Белослав. Над 100 човека се включиха в почистването на Белославското

...
Белослав. Над 100 човека се включиха в почистването на Белославското
Коментари Харесай

Над 100 човека се включиха в почистването на Белославското езеро

Белослав. Над 100 индивида се включиха в почистването на Белославското езеро, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Варна . Кампания за разчистване на Варненско-Белославското езеро е част от международния ден на почистването „ World cleanup day " и се организира на 16 септември. В самодейността се включиха над 100 жители на община Белослав, в това число любознателните възпитаници от НУ „ Отец Паисий “. Хората се събраха в разнообразни точки по крайбрежието на езерото, с цел да се включат в идеята. По време на акцията бяха събрани огромен брой биоразградими чували с боклуци, като преобладаваше пластмасата.

Традиционно акцията за разчистване се организира по едно и също време във всички обитаеми места на територията на общината:

- Крайбрежието на с. Езерово директно до рибарско населено място

- С. Разделна, до моста

- Крайбрежието на Варненско – Белославското езеро в с. Страшимирово

- Защитена зона „ Ятата “в южната част на гр. Белослав

- Северен кей на МК „ Белла “

Това е второто събитие по план „ Въвеждане на новаторски модел за понижаване на количеството пластмасови боклуци в морската среда от наземни източници “.

Кампанията протече под надпис „ С общи старания да подобрим заобикалящата ни среда и възпитаме децата в грижа за природата “. Участниците сплотиха своите старания за реализиране на следните цели:

- Намаляване броя на потърпевшите морски жители в резултат от усложнение в рибарските корди или от усвояване на пластмасови отпадъци;

- Почистване на крайбрежието от пластмасови боклуци с цел да се ограничи попадането им в морските води;

- Подобряване качеството на водата и понижаване антропогенните фактори за замърсяване на флората и фауната в езерото.

След привършване на почистването, на територията на крайбрежието на Защитена зона „ Ятата “, за най – дребните доброволци се организира олимпиада, а за по-големите -викторина.

Победителите получиха грамоти и награди, направени от рециклирани боклуци и екологични материали, опция на пластмасата.

Участие в акцията взеха и представители от Басейнова дирекция „ Черноморски регион “, Сдружение с нестопанска цел „ Българско екологично сдружение “ и чиновници от общинска администрация – Белослав.
Кампанията беше подкрепена и от RESUME - we care.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР