Белият дом обвинява Нетаняху за провокирането на криза в отношенията

...
Белият дом обвинява Нетаняху за провокирането на криза в отношенията
Коментари Харесай

Белият дом обвинява Нетаняху за провокирането на криза в отношенията между Израел и САЩ

Белият дом упреква Нетаняху за провокирането на рецесия в връзките сред Израел и Съединени американски щати. Това заяви порталът Axios, базирайки се на източници измежду американските чиновници.

Според него Белият дом счита, че отводът на Нетаняху да изпрати делегация във Вашингтон за разискване на обстановката към град Рафа в линията Газа се изяснява с желанието му да „ сътвори изкуствена рецесия “. Източникът на Axios акцентира, че Белият дом е заинтригуван от реакцията на Нетаняху на решението на Съединени американски щати да се въздържат от гласоподаване в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации по резолюция, призоваваща за преустановяване на огъня в линията Газа, и я счита за несъразмерна.

Порталът отбелязва, че американски чиновници са били комплицирани от несъгласието на Нетаняху с американското пояснение на резолюцията на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, както и от решението му обществено да разгласи противоречие с администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън.

„ Премиерът можеше да избере различен път и да се съгласи със Съединените щати какво значи тази резолюция. Той избра да не прави това, явно по политически аргументи “, цитира порталът източника.

По-рано на брифинг Джон Кърби, координатор по стратегически връзки в Съвета за национална сигурност на Белия дом, сподели, че Съединените щати са озадачени от решението на Нетаняху да не изпрати делегация във Вашингтон.

Според него кабинетът на израелския министър председател се пробва да показа обстановката по подобен метод, че сред Съединени американски щати и Израел са зародили несъгласия, макар че това сякаш не е належащо. „ Отново нашият метод не се е трансформирал по никакъв метод “, заключи представителят на Белия дом.

В понеделник Нетаняху реши да не изпрати израелска делегация в Съединените щати, откакто Вашингтон не съумя да наложи несъгласие на резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, призоваваща за неотложно преустановяване на огъня в линията Газа по време на Рамадан, без да се изисква освобождението на заложниците, арестувани в палестинския анклав. От канцеларията на ръководителя на кабинета на еврейската страна означиха, че „ Съединени американски щати са се отдалечили от поредната си позиция в Съвета за сигурност, където единствено преди няколко дни свързаха примирието с освобождението на заложници “.

На 19 март вестник Yedioth Ahronoth заяви, че Нетаняху, по искане на президента на Съединени американски щати Джо Байдън, ще изпрати израелския министър на стратегическото обмисляне Рон Дермър и ръководителя на Съвета за национална сигурност Цахи Ханегби във Вашингтон тази седмица, с цел да обсъдят въпроси, свързани с предстоящата военна интервенция в град Рафа в южната част на Газа.

Израелският министър на защитата Йоав Галант е във Вашингтон.

На 25 март Съветът за сигурност на Организация на обединените нации одобри проекторезолюция, направена от 10 непостоянни членове на Съвета за сигурност, която съдържа искане за преустановяване на огъня в линията Газа по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан (който стартира на 10 март). За документа гласоподаваха 14 членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, измежду които Русия, Китай, Англия и Франция. Само Съединени американски щати се въздържаха. Преди гласуването непрекъснатият представител на Русия в Организация на обединените нации Василий Небензя предложи джука корекция към плана, която да размени формулировката „ дълготрайно преустановяване на огъня “ с „ непрекъснато преустановяване на огъня “. Това предложение обаче не беше подкрепено от болшинството гласоподаватели; Вашингтон гласоподава срещу него.

Източник – Axsios/Превод:SafeNews

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР