Бейрут. Някогашната перла в короната“ на арабския свят. През 80-те

...
Бейрут. Някогашната перла в короната“ на арабския свят. През 80-те
Коментари Харесай

Зелена светлина: В Бейрут извозват разделно събрания боклук с колела

Бейрут. Някогашната „ перла в короната “ на арабския свят. През 80-те години на XX век историята реши трагично да промени славата на ливанската столица. Опустошителните войни я трансфораха в нещо доста по-различно от перла. А по-късно пристигна редът на слаби управници.

От няколко години Бейрут оглавява класацията за най-мръсния град в света поради решение на държавното управление да затвори главното бунище, без да има построено различно. Така отпадъците превзеха града.

Една организация обаче реши да внесе свои промени в западналия градски пейзаж. Поне до някаква степен. Чрез мобилно приложение велосипедисти с електрически колела събират отпадъците. Условието е да са изхвърлени разделно.
Джордж Битар, създател на придвижването " ЖИВЕЙ, ОБИЧАЙ, РЕЦИКЛИРАЙ ": Целта на плана е по-скоро да накара хората да рециклират. Това, което се желае от тях е да съберат всичката пластмаса, кенчета и хартия в един плик и да натиснат бутона на приложението си. След 30-40 минути велосипедистът с електрическото колело идва на техния адрес и взема торбата.
Мобилното приложение е гратис. Трудно и борещо се със скептицизма, то набира все по-голяма известност измежду жителите на Бейрут.
Зейна Самара, стопанка: Преди не рециклирахме, само че откогато стана боклучената рецесия, взехме решение, че ние би трябвало да създадем нещо, с цел да се реши казусът.
Условието на мобилното приложение е, че едно домакинство може да предава по два чувала с боклуци едновременно и по четири на месец. Може и да е малко, само че опитът дава резултати.
Този път пристигнах самичък да изхвърля отпадъците, тъй като са доста. Иначе се обаждам на велосипедистите.
В Бейрут събирачите на боклуци на колела към този момент са 60. От организацията, основала плана, са уверени, че през идващите месеци ще се появят още доста доброволци и че най-сетне политиците ще чуят обезверените възгласи на жителите, че градът вони.

Медицинската статистика към този момент се произнесе - откогато е избухнала боклучената рецесия, в нечистите зони на ливанската столица доста са се нараснали случаите на респираторни и кожни болести.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР