Бензинът, нафтата, храната, наемът, посещението в кварталната кръчма - за

...
Бензинът, нафтата, храната, наемът, посещението в кварталната кръчма - за
Коментари Харесай

Германия: най-високата инфлация от четвърт век, хората масово купуват злато

Бензинът, нафтата, храната, наемът, визитата в кварталната механа - за германците всичко това става все по-скъпо. Официалната статистика демонстрира, че животът в Германия очевидно е поскъпнал. В съпоставяне с предходната година силата е скочила с цели 12,6%, а храните са с 4,6% по-скъпи. Растат също наемите и цените на услугите.

Причини и последици

Според Федералната статистическа работа през август инфлацията в страната е достигнала 3,9% - за повече от четвърт век това е най-високата инфлация в Германия. През далечната 1993 година беше измерена инфлация от 4,3%, само че сега някои наблюдаващи чакат, че в края на годината ще бъде достигната сериозната 5-процентова граница. Те изясняват растежа на инфлацията с няколко фактора - най-много с пандемията, със скока на цените на енергоносителите и с краткотрайното намаляване на Данък добавена стойност по време на пандемията за да се насърчи потреблението.

Високата инфлация подяжда както покупателната дарба на хората, по този начин и спестяванията им. За хиперинфлация обаче въобще не може да се приказва - хиперинфлация има тогава, когато цените порастват с 50% месечно. Германия има доста травматичен опит с хиперинфлацията през 20-те години на предишния век, когато стопанската система рухна, хората всеобщо обедняха, а това в последна сметка докара Хитлер на власт.

В международен мащаб инфлацията се дължи най-много на пандемията, която тежко засегна стопанските системи по целия свят. Повечето експерти настояват, че с края на пандемията инфлацията ще се върне в естественото си русло. „ Ръстът на инфлацията ще бъде краткотрайно събитие “, счита Кристине Фолк, основен икономист на държавната капиталова банка KfW.

Икономистите показват, че инфлация от към 2% годишно е обикновено събитие, а заплахата стартира едвам от стойности над 5%. Припомня се също, че инфлацията има и един позитивен резултат за националната стопанска система: тя девалвира валутата и подтиква износа, тъй като експортните артикули поевтиняват. Освен това тя оказва помощ на кредитополучателите, тъй като техният дълг на процедура се свива.

Германците имат над 9000 тона злато

Във времената на инфлация се свива обаче и цената на спестяванията - и по тази причина хората купуват злато. Само за първото полугодие на 2021 германците са накупили цели 90 тона злато - същински връх за последните 12 години. Германците така или другояче са европейски първенци в пазаруването на злато: близо 60% от златото, което се купува в Европа, се написа по сметката на хората в Германия. В момента доста жители се притесняват, че милиардите, които емисионните банки и страните наляха в битката против пандемията, ще обезценят парите им - и по тази причина влагат в злато.

Междувременно германците са натрупали голямо златно благосъстояние: в банковите си трезори и вкъщи те държат над 9000 тона злато - съвсем три пъти повече от немската емисионна банка Бундесбанк.

 

Източник:

Още от ЕВРОПА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР