Беше вкарана малко повече драма, отколкото трябва да има. Не

...
Беше вкарана малко повече драма, отколкото трябва да има. Не
Коментари Харесай

Николай Денков: Между нас с Мария Габриел не е имало искри, вкарана бе повече драма

Беше вкарана малко повече драма, в сравнение с би трябвало да има. Не мисля, че е имало искри сред нас с госпожа Габриел. Напротив, ние обсъждаме разновидности и ще продължим да обсъждаме, тъй че когато има извънредно решение, то ще бъде чуто.

Това сподели министър председателят Николай Денков във връзка на разногласието в обединението за това кой да поеме поста на министър на външните работи след ротацията. Днес министър-председателят дава отговор на въпроси на жители и публицисти във връзка 8 месеца от встъпването на държавното управление.

Така най-лесно може да се направи ротацията - сменяме си местата, разяснява министър председателят на въпрос за какво от ПП-ДБ желаят той да поеме поста на министър на външните работи след ротацията.

Смятам, че тона от последните дни, в който беше казано, че това не може да бъде ябълка на раздора, която да счупи държавното управление, е верния звук. Търсим решение, сподели министър председателят.

Министрите не са на една или друга партия. Те са хора, които са определени, откакто са получили утвърждението и на двете страни от партийните водачи. Сега ще са с утвърждение на двамата министър председатели. Те би трябвало да си правят работата и да нямат партийни пристрастия. Разбира се, в случай че не се оправят, би трябвало да си отидат по професионални аргументи, акцентира Денков.

Това, което ГЕРБ заблуждава публиката е, че нямат отношение към министрите и регионалните шефове. Още, когато създавахме кабинета, обсъдихме дружно кои са вероятните лица и тогава бяха давани оферти от разнообразни хора, настоя той.

Нищо не се опитваме да вземем на ГЕРБ. Ако създадем ротацията, тъй че с Мария Габриел единствено да си сменим местата, те ще имат същия брой министри, същите хора. Единствената разлика е, че външният министър ще е станал министър председател - това е покачване, не намаляване. Тази теза, че ГЕРБ ще бъде ощетен, е безусловно несъстоятелна, сподели министър председателят. Подчерта обаче, че остава въпросът кои министри не са си свършили работата, само че и тук не трябвало да се намесват партийни квоти.

Министрите ми сигурно не са пешки на никого. Един министър има голяма власт, би трябвало да се отнасяме с почитание към тези хора. Да се приказва с неуважение към тях, не подхожда на институциите. Президентът в никакъв случай не ми се е обаждал да ми споделя какво да върша, когато бях длъжностен министър. Никога не съм се чувствал пешка, когато съм имал такива отговорности. Всеки би трябвало да знае какви са пълномощията му в институцията, която е, и да си гледа работата, сподели министър председателят.

Това, което виждаме през последните 8-9 месеца са непрекъснати опити на някои институции да показват властта като че ли е тяхна, продължи той.

Според него е редно министрите да са специалисти, които имат лично мнение и могат да го отстояват. " Това придава мощ на този Министерски съвет, това е, което прави един тим мощен. Този тим не трябва да се разцепва на фракции, това не се е случило и то прави тима мощен ", сподели министър председателят.

Областните шефове също ще бъдат прегледани дружно с министрите, въпреки последните да са с преимущество. Не бих споделил, че някой би трябвало да бъде заменен, единствено тъй като му се желае оставката. Трябва да се огледа какви са причините и имали аргументи, оставки се желаят от всевъзможни хора и по най-различни аргументи, сподели още той. 

Мигрантите и Дъблинското съглашение

Съгласно съглашението, което е подписано през 2007 година, а по-късно през 2013 година, остава същото. Ние одобряваме някаква численост, само че връщаме и такава в страните на генезис. От 2007 година до момента има динамичност, която не е довела до никакви съществени проблеми в България. Бройките са от няколко десетки в годините до няколко стотици. Говоря за общите бройки. 113 индивида са били признати от Австрия през предходната година. В началото на тази година сме върнали повече хора, в сравнение с сме приели. Нищо изключително не се случва, просто опозицията се пробва да плаши хората, сподели министър председателят.

 Смяната на шефовете в регулаторните органи на страната

Още не е приключен диалогът сред партийните водачи за това какви да бъдат разпоредбите, по които да бъдат избирани хората. Тази полемика се форсира. Това, което считам за вярно, е всеки да може да предлага, да има полемика и най-после единодушие, че тези хора стават. От тази позиция всяка една партия може да предлага, също и външна организация, която има взор върху работата на регулаторите. Накрая това ще взема решение Народното събрание, акцентира Денков.

Комисия за защита на конкуренцията, КЗП, Комисиите, свързани с радиочестотите - те имат голяма власт върху бизнеса и живота на хората, в случай че работят вярно. Ето, Комисия за защита на конкуренцията, която би трябвало да следи има ли монополи, картели във връзка с бензиностанциите, мобилните оператори. Ролята на тези регулатори е голяма. Тук още веднъж имаме разделяне на управляващите - откакто са определени, те имат собствен мандат и могат да вземат решения какво да вършат. Затова е толкоз значимо кои хора се избират, сподели министър председателят.

Еврозоната

Отличници сме по 3 от 4-те индикатора, които имат значение - закрепения курс на лв. към еврото, външния дълг, който е един от най-ниските в еврозоната (само Естония е с малко по-нисък от нашия) и недостига, който с доста години обратно е бил в границите на критериите от Маанстрихт, когато се проучва кандидатурата ни. Единственият индикатор, по който имаме проблем, е инфлацията. Това е обвързвано най-много с външни аргументи. Инфлацията при нас е една от най-ниските, само че в еврозоната е по-ниска и ние се съпоставяме с тях. Докладът е значим, тъй като той ще съпостави инфлацията в България с тази в страните с най-ниска инфлация в еврозоната и ние би трябвало да бъдем най-близо до тях. Инфлацията при нас спада бързо и ни би трябвало малко повече време, уточни министър председателят.

На въпрос ще изиска ли ексклузивен отчет за конвергенцията, Денков сподели: За момента въпросът не е дори дали да е ексклузивен. Той е по кое време да бъде квалифициран и оповестен постоянният отчет. Точно тази година има съвпадане сред интервала, в който се вършат отчетите и европейските избори. Тъй като резултатите по този начин или другояче би трябвало да бъдат прегледани на европейско равнище, една от полемиките е дали отчетът да не бъде изработен на по-късно равнище през годината. Ако решат да си остане през април или май, както нормално, то тогава може да желаяме ексклузивен отчет по-късно през годината.

За убийството на Нотариуса

Виждаме още един случай, в който очевидно има преплетени ползи в правосъдната система. Като тази правосъдна система по някакъв метод е обвързвана с политическо въздействие. Може би първият случай, който се снабди с гласност, е на Осемте джуджета. Искам да благодаря на " Антикорупционния фонд ", че постави огромни старания да извади тази информация на бял свят и пред очите, и да каже, че тук има сериозен проблем. Но някак си още веднъж беше затисната тази информация и не беше разследван случая докрая. Сега имаме заменен основен прокурор, борим се за смяна, за правосъдна промяна. Много се надявам този нов случай да приключи с разплитане на тези зависимости.  

Запитан какво му приказва вълната от оставки в Софийската прокуратура през вчерашния ден, сподели: Дава знак, че може би стартират да се разплитат част от тези зависимости, само че би трябвало да се стигне докрая - да не се смачка всичко още веднъж, както се е случвало преди. Добре е тръгвайки от прокуратурата и правосъдната система, там където е имало зависимости, да се стигне и до политиците, които са осигурявали чадъра, с цел да се случи.

За да може да се организира такова следствие на високо равнище, би трябвало да има прокуратура и прокурор, който води следствието. Министерство на вътрешните работи взе участие в този развой и оказва помощ, само че те не са водещи, изясни той на въпрос за какво полицията късно е влезнала в така наречен SS club на Нотариуса.

В подобен вид връзки Министерство на вътрешните работи е подчинена на прокуратурата, която би трябвало да води следствието, акцентира, министър председателят.

Пробите за опиати и новите машини

Има насъбрани доста проби. Това, което се разбрахме с лабораториите, е, че ще пускат новите проби и последователно ще изчистят старите. С преимущество ще са тези, които са свързани с тежки нарушавания. Чакаме още четири машини, процесът ще се отпуши, тъй че малко повече самообладание. 

Много се спекулира с това има ли изгода от новите промени за задържането на колите - данните демонстрират, че откогато са влезнали в действие, имаме понижение на броя на жертвите по пътищата. Това, което би трябвало, е пробите да излизат бързо и тогава нещата ще си дойдат на място.

Строежът на новия блок на АЕЦ " Козлодуй "

Разчетът е следният - докрая на март т.г. чакаме да има първа оценка от страна на Уестингхаус за прогнозната цена на плана, тъй че да се тръгне към приготовление на инженерния план. Той би трябвало да е подготвен доникъде на идната година. Междувременно се избира строител. В средата на 2025 година би трябвало да бъде подписан окончателния контракт. И от този момент до 2033 година се чака блокът да бъде издигнат. Вървим по график, уповавам се да успеем да го спазим.

Отбрана и НАТО

Денков назова " невнимателно " пък изявлението на някогашния американски президент Доналд Тръмп, че няма срещу Русия да атакува страните, които не си  извършват уговорката към НАТО да отделят по 2% от Брутният вътрешен продукт за защита. " Както виждате, България си научи урока в това отношение и след доста, доста години, в които нямаше вложения, в този момент имаме съществени такива ", уточни министър председателят.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР