Берлин е на път да получи първия си консервативен кмет

...
Берлин е на път да получи първия си консервативен кмет
Коментари Харесай

Берлин ще получи първия консервативен кмет от 20 години

Берлин е на път да получи първия си закостенял кмет от повече от две десетилетия, откакто християндемократите (ХДС) в града показаха съдружно съглашение със социалдемократите (СДП) в понеделник.

Консерваторите оглавиха анкетите на повторни избори през февруари, откакто бе открито, че безредното в началото гласоподаване през 2021 година не дава отговор на главните процедурни стандарти.

Първоначалните избори бяха открили коалиция сред ГСДП на канцлера Олаф Шолц, Зелените и крайната левица, само че повторението наклони везните към консерваторите.
След това те започнаха договаряния с ГСДП, втората по величина партия.

„ Най-доброто за Берлин – това ще бъде нашето мото “, съобщи идният кмет, локалният водач на ХДС Кай Вегнер, на конференция, представяща съглашението.

Социалдемократите записаха най-лошия си следвоенен резултат в столицата на изборите през февруари, като измъкнаха второто място единствено с 53 гласа пред Зелените.

Резултатът значи краят на нещастната лява коалиция, водена от кмета на ГСДП Франциска Гифи.

Строителството на жилища и наличното жилище ще бъдат измежду целите на новата коалиция, защото цените на наемите в столицата скочиха.

„ Никой тук не желае обстановки като в Лондон и Париж “, където разноските за жилища са доста високи, сподели съпредседателят на локалната Социалдемократическа партия Раед Салех на конференцията.

Членовете на двете партии ще би трябвало да одобрят договорката, преди новата коалиция да може да встъпи в служба.

Първоначалното гласоподаване през 2021 година в същия ден като националните избори и маратона в Берлин беше помрачено от злополуки, в това число големи опашки и някои изборни секции с привършване на бюлетините.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР