Бен Уолъс се е опитал да отмени поръчка за доставка

...
Бен Уолъс се е опитал да отмени поръчка за доставка
Коментари Харесай

Дипломатически скандал със САЩ: Уолъс се е опитал да отмени поръчка на американски хеликоптери Chinook

Бен Уолъс се е опитал да анулира поръчка за доставка на американски хеликоптери Chinook, до момента в който към момента е бил на поста си като министър на защитата на Обединеното кралство, разкриват източници пред неделното издание на английския вестник The Times. Според изданието министърът е предизвикал дипломатически скандал с присъединяване на посланиците на двете страни.

Уолъс подаде оставка на 31 август. На 10 август той е изпратил писмо до американския си сътрудник Лойд Остин, в което е оповестил проектите на Лондон да преразгледа съглашението за закупуване на хеликоптери от компанията Boeing. Според The ​​Times към този миг в Обединеното кралство към момента не е било взето дефинитивно решение. В държавното управление сходна стъпка на Уолъс е била разчетена като нездравословна за връзките със Съединени американски щати.

Някои от членовете на кабинета в Лондон считат, че министърът е решил да " досади на американците ": Съединени американски щати не поддържаха кандидатурата на Уолъс за поста общоприет секретар на НАТО. От обкръжението на министъра са безапелационни, че няма връзка сред тези две събития.

Според The ​​Times Уолъс от дълго време е бил песимистичен към контракта, изключително откакто цената му се е усили с 500 млн. лири до общо 2,3 милиарда лири. Обединеното кралство към този момент разполага с 60 Chinooks, флотът от транспортни самолети на страната е най-големият измежду останалите европейски членки на НАТО. Противниците на покупката са предложили да изпратят пари за закупуване на по-леки и по-евтини хеликоптери или няколко френски Airbus A400M Atlas. Но на мнозина в държавното управление изглеждаше " луда концепция “ да се анулира контракт, който е бил към този момент подписан.

Британският дипломат в Съединени американски щати Карън Пиърс е предизвестила премиера Риши Сунак, че отдръпването от договорката е " неприятна концепция “. Кабинетът на премиера е трябвало да успокоява посланика на Съединени американски щати в Лондон Джейн Харли, която се пробвала да обясни обстановката.

Бен Уолъс загатна за желанието си да напусне поста министър на защитата през юли. Той бе бе един от най-популярните политици в Консервативната партия, само че отхвърли да се кандидатира за министър председател, напомня " Фокус ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР