значи, че анулира ограниченията. Напротив, би трябвало да ги съблюдаваме по-строго. Голямата драма при новия ковид е, когато инфекцията се придвижи от горните към долните дихателни пътища и засегне белите дробове ", изясни проф. Александрова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР