“Белоградчик беше част от една кампания за Седемте нови чудеса

...
“Белоградчик беше част от една кампания за Седемте нови чудеса
Коментари Харесай

Боян Минков: Искаме да върнем младите хора в Белоградчик

“Белоградчик беше част от една акция за Седемте нови чудеса на света през 2009 година В рамките на няколко месеца Белоградчик беше посещаван от 5 хиляди туристи всяка седмица. Тогава се видя какво липсва на Белоградчик - няма хотели, заведения за хранене, магазини. Туристите идваха за няколко часа и си тръгваха недоволни. Местната власт можеше да промени това още тогава, в случай че имаше кмет, който да предложения вложители да построят хотели, заведения за хранене, атракциони, които да задържат туристите. Ние имаме екип, който има опит и може да направи това. ” Това съобщи претендентът за кмет на Белоградчик, подсилен от “БСП за България ” Боян Минков в предаването “Още от деня ”.
В ефира на Българска национална телевизия той анонсира своята акция “Завърни се вкъщи ” и обясни: “Имаме цялостната поддръжка на младежите и желанието на тези, които са напуснали Белоградчик, да се върнат, тъй като единствено по този начин градът може да се възроди. Ние водим диалози с доста хора, които споделят: “Създайте ни нови работни места и ние ще се върнем. Не сме щастливи в София и в чужбина. ” Младите хора, които в този момент приключват гимназията в Белоградчик, споделят: “Преди да се появите вие като опция за избор, диалозите ни бяха в кой град ще отидем и няма да се върнем повече. Сега обсъждаме какво ще учим, с цел да можем да се върнем. ” А ние ще предоставим стипендии на изявени младежи. Тези, които са напуснали Белоградчик споделят: “Ние го бяхме зачеркнали, само че откогато се появихте вие, ние още веднъж сме вперили взор в Белоградчик. ” А възрастните хора ни споделят: “Децата се обадиха и споделиха да гласуваме за вас. ”
“Бюджетът на общината е 12 млн. лева, а отговорностите ѝ са 10 млн. лева, което ни слага на второ място в България по най-закъсала финансово община. Но знаем по какъв начин да излезем от тази отрицателна ранглиста ”, сподели Минков, който изясни по какъв начин се е стигнало дотук: “Две са нещата, довели до това тежко финансово положение. Първо, има два дефинитивни отчета на Европейската работа за битка с измамите, които уличават досегашния кмет в корист с европейски средства, които в този момент би трябвало да връщаме. Другият проблем е компанията за разчистване и сметоизвозване, с която кмета в последните 12 години подписва контракти на все по-високи цени. ”
Но акцентира, че има общината има задоволително доходи и средства, стига да се ръководят вярно. Като първа задача си слага да сътвори общинско дружество за разчистване и сметосъбиране, с което разноските на общината за тази активност ще паднат 3 пъти.
За болничното заведение Минков сподели, че обслужва население от към 25 хиляди души от околните пет общини, като за тях това е единственият късмет да бъдат лекувани, тъй като там живеят небогати и застаряващи хора. Той бе безапелационен, че откакто общината се разплати с медицинския личен състав, ще потърси експерти от други места и ще разкрие нови поделение, тъй като, по думите му, е извънредно значимо да има работеща болница за проектите, които има той за града. 
А какви са те: “Искаме да създадем един модел за добре развъртян европейски туристически град, който да бъде за образец за цяла България. В момента водим договаряния с доста вложители, които са подготвени незабавно след изборите да стартират да работят в Белоградчик. Защото няма сходно място като Белоградчик в България, а може и в света, с подобен голям капацитет, който, за жалост, едва ли и 5% се употребява от него. А това е по този начин, защото досега туризмът не беше приоритет в община Белоградчик, приоритет беше дърводобивът. След една седмица, нашият приоритет се споделя туризъм. ” 
“Искаме да развием туризма. Искаме да съхраним природата - и едно дърво в общинска гора повече няма да бъде отрязано. Искаме да върнем младежите. И освен желаеме, а ще го създадем ”, сподели в умозаключение Боян Минков.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР