Беновска / Контрера: С Терзиев в сглобка в СОС? Контрера: Никога!

...
Карлос Контрера, СОС, ВМРО - Илиана Беновска Беновска пита –
Коментари Харесай

Карлос Контрера, СОС, ВМРО - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 18.11.2023 г.

Какво се случва в СОС?

Беновска посрещна Карлос Контрера и му пожела успех като подчерта, че понякога е хубаво човек да е сам, както е той в момента като представител на ВМРО в СОС. Контрера благодари и сподели, че партия ВМРО е защитила това, зад което е застанала в предизборната кампания и очевидно ВМРО не е погребана, както социолозите са сочели. “Това, което ние избираме на местни избори, е това, което ще получаваме 4 години - препратка към хаотичните политически действия на новите силни на деня, които очевидно не се справят и успяха със знамето на промяната да вкарат и София, и СОС във фалстарт и блокаж. Не виждам как ще се взимат решения, докато тези момчета и момичета се държат като сърдити ученички и с този не може, и с онзи не може” коментира Контрера. Беновска го попита защо не се е предложил за председател на СОС, а той отговори, че не става да се самопредлага, а и избирателите са разпределили представителството и кой да носи отговорност, но дали тези, които са поели кръста, могат да се справят с него, е друг въпрос. “За момента доказват, че нямат качества. Това, което прави колегата Борис Бонев - не се получава. Нямаме председател на СОС, нямаме дори политически разговори, та се наложи Терзиев по нощите да праща писма до партийните централи” коментира още Контрера.

Срещи с Терзиев

Беновска го попита дали той или ВМРО имат покана за тези срещи, а Контрера отговори, че е постъпила покана в четвъртък до ръководството на ВМРО, с копие до него, за среща в неделя. “Щом се стига до срещи с партийните лидери, то това означава, че на местно ниво имаме провал в преговорите. Кой ги водеше, ако са водени? Не беше ли колегата Бонев? Той се провали като парламентьор, представляващ, преговарящ на групата на ПП, поради простата причина, че нищо не се случва. На първото заседание щяхме да говорим за програми и предложения. ПП-ДБ нямаха нито едно предложение за политика. Чувам само за събирането на едни 8 гласа. В насипно състояние събираме гласове” коментира Контрера. Беновска и представителя на ВМРО в СОС анализираха изпратената покана и Контрера от своя страна отбеляза, че ПП са обяснявали, че са най-добрите и следва да управляват София, а сега няма никакви конкретни предложения и политики в работата. “Отговорът на ВМРО е следният - когато Карлос Контрера на първото учредителното заседание на СОС предложи да не бързате със следващо заседание, да не го правите на 20-тия ден, го направихте на 24, отхвърлихте моето предложение съ самонадеяност и арогантност. Сега в неделя ще се събираме, по предложение на Васил Терзиев, за когото се радвам, че влезе в този процес, защото очевидно Бонев няма да свърши никаква работа - да си споделяме програмите и приоритетите, все едно сме приятелки на кафе. Това издава дефицити в политическата подготовка” подчерта Контрера. Той добави, че поканата на ръководствата означава, че трябва да се вземат решения и да се изчистят представените позиции на разговорите, но нещата не се случват еднолично и е процес с доста хора. Беновска пожела да чуят изказване на Делян Пеевски, който косвено дава отговор на въпросите за СОС.

Делян Пеевски

Илиана Беновска: Г-н Пеевски, почетният председател на ДПС Ахмед Доган Ви нарече „политик-феномен, който е върнал центъра на властта в политиката през последните шест месеца“! Съгласен ли сте тук с това определение и какви усилия направихте и ще правите? И втори въпрос в допълнение към този – каква е силата да държите ножа в ножницата? Тоест, ще запазите ли това правителство, тази конфигурация в Парламента и тези политически взаимоотношения, или предстои радикален ремонт?

Делян Пеевски: Г-н Доган не мога да го коментирам аз! Това, което той прецени, го е казал. Аз за правителството вече го коментирах днес!

Илиана Беновска: Не ми отговорихте струва ли си това правителство?

Илиана Беновска: Но това правителство струва ли си?

Делян Пеевски: Щом ще влезем в зала, значи си струва евроатлантическото правителство!

Илиана Беновска: Благодаря!

ДПС - събаря сглобката?; ГЕРБ с председател на СОС?

Контрера заяви, че нищо не са се разбрали и след съвета по сигурност Пеевски е направил коментар за сглобките по места между Промяната и БСП, както и Промяната и “Възраждане” - нова коалиция, която не е евроатлантическа. “Това беше знак към ПП-ДБ, че макар формалният премиер да е Денков, реално ДПС може да събори правителството, ако се заиграват с тези, които не са в момента в сглобката, което е и сигнал за София към Терзиев. Аз не мисля, че ПП и Терзиев ще успеят да решат въпроса с председателството, защото като политически наивници не си дадоха достатъчно време” подчерта Контрера. Той коментира, че ПП и ДБ обясняват как БСП и “Възраждане” са пропутинска партия и попита каква е тази политическа хигиена да седнеш да преговаряш с тях за управление. “ПП се опитва да договори някаква подкрепа от Корнелия Нинова за своя кмет, но дали това ще се получи, защото с едната ръка се биеш какъв евроатлантик си и борец срещу Путин, а с другата да се здрависваш с тези, които наричаш 5 колона на Путин - това е някаква политическа шизофрения. Очевидно е, че в момента единственият вариант за ПП и Терзиев да заработи общината, е да седнат и да намерят сечението с ГЕРБ - те са в едно управление и отдавна предупредих, че сглобката ще се прехвърли” подчерта Контрера. Той заяви, че не смята, че Борис Бонев може да бъде подкрепен от ГЕРБ, защото след всичко изговорено по техен адрес, е въпрос на достойнство. Представителят на ВМРО смята, че възелът ще се развърже, ако Терзиев предложи на ГЕРБ да си споделят отговорността за управлението и да съучастват в носенето на отговорност и фигура от ГЕРБ да заеме председателския пост.

Ротации?

“Може ли да предложат същото, което е в правителството - на ротационен принцип председател на СОС?” попита Беновска. Контрера отговори, че кметът е постоянно избран и не е функция на мнозинство. “Трябва да се запази балансът - защо да подкрепяте друг председател на СОС или да подкрепяте ротация и да осигурявате в същото време гласове за важните доклади на Терзиев? Който и да бъде е избран, ако не внимава лесно, може да бъде катурнат от едно ситуационно мнозинство. Да се натиска със зор да се избере Бонев, като след един месец може да бъде свален, защото не може да установи баланс” заяви Карлос Контрера. Беновска отбеляза, че ако се разберат, няма кой да го свали и се вижда и при Денков как се промъква всичко на пръсти с оставки на министри. Контрера коментира, че няма как всички министри да бъдат сменени, защото част от тези хора не са назначения на Промяната, а и са заложници на сглобката, защото имат 60 депутати и могат да бъдат свалени. Назначени са от ГЕРБ и ДПС. “Много е възможно да не дочакаме ротацията и да има нов формат на управлението, без Промяната, но с ДБ + ГЕРБ и ДПС. Промяната се оказа тежък воденичен камък и за собствените им коалиционни партньори от ДБ. Прогнозирах във вашето студио, че ще има протести” заяви Контрера, а Беновска веднага го попита къде вижда такава воля и идеен заряд у избирателя. Представителя на ВМРО каза, че напрежение има и това, което се е случило около БФС, е ясен знак, че цялата прогнила система, която не носи плюсове на обществото, поражда омраза и дали ще е оставката на Борислав Михайлов, или цените на тока - едното прелива към другото и обратното.

БФС и кървавите площади

“Терзиев ще го подхванете ли в понеделник?” попита Беновска. Контрера заяви, че със сигурност трябва да се иска сесия по сигурността с кмета, директора на СДВР, главният секретар на МВР, който успешно се крие, а и министри и зам.-министри, които да отговорят защо се е стигнало до тази ситуация. Беновска попита дали и Михайлов ще присъства, защото е казал, че всичко е било по нареждане на ФИФА, а Контрера сподели, че според него това е интрига, която са завъртели, за да няма приказки по адрес на управлението на БФС, което се е вкопчило във властта. “Според мен провокацията на протеста дойде от СДВР. Те пренавиха пружината и предизвикаха част от хората да реагират агресивно. Може и да бъда опроверган, но трябва да си кажем тези неща на една сесия, но не след нова година, а сега и без това имаме доста за разговор по темата за обществения ред. Една публична сесия с въпроси и отговори, а не през удобни пресконференции и сугестиране в една или друга посока” коментира Контрера.

Жалбата на БСП за изборния резултат на Григорова

“Диана Тонова, предишният ми събеседник, е представител на БСП в СОС и техен адвокат по делото в Административен съд София за изборния резултат на Ваня Григорова. Може да се конституирате като трето заинтересовано лице по тяхната жалба” каза Беновска. Контрера отбеляза, че искане от страна на ВМРО ще бъде отхвърлено от съда като недопустимо, защото не са участници в балотажа, който е оспорван, а ако жалбата е за първия тур, съдът служебно е щял да ги конституира. Беновска отбеляза, че принципно това е обществена тема, около която трябва да се обединят - честността на изборите, правата на хората и върховенството на Конституцията. “Когато си наясно, че не може да участваш в този процес, какъв е смисълът?” попита Контрера. Беновска каза, че интелектът и професионализмът го въздържа и това дава отговор на въпроса и кои са основните протестиращи. Контрера заяви, че позицията за жалбата не го спира утре да излезе да протестира пред министерството на финансите за безумните закони на Асен Василев, а и тениската на “Беновска пита” Harward Law – just kidding е много подходяща, особено когато се споменават Кирил Петков и Асен Василев - това са едни “тунизийски пирати - дойдоха и съсипаха всичко”, каза Контрера.

Така завърши разговорът между Карлос Контрера и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” и на живо във Фейсбук и Ютюб на 18-ти ноември 2023 година.

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР