Без пълен локдаун, без затваряне на бизнеси и възможно най-малко

...
Без пълен локдаун, без затваряне на бизнеси и възможно най-малко
Коментари Харесай

Властта за новата КОВИД вълна: Повече лична отговорност, по-малко затваряне


Без цялостен локдаун, без затваряне на бизнеси и допустимо минимум ограничавания. С повече персонална отговорност.Така властта се готви да посрещне почнала към този момент четвърта вълна на КОВИД епидемията. Въпреки че България продължава да е на опашката по ваксининари и трета по смъртност в Европейски Съюз, служебният кабинет не счита да вкарва по-строги ограничавания, най-малко към този момент.

Това стана ясно на срещата при президента Румен Радев, на която рапортуваха някоко министри и министър председателят СтефанЯнев.

Здравният министър Стойчо Кацаров увери, че системата е готова. Преимиерът пък прикани депутатите незабавно да одобряват актуализацията на бюджета, която ще помогне отговорът на рецесията да бъде гарантиран финансово.

Планът на служебното държавно управление е новата вълна да бъде посрещната като се призоват хората за отговорно държание и имунизиране, а не с остри рестрикции и затваряне на бизнеси. Самият президент акцентира при започване на срещата, че задачата не е да бъдат проговорени затварянето на бизнеси, институции и учебни заведения, а подготовката на цялата страна да посрещне рецесията с допустимо минимум загуби.

Служебният министър председател Стефан Янев сподели, че за ръководството на здравната рецесия държавното управление разчита на специалистите в Министерство на здравеопазването и квалифицирания от тях проект за деяние. Той разяснява, че колкото и да е добър проектът, той би трябвало да е и еластичен. Янев прикани ограниченията във връзка с бизнеса да се уточняват деликатно и да не бъдат затваряни с лека ръка бизнеси, тъй като по-късно може и да не отворят.

Според министър Стойчо Кацаров, здравната система има подборен проект за деяние при всички равнища на разпространяване. Има нужната осигуреност и с медикаменти.

Той обаче прикани Народно събрание незабавно да одобри актуализацията на бюджета, защото системата остава без никакви финансови запаси за реакция на епидемията.

Кацаров счита, че можем да преминем през новата вълна с по-малко жертви. Той обаче прикани за персонална отговорност, защото съгласно него тя е по-важна от всевъзможни административно наложени ограничения.

Социалният министър Гълъб Донев осведоми, че нужните социално-икономически ограничения в помощ на бизнеса и заетите са подготвени.

Мярката 60 на 40 ще бъде продължена, само че с изменен дизайн. Тя ще продължи да се извършва до края на годината. Донев също моли Народно събрание да прегледа актуализацията на бюджета, с цел да може да продължи тази поддръжка. Ако актуализацията не се случи бързо, би трябвало да се търсят запаси в бюджета и за 50-те лв. добавка месечно за пенсионерите.

Министърът на образованието Николай Денков сподели, че напъните на Министерството на образованието са ориентирани към 3 групи действия, свързани с началото на новата образователна година. Тече и подготовка за вероятно прекосяване към отдалечено образование. Анализът демонстрира, че има деца, които се затрудняват доста при отдалечено образование, изключително в групите с по-нисък обществен и учебен статус на родителите. Част от казуса се дължи на неналичието на електронни устройства. Липсват към 43 000 устройства по учебните заведения, за които обаче са обезпечени нужните средства са обезпечени. Липсва и достъп до интернет до доста места, което по скоро е въпрос на организация и са подхванати ограничения за превъзмогването на казуса.

Третата група действия е обвързвана с увеличение делът на имунизираните, с цел да се обезпечи оптимално дълго присъствено образование.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР