Без държава и със скъпи чужденци най-успешният ни спорт няма

...
Без държава и със скъпи чужденци най-успешният ни спорт няма
Коментари Харесай

Ще се изправи ли от партера българската борба?

Без страна и със скъпи чужденци най-успешният ни спорт няма да върне блясъка си
През последните две години страната безусловно абдикира от спорта и 9 месеца преди Олимпийските игри в Париж мотивите за оптимизъм не са доста. Федерации, клубове и състезатели изгубиха сигурността си, финансирането се бавеше и граденото през предходните години изчезна. В поредност от материали NOVSPORT.COM ще ви показа положението на главните олимпийски спортове, които са ни радвали с триумфите си и които ще ни съставляват на Олимпийските игри в Париж.

Свободното рухване на битката

Най-успешният ни спорт в исторически проект е на път да претърпи исторически неуспех, откакто завоюва една единствена Олимпийска квота от Световното състезание в Белград. И то от натурализирания украинец Семен Новиков, завоювал бронз в категория до 87 кг. при класиците. Но в действителност изненадата, че натурализиран герой реализира някакви триумфи не е изненада. Защото в националния ни тим има повече чужденци в сравнение с българи. И това при съществуването на мощната в миналото школа.

В Белград визи взимаха първите петима във всяка категория! Тоест, нямаме втори човек и в топ 5! За съпоставяне - на Олимпийските игри в Токио българските борци бяха 7 от 18 вероятни, което също бе най-малката ни група в този спорт. В Рио трите ни тима пък имаха общо 11 представители (пак от 18 възможни).

При това резултатите в Белград са реализирани в отсъствието на част от борците на Русия и Беларус, които бяха спрени от присъединяване, тъй като поддържат войната в Украйна.

На изправителен

Все отново има и поправителни изпити, само че те са надалеч по-сложни. Остават двата квалификационни шампионата: Европейския (април в Баку) и Световния (май в Истанбул). В Баку квоти вземат единствено финалистите в обособените категории, а в Турция - първите трима. Тоест общо 5 квоти в категория, колкото на международното.

Но даже чудото да се случи и да вземем най-малко 6 визи, с тъгата, с която го вършим мъчно можем да чакаме дъжд от оценки в Париж. А и колкото по-късно се класираш за Олимпийските игри, толкоз по-трудно може да се управлява спортната форма, която да бъде върхова в най-важния миг.

Напрежение поради натурализираните

През последните години битката е безспорен рекордьор по натурализирани състезатели измежду българските спортове! Което към този момент става обидно за именитата ни школа. Източници на NOVSPORT издават, че в българската битка има съществено напрежение поради тях. А описът е скандално дълъг - Семен Новиков, Ахмед Батаев, Рамазан Рамазанов, Али Умарпашаев, Муслим Амаев, Айк Мнацаканян, Ислам Адизов, Тарек Абделслам, Абу Муслим Амаев, Ахмед Магамаев, Ахмед Батаев, Салман Хидиров, който не съумя да се състезава за националния тим, тъй като гръмна с допинг и още доста други, част от които даже още не са излизали на интернационалния тепих. Според източниците ни за последната звезда Семен Новиков е платена крупна сума, след което му е платена и интервенция, а заплатата му е в пъти по-висока от тази на българите. Отново съгласно нашите източници преди Световното в Белград е имало преборвания, на които Семен Новиков и нашия Йоан Димитров са разменили победи, само че е предпочетен украинецът.

Треньорите от клубовете изнемогват поради държавната политика и недоволстват, че състезателите, които въпреки всичко съумяват да основат след това не получават късмет в националния тим, а са употребени единствено за спаринг сътрудници на чужденците.
Напомняме, че по времето, когато министър беше Красен Кралев, средствата за клубовете бяха увеличени двойно, а проектите бяха да бъде осъществено още едно покачване с нови 200%.

Последните олимпийски триумфи

На Игрите в Рио де Жанейро и Токио битката въпреки всичко взе три бронза. При дамите! На Елица Янкова (2016) и Тайбе Юсеин и Евелина Николова (2020). Тайбе и Биляна Дудова станаха международни шампионки сред двете Олимпийски игри. Сериозна заслуга за триумфа имаше целенасочената стратегия, която тогавашният състезателен министър Красен Кралев сътвори за женската битка, забелязвайки високия капацитет на девойките и по-големите им шансове за оценки. Всъщност сходна беше политиката на Кралев и към женския бокс, който се отплати с олимпийска купа на Стойка Кръстева от Токио, както и към друга олимпийска шампионка – каратистката Ивет Горанова.

Къде е страната?

В страната обаче от две години политики за спорта няма. И това стартира да се усеща по резултатите, като битката не е изключение. По време на първия длъжностен министър Андрей Кузманов, спортната общественост си мислеше, че по-лошо няма на къде. Тогава обаче пристигна Радостин Василев – Руди Гела и спортистите видяха, че има. Той доразсипа всичко и се концентрира главно към преодоляване на парите от тотото. Весела Лечева опита да минимализира вредите, само че за 10 месеца да изградиш нещо е невероятно. Сегашният министър Димитър Илиев, приятел на Руди Гела по нелегално лишаване на автомобилни лицензи, главно обикаля по проведени от различен събития, с цел да се снима с деца или някой първенец.
През последните две години не се е чуло един гвоздей да се забие в спортната инфраструктура. То не че в друга се е забил…
Така всичко построено от 2014 до 2021 година бе разрушено единствено за две години. Защото спортният резултат се гради дълго, само че може да се съсипе бързо

Но да се върнем на битката!

През 2017 година неопитният Христо Маринов размени като президент на федерацията легендата Валентин Йорданов. До този миг в спорта имаше строга подчиненост, в която всеки си знаеше мястото. От Бате Вальо, през неповторимите Боян Радев, Александър Томов и Петър Киров до най-малкия гений. Малко по малко обаче дисциплината стартира да изчезва, а Маринов явно не съумява да се оправи със мощните характери в спорта му.
И до момента в който въпреки всичко имаше страна, която да управлява процесите и да работи като посредник при преодоляване даже на междуличностните връзки, нещата се крепяха. Откакто се изредиха последните четирима министри те излязоха отвън надзор.
Женската битка потегли надолу, а даже бе раздрана от останал отвън общественото пространство скандал, при който съвсем целият ни народен тим, отпред със старши-треньора Петър Касабов и Тайбе Юсеин избяга от Левски, с цел да отиде в ЦСКА на Гриша Ганчев. Допълнително масло в огъня наля фактът, че Касабов и три от девойките са военизирани в Министерство на вътрешните работи. А прекосяване от Левски в ЦСКА се смята за люта засегнатост.

Пропуснати шансове

Още по-времето на Валентин Йорданов битката изпусна двама неповторими експерти – Симеон Щерев, който сътвори Станка Златева и по-късно водеше националните тимове на Азербайджан, Русия, а в този момент отново Азербайджан и Стоян Добрев, който прави възторг със Сърбия. Щерев въпреки всичко се върна в България и основа лична школа.

Мъждукащите светлини в тунела не са доста

Големият наследник на Армен Назарян – Едмонд направи неповторим старт при мъжете с две европейски трофеи и сребърен орден от Световно още от 18-годишен и бъдещето е пред него и треньора му Емил Иванов. Баща му пък към този момент готви дребния си наследник – Гриша.
Станка Златева предава опита си в новата зала по битка в Сливен, издигната с финансиране от Министерството на младежта и спорта до момента в който министър е Красен Кралев.
В школата на Симеон Щерев на Националната база по битка на „ Дианабад “ има доста деца, само че с тях работят главно млади експерти и отзивите са спорни. Но въпреки всичко е крачка в вярната посока.
И май до такава степен!

Вместо извод

В спортовете със мощно въздействие на съдиите върху крайния резултат, каквито са битка, бокс, художествена гимнастика е доста значимо да имаш мощно интернационално лоби. Борбата имаше такова в лицето на починалия към този момент Цено Ценов, президент на Европейската федерация, Валентин Йорданов – един от най-титулуваните и тачени в международен проект борци и Красен Кралев, който сътвори контакти на най-високо равнище. Сега сходно мощно лоби няма. А е належащо и значимо!

Крайно време е хората в битката да седнат на една маса и да се схванат какво вършат със спорта си. И кой има интерес от толкоз доста натурализирани състезатели, които стопират развиването на надарените българи. Държавна поддръжка тъкмо в този миг мъчно могат да чакат, тъй че до момента в който на хоризонта не се появи късмет за такава, нещата са в техните ръце.

И съществено да помислят дали да не върнат Валентин Йорданов отпред на спорта си. Защото даже да е положително момче, на Христо Маринов явно не му е по силите да се оправи с тази задача.

Досега българските борци са спечелили над 600 медала от международни, европейски шампионати и олимпийски игри.
Впечатляваща цифра, която ще остане единствено за историята, в случай че мощните хора в този спорт не се вземат в ръце…
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР