Белград. Пенсионираният американски генерал Уесли Кларк, командващ силите на НАТО

...
Белград. Пенсионираният американски генерал Уесли Кларк, командващ силите на НАТО
Коментари Харесай

Сръбските медии не останаха равнодушни към „моралната лекция“ на генерал Уесли Кларк за членството в НАТО

Белград. Пенсионираният американски военачалник Уесли Кларк, командващ силите на НАТО във войната в Косово през 1999 година, насочи апели към Сърбия да промени отношението си към разширението на Алианса и да последва образеца на Черна гора, която стана член на западния защитителен съюз по-рано тази година.
В изявление за черногорския вестник Dnevne Novini военачалник Кларк съобщи, че Черна гора е добър образец за непоклатимост на Балканите, превъзмогване на спорове и приемане на цивилизационните полезности на Запада.
„ Влизането на Черна гора в НАТО преди участие в Европейския съюз демонстрира верния ход на нещата - стабилността и сигурността би трябвало да бъдат обезпечени, преди да се реализира стопански напредък. Надявам се, че Сърбия ще последва образеца на Черна гора и ще поеме по пътя ви (на черногорците – бел. р.) “, съобщи американският военачалник за изданието.

Медиите в Сърбия не останаха равнодушни към мненията на Кларк.

Държавната Radio televizija Srbije (RTS) привежда откъс от интерювото на американския военачалник, в който той декларира: „ Надявам се, че хората в Сърбия ще се огледат и ще кажат – знаеш ли, нашето държавно управление ни докара до тази рискова обстановка “.
„ Когато пристигнах за първи път в някогашна Югославия при започване на 90-те година на XX век, видях хора във всяка от тогавашните нейни републики; те всички са идентични, и всички те приказват на един и същи език. И албанците приказват сърбохърватски. Въпреки това, за задачите на политиката са възобновени всички спорове, а хората се разделиха и целият яд изплува, след което избухна ужасяващ спор ", са думите, с които генералът разказа обстановката на Балканите от съдбовните за района години.
Медията обръща внимание на увереността на Кларк, че с течение на времето хората на Балканките ще осъзнаят какъв брой са близки и ще не помнят за проблемите, които са имали между тях в близкото минало.

„ Кларк се надява Сърбия да следва образеца на Черна гора “ е заглавието, под което електронното издание Vesti Online разгласява публикация, отдадена на изявленията на командващия силите на НАТО във войната в Косово през 1999 година
„ Надявам се, че Сърбия също ще види Черна гора, ще види нейния добър образец що се отнася до интеграцията в НАТО, и ще го последва “, привежда думите на генерала белградската медия.

B92 обръща внимание на оценката на Кларк, според която Черна гора е най-чистият образец за непоклатимост, превъзмогване на споровете на Балканите и приемане на полезностите на западната цивилизация, съдействали за това жителите й да живеят в условия на народна власт.

Националният всекидневник Srbija Danas разгласява публикация за изявленията на Кларк под хапливото заглавие „ На съвестта му лежат почтени сръбски души, а изнася морални лекции: Кларк прикани сърбите да се огледат “.

„ Някога ни бомбардираше, а в този момент ни желае в НАТО “ е заглавието, което електронното издание Vecerne Novosti избира за коментар на изявленията на американския военачалник.

Изданието „ Правда “ на собствен ред обръща внимание на думите на Кларк, според които във войната през 1999 година „ силата е употребена като последно средство “.

Агенция „ Фокус “ напомня:
Уесли Кейн Кларк е американски военачалник, главнокомандващ на силите на НАТО в Европа в интервала 1997-2000 година В качеството си на подобен води войната в Косово. Съветник е на американския посланик Ричард Холбрук при правенето и подписването на Дейтънското спокойно съглашение, с което публично се поставя завършек на четиригодишната война в Босна и Херцеговина.

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус " Военни вести ".

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР