Бенямин Нетаняху не може да се оплаче от липсата на

...
Бенямин Нетаняху не може да се оплаче от липсата на
Коментари Харесай

Сладко-горчивият подарък на Путин за Нетаняху

Бенямин Нетаняху не може да се оплаче от неналичието на значими другари. След като Доналд Тръмп му предложи на тепсия американско самопризнание за израелския суверенитет над окупирания Голан, той получи още един подарък от Владимир Путин, а точно останките на израелския боец Захария Баумел, погубен в Ливан през 1982 година Няколко дни преди парламентарните избори, които се развиват за него в сложен подтекст, израелският министър председател може да разчита на двама от най-силните мъже в света, които да улеснят преизбирането му. Като се има поради смисъла, което израелското общество придава на завръщането на всички свои бойци, живи или мъртви, израелският водач ще се върне по-силен от пътуването си в Москва, разяснява ливанското издание L " Orient- Le Jour.

Всичко наподобява е било програмирано за постигането на тази цел. Руско-израелското съдействие за репатриране на останките, наречено " Сладко-горчива ария ", започва преди две години. Фактът, че триумфът на интервенцията беше разгласен в сряда, пет дни преди парламентарните избори, наподобява не е инцидентен. Бенямин Нетаняху употребява тази карта в най-хубавия миг.

Вчерашната му аудиенция в Москва, дванадесетата публична среща сред двамата водачи след старта на съветското присъединяване в Сирия през септември 2015 година, му разрешава да удостовери в очите на израелския електорат статута си на общественик, за който водачите на този свят, без значение противници или не, са отворили необятно вратите си. Нещо, с което неговите съперници не могат да се похвалят, защото той господства на израелската политическа сцена в продължение на три поредни мандата. Нетаняху може да притегли и електората с съветски корени, който съгласно в. " Аарец " със своите един милион гласоподаватели ще бъде " най-големият изборен блок измежду еврейските гласоподаватели в страната ".

Но както постоянно от 2015 година насам, Бенямин Нетаняху отиде в Москва на първо място с цел да търси сътрудник в ограничението на иранското въздействие в Сирия. Русия е ключът към тактиката на Израел в Сирия. " Нетаняху направи повече визити в Москва, в сравнение с във Вашингтон през последните години, в подтекста на отдръпването на Съединени американски щати от Близкия изток, почнало по време на президентството на Барак Обама ", разяснява Анна Борщевская, помощник във Вашингтонския институт за близкоизточна политика. В изявление за " Ню Йорк таймс " през януари, шефът на генщаба на израелската войска Гади Айзенкот съобщи, че еврейската страна е направила " хиляди " удари против ирански цели в Сирия през последните две години. Москва остави прозорец за дейности на израелците, с цел да правят интервенциите си, до момента в който дефинират личните си червени линии.

Мъглявата позиция на Путин

Инцидентът от предишния септември, при който сирийската Противовъздушна отбрана неправилно смъкна съветски разследващ аероплан с 15 бойци на борда след израелска офанзива в " съветската къща " в Северозападна Сирия, в този момент наподобява пропуснат. " Дипломатически източник ", представен от " Аарец ", съобщи, че този случай е " зад нас ". Честотата на израелските рейдове е намаляла краткотрайно след този случай. От декември предходната година ирански и сирийски цели са били обстреляни в Халеб, Дамаск и ал-Катифа, на 40 км североизточно от сирийската столица. Само летището на Дамаск беше обект на офанзиви два пъти през януари.

По време на последната среща сред двамата водачи през февруари, Бенямин Нетаняху увери, че Русия споделя неговата цел да принуди иранците да изоставен Сирия. Русия в никакъв случай не е потвърждавала публично информацията. Нетаняху има интерес да твърди, че Владимир Путин е неговият съдружник против Иран. Руският президент поддържа неяснотата, играейки арбитър сред двете сили. През май 2018 година той твърдеше, че всички задгранични сили би трябвало да се изтеглят от Сирия. По същия метод той ясно остави полето отворено за израелците, с цел да ударят иранските позиции, при все това връзките на Москва с Техеран надалеч не са закрепени. Тези удари са до известна степен игра на руснаците, защото понижават въздействието на Техеран в Сирия. Но след случая от предишния септември Москва втърди тона и реши да достави своята система за въздушна защита S-300 в Дамаск, което значително охлади връзките с Израел.

Изглежда в връзките сред двете страни се отваря нова глава. Руският президент в действителност е предал на израелския си сътрудник тялото на убития в Ливан боец. Това може да се смята за оскърбление за иранците и за Хизбулла. Защо Владимир Путин направи този подарък на Бенямин Нетаняху? Какво получи в подмяна, като се изключи топлата признателност на израелския министър председател? " Това е въпрос на политически капитал ", споделя Анна Борщевская. С други думи, съветският президент желае да покаже, че е стопанин на играта в Сирия и че може да направи допустимо невъзможното.

Един различен детайл може да даде повече улики за задачите на съветската мечка. " Нашите бойци, дружно с нашите сирийски сътрудници, са разкрили гроба на израелския боец, " изясни Владимир Путин. Руският президент акцентира ролята на сирийците, които поддържат доста мощна агитация против еврейската страна, с цел да се разграничат по-ясно от Иран и Хизбулла. Изглежда Владимир Путин се пробва да накара Израел да разбере, че сирийската страна би трябвало да остане отвън спора на Тел Авив с Иран в миг на интензивно напрежение по въпроса за Голанските възвишения, където съгласно Израел ще се разположи Хизбулла. Макар че това може да се пояснява като по-нататъшна стъпка на Москва да спре въздействието на Иран в Сирия, към момента е прекомерно рано да се твърди сходно нещо, като се има поради двусмислената позиция на Русия по въпроса.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР