Берлин. В петък Турция отказа да поднови акредитацията на двама

...
Берлин. В петък Турция отказа да поднови акредитацията на двама
Коментари Харесай

AFP: Анкара реагира остро на германските протести по повод отказа да акредитира журналисти

Берлин. В петък Турция отхвърли да възобнови акредитацията на двама немски публицисти, които дълги години работят в страната, като реагира остро на митингите от Берлин, който съобщи, че това решение е „ неясно “, предава AFP .
Йорг Брас, началник на бюрото на публичната телевизия ZDF в Истанбул, и Томас Цайберт, който написа за вестник Tagesspiegel, са получили отвод на молбите си турското парвителство да им възобнови акредитационните журналистически карти.
Висшият чиновник в немското външно министерство Андреас Микаелис е призовал турския дипломат в Германия, с цел да изрази митинга против решението и да помоли Анкара да го преразгледа, се оповестява от ведомството. Говорителката на немското Министерство на външните работи Мария Адебар е оповестила, че „ това решение е неясно “. Отношенията сред Берлин и Анкара означиха внезапен спад, откакто турските управляващи арестуваха десетки хиляди хора по време на всеобщите преследвания след опита за атентат против президента Тайип Ердоган през 2016 година. Някои от арестуваните бяха с немско поданство.
Постепенно стопляне на контактите се видя, откакто през 2018 година германско-турският публицист Денис Юсел беше освободен от едногодишен арест.
През август 2018-та различен публицист, Месал Толу, получи позволение да се завърне в Германия.
И двамата не престават да са с обвинявания в тероризъм в Турция.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР