Бейрут, Ливан – Западните донори прекратяват финансово арабските групи на

...
Бейрут, Ливан – Западните донори прекратяват финансово арабските групи на
Коментари Харесай

Западните донори прекратяват финансирането на арабски групи на фона на бомбардировките на Израел

Бейрут, Ливан – Западните донори приключват финансово арабските групи на гражданското общество, които подлагат на критика зверствата на Израел в Газа или не ги поддържат съгласно деятели за правата на индивида.

Всички групи за филантропична помощ и цивилен общества, които приказваха с Ал Джазира, споделиха, че някои западни донори са отдръпнали финансовата поддръжка за арабски медии, правозащитни групи и мозъчни тръстове. Те споделиха също, че са се разочаровали от доста западни страни и фондации заради поддръжката им за бомбардировките и обсадата на Газа от Израел.

Продължете да четете

лист от 4 детайла Байдън към Нетаняху: Окупирането на Газа би било „ огромна неточност “ Израелските сили към момента са в основната болница на Газа; Байдън поддържа интервенцията Съветът за сигурност на Организация на обединените нации приема резолюция за „ филантропични паузи “ в Газа Съединени американски щати „ не се съгласиха “ за израелската болница в Газа завършек на списъка

„ Количеството яд и оскърбление не е лимитирано единствено до нашия народ, само че и до нас [като бранители на човешките права в арабския регион]. Не знаем по какъв начин и дали можем да взаимодействаме в миналото още веднъж с някои от тези западни държавни управления или сътрудници “, сподели Хосам Багат, изпълнителен шеф на Египетската самодейност за персонални права (EIPR).

Нападението на Израел против Газа, обсаден анклав, правозащитни групи разказват като „ затвор навън “, умъртви повече от 11 200 души от началото на 7 октомври. Това накара специалисти на Организация на обединените нации и стотици учени да предупредят, че 2.3 милиони хора, живеещи там, са изправени пред сериозен риск от геноцид.

Ал Джазира беседва с групи на гражданското общество от Египет, окупираните палестински територии и Ливан, които се оповестиха против израелските зверства в Газа. Всички споделиха, че тяхното покровителство и докладване от ден на ден опонира на европейските донори, които най-вече мълчат за безмилостните офанзиви на Израел против цивилни, което може да е в нарушаване на интернационалното право.

Финансирането е „ прекъснато без предизвестие “

Дни след невижданата офанзива на Хамас против военни постове и близките села в Южен Израел на 7 октомври, Австрия, Дания, Германия и Швеция стопираха двустранните стратегии за помощ за развиване в Газа и Западния бряг, съгласно Human Rights Watch (HRW). Паузата възлиза на 139 милиона $ изгубено финансиране и визира организациите на Организация на обединените нации, палестинската власт, ръководеща Западния бряг и редица организации на гражданското общество.

На 11 октомври Федералното министерство на външните работи на Швейцария (FDFA) също спря финансиране на стойност милиони долари за шест палестински и пет израелски организации на гражданското общество.

Заид Амали, обществен дискурс и програмен шеф на MIFTAH, чиято оповестена цел е да предизвиква демокрацията и положителното ръководство в окупираната палестинска територия, сподели, че са получили доста позитивна оценка, откакто швейцарската FDFA оцени активността им през септември. < /p>

Но след смъртоносната офанзива на Хамас, финансирането на MIFTAH беше прекъснато без предизвестие.

„ Знаем, че това решение може да е пристигнало вследствие на напън от страна на десни групи в Швейцария “, сподели той.

Ал Джазира се свърза с FDFA на Швейцария, с цел да попита за какво е спряно финансирането на палестинските и израелските групи на гражданското общество, които HRW разказва като уважавани организации.

„ За тези единадесет неправителствени организации FDFA имаше външни индикации, че евентуално са нарушили Кодекса за държание и/или антидискриминационната уговорка на FDFA “, отговори Леа Зурхер, представител на медиите, в имейл.

Друга палестинска гражданска организация, която също загуби финансиране от FDFA, частично приписа решението на интензивно „ лобиране “ от NGO Monitor, израелска неправителствена организация. Говорител на организацията приказва с Ал Джазира при изискване за анонимност.

Неправителствени организации Монитор ръководи база данни на палестинските групи на гражданското общество, за които твърди, че са забъркани в „ избелване на принуждение и тероризъм, демонизиране и правна война, ориентирани към израелски чиновници и BDS (бойкот, лишаване и санкции) акции и поощряване на антисемитизъм агитация. ”

Неправителствени организации Монитор си приписва известна заслуга за решението на FDFA по отношение на X (бивш Twitter) и по-рано сподели, че нейното проучване е представено от швейцарски парламентаристи, призоваващи за понижаване на финансирането на израелски правозащитни групи като B'tselem, които работят за обществените грижи на палестинци.

„ Има разнообразни неправителствени организации като Неправителствени организации Монитор с безобидно звучащи имена, които се стремят да маргинализират гласове, сериозни към израелското правителство… само че тези организации в никакъв случай не подлагат на критика потисничеството на израелското държавно управление над палестинците “, сподели Омар Шакир, Израелско-палестински шеф в HRW.

„ Тези групи не работят сами “, добави Шакир. „ Те нормално се финансират [от] или се координират с израелското държавно управление. “

Ал Джазира се свърза с Неправителствени организации Монитор за коментар, само че не отговори досега на обявата.

Западно финансиране – „ пътуването ще завърши “

Европейските донори и сътрудници също се въздържаха да изразят взаимност с арабските медии – когато нормално биха го създали – откакто бяха цензурирани или оклеветени за техните репортажи за Израел-Палестина, споделиха две арабски медийни организации пред Ал Джазира.

Журналист от една арабска медия, който изиска да остане неизвестен, с цел да не компрометира финансирането на организацията си, сподели, че западните донори наподобяват щастливи да поддържат самостоятелни медийни организации единствено доколкото не нарушават личната си поддръжка за Израел.

„ Как Западът ще помири поддръжката си за „ самостоятелни медии “ и „ независимост на изложение “ с рецензиите, отправени към неговото безмълвно или категорично утвърждение на гибелта на [11 000] палестинци…остава да забележим напълно “, източникът сподели Ал Джазира.

„ Но има признаци, че някои западни организации са дали отговор, като са дали приоритет на поддръжката си за Израел пред уговорката си към районната преса и организациите на гражданското общество “, добави той.

Основателят на друга медия, която също разчита в огромна степен на западни донори, добави, че доста сътрудници – въпреки и не всички – са траяли да поддържат самостоятелната публицистика в района, в това число неговия личен медий.

„ Винаги сме знаели, че това разчитане на западно финансиране е компромис, само че стига да сме без ограничавания в редакцията, си коства да го вършим. Когато или в случай че това финансиране стане по-ограничено, тогава пътуването ще завърши “, сподели източникът пред Al Jazeera.

Позицията на организациите на Организация на обединените нации „ опонира на логиката “

Регионалните организации на гражданското общество също губят религия в институциите на Организация на обединените нации, които или не са се оповестили против израелските жестокости в Газа, или са го създали единствено след доста закъснение, макар възходящите доказателства, че сходни дейности могат да се равняват на военни закононарушения.

Айман Мана, изпълнителен шеф на фондация Самир Касир (Skeyes), която се застъпва за независимост на пресата в Леванта, сподели, че е изключително отчаян от Фонда за народна власт на Организация на обединените нации (UNDEF), който си партнира с неговата организация, само че съвсем мълчи по въпроса за израелската бомбардировка на Газа и насилието на Западния бряг.

„ Те мълчат. Те не са подхванали дейности против самостоятелните медии [които подкрепят], само че тяхното безмълвие не е нещо, което е в действителност разбираемо сега “, сподели той пред Ал Джазира.

Мхана добави, че чака органите на Организация на обединените нации да продължат да повтарят позицията на генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш, който прикани за преустановяване на огъня, повдигна въпроса за израелската окупация като съществена причина за насилието и прикани всички страни да се въздържат от осъществяване на военни закононарушения по време на тирада, която произнесе на 24 октомври. „ Не чакаме те да заемат изцяло про-палестинска позиция, само че това, което се случва сега, опонира на всякаква логичност. “

На 6 ноември ръководителите на няколко органи на Организация на обединените нации издадоха взаимно изказване дружно с световните филантропични групи, призоваващи за цялостно преустановяване на огъня. Но Мартин Грифитс, който управлява Службата за филантропични въпроси и съгласуваност на незабавната помощ (OCHA), по-късно изиска „ филантропична пауза “.

Рияд Мансур, палестинският делегат в Организация на обединените нации, прикани Грифитс и други да призоват за цялостно преустановяване на огъня.

Алмали от MIFTAH сподели, че мълчанието на разнообразни институции и западни страни, които настояват, че поддържат интернационалното право, рискува изцяло да подкопае доверието в работата по правата на индивида в Палестина, по-широкия арабски район и даже в света. Други деятели показаха същото мнение.

Той добави, че международната общественост е провалила палестинците доста преди 7 октомври.

„ Те ни проваляха в продължение на 75 години “, сподели той, споменавайки Накба – или злополуката – когато 700 000 палестинци бяха лишени от земята си по време на основаването на Израел. „ Но сега в действителност го усещаме. “

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР