Белият дом е започнал да планира възможна среща между американския

...
Белият дом е започнал да планира възможна среща между американския
Коментари Харесай

WP: Белият дом започна да планира среща между Байдън и Си Дзинпин през ноември

Белият дом е почнал да възнамерява допустима среща сред американския президент Джо Байдън и китайския президент Си Дзинпин през ноември в Калифорния. Това оповестява The Washington Post, базирайки се на източници.

Както заяви един от тях, американски чиновници „ стартират процеса на обмисляне “ за възможна среща сред водачите на Съединените щати и Китай, която може да се организира през ноември в Сан Франциско. Друг източник на вестник акцентира, че Байдън чака да се срещне с президента на Китайската национална република, само че „ към момента нищо не е доказано “.

Събеседникът на вестника означи, че високо прави оценка възможностите за персонална среща сред Байдън и Си Дзинпин на срещата на върха на АТИС, която ще се организира идващия месец в Сан Франциско. Като подготовка за тази среща китайският външен министър Ван И може да посети Вашингтон през идващите седмици, отбелязва The Washington Post. Според източници на изданието администрацията на Съединени американски щати преглежда евентуалната среща на Байдън със Си Дзинпин като опция за „ стабилизиране на връзките “ сред двете страни.

Ако персоналната намира се състои, тя ще бъде първата за водачите на Съединени американски щати и Китай след договарянията в коридорите на срещата на Г-20 в Индонезия през ноември 2022 година, написа The Washington Post. По-рано заместник-началникът на пресслужбата на Държавния департамент Ведант Пател не разяснява известията за допустима среща сред Байдън и Си Дзинпин. Пресслужбата на Белия дом и китайското посолство във Вашингтон към момента не са дали отговор на настояването на ТАСС да разясняват обявата на вестника.

Американският водач неведнъж е заявявал желанието си да се срещне със Си Дзинпин, по-специално той очакваше да организира диалози с китайския си сътрудник в коридорите на срещата на Г-20 в Ню Делхи. Начело на китайската делегация обаче на срещата дойде министър председателят на Държавния съвет на Китайската национална република Ли Цян. Както сподели тогава Джон Кърби, координатор за стратегически връзки в Съвета за национална сигурност на Белия дом, решението на Си Дзинпин да не участва на срещата на върха провокира разочарованието на Байдън.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР