Без дебат парламентът прие на второ четене промените в Закона

...
Без дебат парламентът прие на второ четене промените в Закона
Коментари Харесай

Без дебат депутатите приеха промените в корпоративното подоходно облагане

Без спор Народното събрание одобри на второ четене измененията в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО), импортирани от Министерския съвет. Те ще влязат в действие със задна дата - от 1 януари тази година.

Промяната в закона се постанова от уговорката на страната ни изцяло да вкара в националното данъчно законодателство европейската инструкция за определяне на правила против практиките за отбягване на налози, които директно засягат действието на вътрешния пазар във връзка с несъответствията при хибридни формирания и принадлежности, включващи трети страни.

Първата група промени са свързани облагането на така наречен хибридни формирания. Това разбиране бе въведено в законодателството при започване на 2020 година, като най-общо значи, че то се полза в една страна, а приходите и разноските му се смятат за такива на друго лице/лица, според законодателството на друга страна. С измененията избрани категории хибридни формирания се приравняват на юридически лица за задачите на закона, като облагите и приходите им ще се таксуват в България. Това разяснява за Мениджър Нюз Елеонора Сергиева, сътрудник в адвокатска адвокатска фирма „ Попов, Арнаудов и сътрудници ”. Условието важи за тези хибридни формирания, в които задгранично лице/лица държи директно или индиректно над 50 % от правото на глас, от капитала или от облагата му. В този случай законодателството на задграничното лице/лица приема, че хибридното образувание е данъчно задължено лице на България, добавя Галин Попов, Главен ръководещ съучастник в адвокатската фирма. Тези правила няма да важат, в случай че облагите и приходите на образуванието към този момент са обложени по различен метод в България или са обложени според законодателството на друга страна. От обсега на закона са изключени груповите капиталови схеми, като подлежащи на обособени регулации и на европейско равнище. Промените, обаче влизат в действие със задна дата – 01 януари 2022 година, поради условията на европейското законодателство всяка страна членка да подсигурява на национално равнище бистрота на облагането на хибридните формирания. Така страната ни извършва отговорностите си съгласно европейските условия, само че няма явен механизъм по какъв начин на практика ще се правят тези установявания по отношение на другите категории формирания и съставляващите ги лица, акцентират адвокати.

С измененията в ЗКПО се дава и нова формулировка на груповата капиталова скица . Това е капиталов фонд или скица, които имат голям брой притежатели, имат диверсифициран портфейл от скъпи бумаги или са предмет на нормативна уредба за отбрана на вложителите. Новите правила не се отнасят за тях.

Втората група промени в ЗКПО се отнася за данъчното отнасяне на лизинговите контракти. Новите правила категорично дефинират счетоводните доходи, разноски, облаги и загуби от контракти за продажба с противоположен лизинг (т.нар. действен лизинг, според Международните счетоводни стандарти), да не се признават за данъчни цели при лизингополучателите. За такива ще се признават разноски, доходи, облаги и загуби, избрани от разпоредбите на Счетоводен стандарт 17 „ Лизинг “ във връзка с контракти за продажба с противоположен лизинг, систематизиран като експлоатационен лизинг. Тук, въпреки да няма европейска регулация, измененията също са със задна дата. Те ще обзет отчитането по другите стандарти при лизинговите покупко-продажби, сключвани от началото на годината, обясниха от адвокатска адвокатска фирма „ Попов, Арнаудов и сътрудници ”.

Депутатите одобриха и промени в Преходните и заключителните разпореждания на Закона за налозите върху приходите на физическите лица. С тях се дава опция справките за изплатените през годината приходи и за удържаните през годината налог и наложителни осигурителни вноски на еднолични търговци или самоосигуряващи се лица, които са умряли през данъчната година, да се подават от наследниците им по закон или по наследство, както и от заветниците или от техните законни представители. С промените се чака да се улесни данъчния развой с понижаване на административната тежест. Предвиден е и временен режим, според който смяната да може да бъде приложена за справките, чието задължение за подаване е зародило към 31 декември 2021 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР