"Белла фигура" е пиеса за суетата и абсурда на всекидневния

...
"Белла фигура" е пиеса за суетата и абсурда на всекидневния
Коментари Харесай

На далечен паркинг някъде във Франция...

"Белла фигура " е пиеса за суетата и парадокса на всекидневния живот ", разяснява авторката Ясмина Реза. Нейното драматургично творчество е познато у нас с пиесите "Арт " и "Богът на касапницата ". В "Белла фигура ", чийто втори премиерен театър в Театър "Българска войска " е на 24 октомври, тя ни води на паркинг пред безценен ресторант, където с един от следващите откраднати извънбрачни моменти на Борис и Андреа стартира сюжетът на пиесата. Едно изпуснато от героя изречение, намесило брачната половинка му в техния диалог, провокира скандал, последван от авто случай и инцидентна среща с негови фамилни другари...
В "Белла фигура " режисьорът Антон Угринов (гост) и актьорите Гергана Плетньова, Станислав Ганчев (гост), Георги Къркеланов, Стефка Янорова, Елена Райнова и Георги Йовчев (гост), правилни на присъщия за Ясмина Реза подигравателен прикрит смисъл на думите, се впускат в заплетена обстановка от неизказани мисли за живота, другарството, фамилията и любовта. Преводът на пиесата е на Светлана Панчева, сценография Борис Далчев (гост), костюми Ванина Цандева (гост), музика Калин Николов (гост).
"В желанието си да се харесаме на другите измисляме безчет маски, с които жонглираме безапелационно в живота и даже от време на време си имаме вяра. Пилеем старания и влагаме цялата си досетливост да създадем обществен облик, който да бъде утвърден - Белла фигура.
Страхливо сгушени в уютната визия за себе си, позволяваме взаимни отстъпки със личните си ограничения, усеща, забравяме за фантазиите си единствено и единствено, с цел да вършим положително усещане. И от толкоз отстъпления лека-полека започваме ние самите да не се харесваме.
Готови сме на всичко, с цел да избягаме от самотата, само че в последна сметка отново оставаме неразбрани, сами. Понякога напълно сами, а различен път с някого до себе си. Плъзгаме се по наклонената повърхност надолу в борба с времето и самонадеяно ни се коства, че можем да спечелим.
Една от книгите на Ясмина Реза стартира с цитата на Хорхе Луис Борхес: "Блажени са обичаните и обичащите, както и тези, които могат да минат без любов ", споделя режисьорът Антон Угринов.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР