Без маркетинг и при декларирано спиране на приватизацията, едва ли

...
Без маркетинг и при декларирано спиране на приватизацията, едва ли
Коментари Харесай

Няма кандидати за бившето летище Търговище

Без маркетинг и при заявено прекъсване на приватизацията, надали доста претенденти са разбрали за продажбата, стартирана през празничния декември и със период за депозит и предложения в първите дни на новата година.

© Анелия Николова Още по тематиката
Комисия за защита на конкуренцията: В концесията на летище Пловдив остават единствено два претендента

Швейцарският кандидат не е потвърдил, че разполага с активи за 20 млн. евро
5 ное 2017
Емил Караниколов: Повече няма да продаваме, а ще оздравяваме сдружения

Министърът на стопанската система за края на приватизацията, държавните сдружения, Бойко Борисов, Волен Сидеров и Стоян Мавродиев
18 авг 2017
Повече пасажери и самолети подвигат приходите на летище София

От държавните транспортни сдружения растеж през първата половина на годината има и пристанище Бургас
16 авг 2017 Няма купувачи за някогашното летище в Търговище. Държавата опитва да го продаде на търг през Агенцията за приватизация. Наддаването беше планувано за 3 януари, само че не е имало закупени тръжни документи, оповестиха от организацията пред " Капитал ".

Началната цена на търга беше 2 млн. лева, което прави близо 2.12 лева на кв. метър. Бившето летище е с повърхност от близо 1000 декара, като към него има и аерогара с повърхност 845 кв.м и постройка за техническо обслужване (216 кв.м). Таксата за покупката на тръжната документи беше 1000 лева

Летището в Търговище, ситуирано на 12 километра от града, губи лицензите си и не действа като такова от началото на 90-те години. Първоначално е вкарано в активите на летище Бургас, само че при концесионирането на черноморските аерогари е трансферирано към държавното летище Пловдив.

Неуспешното минало
През 2009 година имаше опит на продажба на летище Търговище, като търгът беше проведен от летище Пловдив, защото държавната компания единствено харчи пари за защитата на този неоперативен актив.

На търга тогава взе участие единствено една компания - " Летище Търговище 2009 ", записана две седмици преди наддаването оттогава 20-годишния Иво Петров от Добрич. Той беше единственият позволен участник до търга. Тогава стана ясно, че вторият му татко с няколкото си строителни компании е спомогнал, въпреки и в дребна степен, за образа на новия терминал на летището в Пловдив и е бил на 5-о място в листата депутати на " Коалиция за България " от Добрич на тогавашните избори. Компанията, която тогава завоюва търга, към този момент носи името " Ив Ко 89 ", като от последния й финансов доклад излиза наяве, че не е правила активност.

47 стотинки на квадрат
Основният проблем тогава беше, че страната продава актива съвсем на безценица с начална тръжна цена от 47 стотинки на квадратен метър, или общо 445 235 лева Победителят тогава предложи 480 хиляди лева, т.е. по 50 стотинки на кв. метър.

Основният мотив в отбрана на цената на договорката тогава беше, че обектът от дълго време не е летище, защото е в неприятно положение и би трябвало да бъде обсъждан просто като огромно парче земеделска земя междинен клас, макар че 71 декара са в регулация. Дори и като земеделска земя обаче цената на кв. метър беше прекомерно ниска.

Сделката тогава беше проведена сред изборите с доста къси периоди. А останалите искащи не бяха позволени до наддаването.

Спряната конкуренция
През 2009 година летище Пловдив изиска депозит за присъединяване от 180 хиляди лева, което беше 40% от сумата, като нормално той се движи сред 10 и 20% от цената. Отстранени бяха и останалите три претендента в търга - " Драгажен флот - Истър ", " Тракия ер " и " Еърпорт секюрити клиаранс ", защото не са подали всичките нужни документи, като " Драгажен флот - Истър " оспори процедурата в съда.

Впоследствие по време на първото държавно управление на Бойко Борисов процедурата по продажба е анулирана.

Сега активът е измежду дребното, предлагани от Агенцията за приватизация. През последните години ведомството съвсем не правеше покупко-продажби, а третото държавно управление на ГЕРБ реши, че няма да приватизира, въпреки още желанието да не е облечено в законов текст. Друг въпрос е, че без маркетинг и при заявено прекъсване на приватизацията надали доста претенденти са разбрали за продажбата, стартирана през празничния декември и със период за депозит и предложения в първите дни на новата година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР