Белият дроб и сърцето са неразривно свързани. Ако не бъде

...
Белият дроб и сърцето са неразривно свързани. Ако не бъде
Коментари Харесай

Анестезиолог: Има вируси, които са изключително агресивни и довеждат човека до много тежка безпомощност

Белият дроб и сърцето са неразривно свързани. Ако не бъде открит инфекциозен развой на белия дроб, би трябвало наложително да се ревизира миокардът. Това разяснява в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус "  доц. Филип Абединов, анестезиолог в УМБАЛ " Света Екатерина “. Коментарът му е във връзка другите типове затруднения, които могат да настъпят при хората, както и при тези от тях, които страдат от сърдечно съдови болести.

По думите на анестезиолога от време на време след отминаване на първичните признаци на грипа, някои хора се оплакват от зной: " Обикновено лекарите в тези случаи вършат фотография на белия дроб, с цел да видят дали положението не е усложнено с пневмония. Ако има обостряне на симптоматика при човек, който има сърдечни болести, би трябвало наложително да се потърси лекарска помощ, в случай че след преминания грип вероятно вижда, че нещата не са като преди, т.е. не се възвръща ", предизвести доцент Абединов.

" Точно в сърдечната област има вируси, които са извънредно нападателни, и довеждат индивида до доста тежка беззащитност. В болница " Света Екатерина “ имахме двама пациенти, които бяха след тежки вирусни истории. До такава степен бяха повредени сърцата им, че на единия се наложи преди половин година и повече да му бъде сложено изкуствено сърце, с което живя половин година, и в този момент, посредством една донорска обстановка, към този момент е с трансплантирано сърце от близо 30 дни. Т.е. по този метод той се връща още веднъж към живота. Какво имам поради? Когато тежко бъде повредено сърцето на човек, той доста мъчно може да направи обикновено придвижване.

Най-голямото богатство за един човек е това да може да се движи, да бъде самостоятелен и свободен, да може да прави разнообразни действия -  да се нахрани, да реализира разнообразни други действия, които са свързани с живота му.

При другия пациент, за който приказваме, той бе след сериозна увреда. Близо една година страда, извънредно неприятно – не е въпрос даже до коментар за тези неща. Влизайки в болничното заведение му беше сложено неповторимо за нашата страна устройство – две сърца бяха сложени в неговото тяло, с помощта на което той съумя да бъде възобновен. Преди не е могъл даже да извърши обикновени придвижвания. Сега занапред го учим да върви. А той беше не запомнил да върви, близо два-три месеца ", изясни анестезиологът.

По думите му тези положения и затруднения при някои хора от време на време се дължат на разнообразни вируси: " Включително има от грипни, само че до момента не ни се е случвало от грипен вирус, само че сме имали обстановки, в които след грипен вирус се постанова да лекуваме хората. Какво имам поради? Част от хората са генетично предразположени и образуват избрана група антитела, вследствие на което в перикардната торбичка се натрупва вода. Казва се педикардит или перикарден излив. Това нещо пречи на сърцето да прави своята активност качествено, обикновено. И тогава ние би трябвало да го лекуваме. Това нещо би трябвало да се върне назад, да се всмукне това нещо и се дават медикаменти. Ако не се случи, когато това нещо остане прекомерно дълго време, се получава нещо като една кашичка, когато вършим в живота си, и се слепват двата листа и тогава се получава едно тежко положение на перикардит, при което сърцето не може да действа добре. Това нещо би трябвало да се следи. И това е едно от затрудненията. А другото е по-тежката част – когато тези антитела увредят мускула на сърцето, се получава миокардит. И тогава се стига ето до тези крайни положения, за които ви приказвах ", изясни доцент Филип Абединов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР