Белите петна в паметта на свидетелите на прокуратурата по мегаделото

...
Белите петна в паметта на свидетелите на прокуратурата по мегаделото
Коментари Харесай

Белите петна в главите на свидетелите по делото КТБ

Белите петна в паметта на очевидците на прокуратурата по мегаделото за Корпоративна комерсиална банка получават съществени размери. Спомените на съратницата (и в бизнеса, и - на фамилни начала в леглото) на главният очевидец на държавното обвиняване Бисер Лазов – Албена Андреева, напълно избледняват, изключително когато става дума за прилапаните от това дуо компании и атрактивни парцели. През тази седмица следващото съвещание по делото за КТБ се трансформира в същински фарс.

Свидетелката съществено се оплете в отговорите на въпросите, отправени й от отбраната на прогонения банкер Цветан Василев към това с какъв брой и с какви парцели се е сдобила и ръководи полусемейната двойка Лазов – Андреева след банкрута на банката. И това се случи макар обстоятелството, че същите въпроси й бяха заложени още преди две седмици – по време на предходното съвещание на съда на 7 октомври. А тя имаше много дълъг период... да мисли по тях.

В паниката лъсна още един съответен проблем,

който също е „ заличен “ от спомените на свидетелката. Оказа се, че Андреева даже е "изпуснала нишката ", когато става дума за притежаваните и ръководените от нея компании и парцели. Тя напълно „ не запомнила “ дали ръководеното от нея сдружение има повече от 3 дка в центъра на София – на бул. „ Евлоги и Христо Георгиеви “, против Националния стадион "Васил Левски ".

Конкретните въпроси на юристите и на някои от подсъдимите, свързани със собствеността върху паркинга до Националния стадион, ситуиран на терен от 3.226 дка, който след няколко целеви прехвърляния внезапно се озовал в активите на акционерното сдружение „ Асет Инвестмънт енд дивелъпмънт “... останаха без отговори. Въпреки, че и до през днешния ден Андреева е член на съвета на шефовете, изпълнителен шеф и единствения ръководещ и представляващ сдружението. А и в случай че се съди по данните за обезпечените лица в него - тя е и...единственият му чиновник. На всичкото от горната страна, в случай че се прегледат формалните финансови доклади на сдружението, ще се види, че Андреева е и счетоводителят на акционерната компания, само че посредством компанията си „ Стрега “ ЕООД.

На книга сдружението, което е учредено на 11 юни 2018 година е с 51 хил.лв. капитал, който е разпределен меду трима акционери – Георги Шаров, Кристина Катинова и Елана Атанасова, всеки с капитал от по 17 хил.лева. Но както казахме към този момент, то се ръководи от Андреева.

„ Разконцентрираната “ в спомените си свидетелка,

по този начин и не можа да се сети дали ръководената от нея компания има подобен парцел – за какво го е придобила през 2018 година и дали той участва в салдото на сдружението за същата година. Макар, че точно тя е изготвила финансовия й доклад.

Тя повтаряше още нещо – че сдружение „ Ассет “ "никога не е имало покупко-продажби с сдружения от описите на синдиците на Корпоративна тъговска банка,, посочени от тях в листата с длъжници, оповестен на страницата на банката на 16 февруари 2017 година, че техните бизнес сътрудници нямат заведени отменителни искове от синдиците, както и че против „ Ассет инвестмънт " няма заведени искове по Закона за банковата неплатежоспособност “.

Тези алабализми обаче, няма по какъв начин да трансформират обстоятелствата към съответния проблем около парцела до Националния стадион, който съдът би трябвало да прегледа деликатно. В тази връзка в.. “Банкеръ “ си направи труда да наблюдава

хронологията на събитията, докарали този златен парцел

до активите на ръководеното от Андреева сдружение. А тя е следната:

Към 20 юни 2014 година (когато няКОЙ доста се постара вратите на Корпоративна комерсиална банка да бъдат захлопнати), парцелът е бил благосъстоятелност на „ Комитет за изкуство и култура дизайн “ ООД. Това сдружение е сериозен кредитополучател на фалираната финансова институция и попада в обвиняването против 18-те подсъдими по делото КТБ.

По неизвестно какви аргументи, през септември 2014 година потвърденият дебитор на КТБ - „ Комитет за изкуство и култура Дизайн “ ООД ( с обща задлъжнялост към фалираната банка от 37 благ. лева.- към 20 юни 2014 година ), напълно несмущаван от квесторите на банката, които сякаш са били призвани да бдят над всички активи, посредством които могат да бъдат върнати отговорностите на длъжниците, апортира паркинга в основаното някъде по това време сдружение „ Пи Ейч Ай” АД.

Според данните от осведомителната система „ Дакси “ и от Търовския указател, компанията е учредена на 1 септември 2014 година, с 51 хил.лв. капитал, разпределен в акции от по 1 лев. А акционерите-учредители, записали акции са Цветелина Петкова, Георги Спиридонов и Еленка Маринова - всеки с по 17 хил.лв. акционерно присъединяване. Само две седмици по-късно – на 16 септември, общото заседание подвига капитала на сдружението като притегля нов акционер – точно „ Комитет за изкуство и култура Дизайн “ ООД, с 4 642 150 лева, който влиза в компанията посредством апортирането на няколко парцела. Единият е морава от 6 дка в Банско, четири независими обекти в постройка в Банкя и несъмнено – паркингът против Националния стадион.

За да бъде изработен този апорт, естествено е нужна и оценка на парцелите, която резонно е оповестена в Търговския регисър. От този документ тава ясно, че тя е направена посредством тройна експертиза от движимости лица, наети от Софийски градски съд. Само оценката на парцела на бул. „ Евлоги и Христо Георгиеви “ е... 3 397 000 лв..

След три години и половина - през януари 2018 година, същият този парцел явно не е представлявал интерес за „ Пи Ейч Ай” АД и сдружението го трансферира на идващия по веригата -„ Евро Рефлекс “ ЕООД, благосъстоятелност на Иво Манчев, излиза наяве от информация от имотния указател.

„ Пътуването “ на парцела продължава. Само шест месеца по-късно - на 28 юни 2018 година „ Евро Рефлекс “ ЕООД на собствен ред продава паркинга на „ Асет Инвестмънт енд дивелъпмънт “ АД. Така той се озовава в „ чистото “ откъм тежести към КТБ сдружение, в което Албена Андреева е изпълнителен шеф от 4 март 2019 година.

Любопитното в тази ситуация е, че

„ преоценката “ на парцела, който „ прелита “ през няколко компании,

с цел да се озове при Андеева, е повече от фрапантна. Паркингът е добит от „ Асет Инвестмънт енд дивелъпмънт “ АД за сумата от...394 000 лева, в случай че предходната му оценка е близо 4 млн.лева...?! Това излиза наяве от оповестения баланс на сдружението към 2018 година, който -е направен от компанията на Андреева „ Стрега “ ЕООД и подписан от самата нея.

И тук идва още по-итересен миг. Оказва се, че представляващите двете „ междинни сдружения “ - „ Пи Ейч Ай” АД и „ Евро Рефлекс “ ЕООД - Еленка Маринова и Иво Манчев, също са привлечени като...свидетели на прокуратурата.

Дали "гимнастиките " с този парцел

имат нещо общо с „ търговията “ сред тези компании и какво е „ свързващото “ звено сред прокуратурата и тях, можем единствено да гадаем.

В същото време, осведомени с битието на Андреева споделят, че точно единият от синовете й „ дава отговор “ за паркинга до Националния стадион и събира ежедневния кеш от ползвателите му.

За да се убедим в достоверността на тези изказвания и да предоставим действителна информация на читателите си ( пък за какво не и да предизвикваме интереса на прокуратурата!!! ) публикуваме настоящи фотоси от самия паркинг. На едната от тях ясно се вижда, че като лице за контакт на обекта е посочен Илиян Арсов. Случайно или не тъкмо той е синът на Андреева, за който бяхме осведомени...

Тук обаче май няма какво да се гадае...
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР