Бен-Гвир нападна супермодела Бела Хадид за палестинските права

...
Израелският крайнодесен министър на националната сигурност спори с американския супермодел
Коментари Харесай

Израелският крайнодесен министър на националната сигурност спори с американския супермодел Бела Хадид заради коментари тази седмица, които палестинците осъдиха като расистки.

В интервю за N12 News в сряда Итамар Бен-Гвир каза, че правото на живот и движение на заселниците в незаконни селища в окупирания Западен бряг надделява над правото на движение на палестинците.

Палестинците отдавна се противопоставят на ограниченията за пътуване, включително контролно-пропускателни пунктове, наложени им от Израел в окупирания Западен бряг, област, където те упражняват ограничено самоуправление.

Бен-Гвир, който живее в еврейското селище Кирят Арба близо до град Хеброн на Западния бряг, каза в интервюто, че бордюрите са необходими, за да се защити сигурността на семейството му.

„Моето право, правото на съпругата ми, правото на моите деца да пътуват по пътищата на Юдея и Самария е по-важно от правото на движение за арабите“, каза той, позовавайки се на Западния бряг с библейското му име на иврит.< /p>

Супермоделът Бела Хадид, чийто баща е палестинец и който е бил вокален поддръжник на палестинските права, разкритикува коментара на Бен-Гвир в Instagram, където тя има близо 60 милиона последователи.

„На никое място, по никое време, особено през 2023 г. един живот не трябва да бъде по-ценен от друг. Особено просто заради тяхната етническа принадлежност, култура или чиста омраза“, написа тя в публикация в четвъртък.


Тя също публикува видео от водещата израелска правозащитна група B’Tselem, показващо как израелски войници в Хеброн казват на жител, че на палестинците не е разрешено да ходят по определена улица, защото е запазена за евреи. „Това напомня ли на някого за нещо?“ написа тя.

Бен-Гвир отговори в изявление в петък, наричайки Хадид „мразец на Израел“ и каза, че тя е споделила само част от интервюто в профила си в социалните медии, за да го представи като расист.

Палестинското министерство на външните работи в четвъртък осъди забележката на Бен-Гвир като „расистка и отвратителна“ и каза, че „само потвърждава израелския режим на апартейд на еврейското надмощие“.

Международната общност, както и палестинците, смятат строителството на селища за незаконно. Повече от 700 000 израелци живеят в окупирания Западен бряг и Източен Йерусалим – територии, превзети от Израел през 1967 г. и търсени от палестинските лидери за бъдеща държава.

Палестинците в Хеброн, където еврейските селища изяждат значителна част от центъра на града, са особено уязвими към спонсорирано от държавата насилие от заселници, както и от израелско наблюдение.

Нападенията на заселници срещу палестинци и тяхната собственост също са редовно явление.

Израел отхвърли всякакви предположения, че поддържа система на апартейд над палестинците, въпреки докладите на водещи правозащитни организации – включително Human Rights Watch и Amnesty International – в противен случай.

Западният бряг е разтърсен от насилие от началото на миналата година, особено с повтарящи се смъртоносни нападения на армията.

Според ООН повече от 200 палестинци са били убити тази година, най-големият брой смъртни случаи от 2005 г. насам.

Бен-Гвир, член на крайнодясната коалиция на премиера Бенямин Нетаняху, е бил осъждан в миналото за подбуждане към расизъм и подкрепа на терористична организация.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР