Белият дом даде зелена светлина за турска офанзива в Северна

...
Белият дом даде зелена светлина за турска офанзива в Северна
Коментари Харесай

САЩ внезапно смениха курса в Сирия

Белият дом даде зелена светлина за турска атака в Северна Сирия и изтегли американските сили от района, което е демонстрация на неочаквана смяна във външната политика. Така на процедура Съединени американски щати изоставят дългогодишните си съдружници - кюрдите, които бяха острието на военната акция против " Ислямска страна " (ИД) в района. След един телефонен диалог сред Доналд Тръмп и Реджеп Ердоган в неделя политиката се промени и в този момент се оказва, че Турция ще държи под ключ пленените бойци от ИД, както изясни Белият дом. Това е следващият безреден ход на Тръмп, който се бори против процедура по импийчмънт в родината си. По всичко проличава, че решението е взето без съвещания и без знанието на американските дипломати, които се занимават със Сирия.

Да позволим на Турция да влезе в Северна Сирия е едно от най-дестабилизиращите дейности, които можем да предприемем в Близкия изток, написа в Туитър Рубен Галего, деец от войната в Ирак и конгресмен от Аризона от Демократическата партия. Той написа още, че кюрдите в никакъв случай към този момент няма да имат вяра на Америка. Те ще търсят

 

нови съюзи или самостоятелност,

 

с цел да се защитят, счита той.

През август Съединени американски щати и Турция реализираха съглашение за основаване на " зона за сигурност " в Северна Сирия, от която подкрепяните от Съединени американски щати Сирийски демократични сили (СДС) ще се отдръпват към границата. Анкара не прави разлика сред Съюз на демократичните сили и кюрдските бунтовници в самата Турция и възприема организацията като сериозна опасност за сигурността си. Създаването на зона за сигурност трябваше да анулира възможна турска военна интервенция.

В известието на Белия дом, оповестено малко преди среднощ в неделя, не се загатва и дума за това съглашение. " Днес президентът Доналд Тръмп беседва по телефона с турския президент Реджеп Тайип Ердоган ", се споделя в изненадващото известие. " Турция скоро ще придвижи дълго планувана интервенция в Северна Сирия. Въоръжените сили на Съединени американски щати няма да поддържат или вземат участие в интервенцията и силите на Съединени американски щати, които към този момент са победили териториалния " халифат " на ИД, няма към този момент да участват в този регион ".

Съобщението навежда на мисълта, че

 

в подмяна на приемането от страна на Съединени американски щати

 

на турската атака Ердоган е уверил Тръмп, че ще се погрижи за задържането на бойците на ИД, пленени от Съюз на демократичните сили. Арестът на европейски и други непознати бойци от дълго време е огромна тежест за Тръмп и той постоянно подлага на критика европейските държавни управления, че не поемат отговорност за жителите си в редовете на ИД.

" Правителството на Съединени американски щати оказа напън върху Франция, Германия и други европейски страни, откъдето идват огромна част от арестуваните бойци на ИД, да си ги вземат, само че те не ги желаят и отхвърлят ", се показва още в известието на Белия дом. " Съединени американски щати няма да ги държат в арест години наред за сметка на американския поданик. Сега Турция ще поеме отговорността за бойците на ИД в регионите, завзети през последните две години преди успеха на Съединени американски щати над " халифата ".

Експерти по Сирия предизвестяват, че откакто Съединени американски щати изоставят Съюз на демократичните сили, може да се появи нов фронт в 8-годишния спор в Сирия и това може да подтикне кюрдите да търсят съглашение с режима на Асад в Дамаск. Преди две седмици, при откриването на сесията на Общото заседание на Организация на обединените нации, специфичният делегат на Съединени американски щати за световната коалиция против ИД Джим Джефри акцентира, че Съединени американски щати имат съглашение с Турция за зона за сигурност предвид на паниките на Анкара във връзка с сигурността и че по тази причина не е нужно да има турска военна интервенция.  " Вслушваме се в опасенията на Турция. И се опитваме да им отвърнем, както можем ", сподели Джефри. " Ясно сме декларирали на Турция на всяко допустимо равнище, че едностранна интервенция няма да усъвършенства ничия сигурност - нито на Турция, нито на популацията в североизтока, нито за хората по света, които се усещат застрашени от ИД, а последните са основна причина армията на Съединени американски щати да е в североизточните региони ". А другият резултат от телефонния диалог Тръмп - Ердоган е, че турският президент идва на аудиенция в Белия дом идния месец.

 

---каре------

Кюрдите още веднъж бяха излъгани в устрема да имат лична страна

 

Американският президент Доналд Тръмп прекатурна политиката на Съединени американски щати за поддръжка за кюрдите в Сирия и на процедура позволи интервенцията на Турция в северната част на страната. Решението на Съединени американски щати е прелом в политиката за района. В коалиция със Сирийските демократични сили (СДС) - обединяване, доминирано от кюрдски бойци - американски бойци съумяха да отвоюват забележителна част от територията източно от река Ефрат от " Ислямска страна " (ИД). След това близо 2000 военнослужещи от Съединени американски щати останаха в региона, а Тръмп се отхвърли от първичната концепция всички те да бъдат изтеглени и даде обещание една част да останат, което очевидно няма да е за дълго.

За Турция това ще е трета военна интервенция в Сирия от 2016 година След " Щитът на Ефрат ", която ѝ даде надзор върху регион по границата, с " Маслинова клонка " м.г. тя изтласка от Африн (северозападния завършек на Сирия) представители на кюрдските Сили за отбрана на народа и политическото им крило Партия на демократичния съюз, които са гръбнакът на Съюз на демократичните сили. Двете се считат от Анкара за сирийско отклонение на неразрешената организация Кюрдска работническа партия (ПКК), с която с малко спиране Турция води въоръжен спор от пет десетилетия. Анкара постоянно аргументира потребността от дейности на изток от Ефрат със отбрана от " кюрдския зложелател ". Освен това Ердоган даде обещание да върне сред 1 и 2 млн. сирийски бежанци, които са в страната поради спора и чието наличие се приема с все по-голямо неодобрение. Сега задачата на Анкара е да ги употребява като спомагателен буфер против следените от Съюз на демократичните сили региони в Северна Сирия.

Според " Ню Йорк таймс " в диалог сред Ердоган и Тръмп малко преди известието е даден сигнал, че 100 или 150 военнослужещи на Съединени американски щати ще бъдат изтеглени от региона на интервенцията, въпреки да няма цялостно евакуиране от Сирия. Вестникът отбелязва, че решението е взето макар експлицитните рекомендации Съединени американски щати да запазят наличието в Североизточна Сирия, с цел да продължат интервенциите против " Ислямска страна " и да се основава противотежест на Иран и Русия. Москва даже за малко флиртуваше с кюрдите от района, само че след това им обърна тил в интерес на Анкара

През последните години кюрдите в Сирия и Ирак за следващ път потвърдиха в борбите с джихадистите, че могат да са благонадежден съдружник. Но те още веднъж изгубиха най-важната си борба, тази за лична страна в района. Макар че извършиха отговорностите си към Запада и победиха ИД, в този момент за следващ път те ще бъдат захвърлени от Великите сили на бунището на историята макар десетките хиляди жертви, които дадоха. " Не знаем какво ще се случи... приготвяме се за най-лошото ", обявиха и от Организация на обединените нации.

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР