Без много шум министерството на здравеопазването е предвидило изключения от

...
Без много шум министерството на здравеопазването е предвидило изключения от
Коментари Харесай

Преболедувалите COVID-19 се оказаха освободени от карантина

Без доста звук министерството на опазването на здравето е планувало изключения от наложителната карантина за COVID-19, които са влезнали в действие малко преди Коледа. Тогава в една от заповедите на министъра, с която антигенните проби бяха приравнени на PCR-ите, е дописано, че близки контактни, оздравели като доказани случаи на COVID-19, се смятат за лица с невисок риск за предаване на SARS-CоV-2 и не подлежат на наложителна карантина. Периодът, в който са освободени от карантина, е до три месеца от лабораторното потвърждаване на инфекцията.

Изключението също има изключения - то не важи за случаите, когато хората работят с рискови групи от популацията (възрастни, лица с хронични болести и имуносупресивни състояния) или живеят в места с висок риск за заразяване като профилирани институции за даване на обществени грижи или затвори.

Заповедта, в която е разказано въпросното изключение е от 22 декември. Малко жители биха погледнали тази заповед, тъй като тя се отнася до реда за регистрация, съобщаване и доклад на COVID-19. Заповедта с разпоредбите за слагане под карантина е и е в действие от 22 октомври. Тя не е променяна, нито е отменяна. На уеб страниците на някои РЗИ продължава да е оповестена единствено тя, само че не и новата с изключенията от правилото. Така е да вземем за пример на уеб страницата на РЗИ-Търговище. Такова изключение няма и в, оповестена на най-достъпния портал с информация за ковид - coronavirus.bg. То обаче е вписано в на същия уебсайт, което би основало комплициране до каква степен е в действие.

Регионалните здравни инспекции без подозрение знаят кое предписание да употребяват в такива случаи. Тази разнопосочна информация обаче би затруднила хората да проследят какво би трябвало да създадат в собствен интерес. За да се освободи от възможна карантина човек, прекарал COVID-19, той би трябвало да има доказателство за болестта - изработен позитивен тест. Много хора обаче, изключително в случай че измежду околните има доказан случай на COVID-19, не вземат болничен, защото имат право на карантина като контактни. Така не могат да се освободят от карантина, в случай че в идващите 3 месеца да вземем за пример техен сътрудник се окаже позитивен.

С навлизането на по-евтините антигенни проби пък доста компании тестват постоянно чиновниците си и това поражда различен проблем. Служител на столичен цех описа, че един от ежедневните проби, на които го подлагат работодателите му, е излязъл позитивен. Тъй като той не демонстрира признаци, си прави на своя воля втори тест, който е негативен. РЗИ обаче следователно държи на позитивния тест и отхвърля да го освободи от карантина, макар че всеки позитивен антигенен тест следва да се удостовери от PCR, а в тази ситуация това не е направено. От столичната ревизия обясниха, че е значим позитивният резултат, в случай че негативният не е от тест в същия ден от същата лаборатория.

От министерството на опазването на здравето обясниха пред " Сега ", че несъгласие няма. В едната заповед (Заповед № РД-01-610/22.10.2020 г.) са избрани кръгът от лица, които подлежат на карантина след контакт със инфектиран с COVID-19, а в другата са избрани изключенията от обсега на първата заповед. Според адвокати, до които " Сега " се допита, в действие е последното определение, само че заповедите следва да се синхронизират, като се анулира остарялата формулировка от октомврийската заповед.

" Тази смяна в заповедта е доказателство, че когато става дума за съществени ограничавания, каквото е карантината, е нужна деликатна преценка по отношение на задачата на ограничаването и пропорциолността. Според научните данни до този миг преболедувалият COVID-19 е малко евентуално да се болести още веднъж и то в рамите на три месеца след излекуване. Ето за какво няма причина той да бъде поставян под карантина, тъй като е бил непосредствен контактен на доказан случай. Разбира се, беше добре да се обмисли по какъв начин да се регламентира, тъй че няма несъгласия при използването на заповедите на Министерство на здравеопазването ", разяснява пред " Сега " и експертът по здравно право Мария Шаркова.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР