Белгийският пристанищен град Антверпен свали статуя на крал Леополд II

...
Белгийският пристанищен град Антверпен свали статуя на крал Леополд II
Коментари Харесай

Антверпен премахна статуя на крал Леополд II след антирасистки протест

Белгийският пристанищен град Антверпен смъкна скулптура на крал Леополд II след намазването й с багра по време на митинги против расизма, осведоми Агенция Франс Прес.

Статуи на Леополд от дълго време са цел на деятели з аради бруталното му колониално ръководство на някогашните белгийски колонии в Централна Африка.

Движението се възползва от момента през последните дни след всеобщите митинги в Съединени американски щати в резултат на убийството на невъоръжен негър от полицията.

Миналата седмица беше обявено, че 30 000 души в Белгия са се подписали под две петиции за унищожаване на статуите на белгийския крал Леополд II от колониалната епоха, чиито бойци покосиха Конго в края на XIX век.

Много млади белгийци декларират, че се срамят от това, че Леополд II продължава да бъде уважаван , макар че милиони поданици на Конго са избити сред 1885 и 1908 година, откакто монархът афишира африканската територия за персонална благосъстоятелност. На бойците на Леополд II им е било подредено да събират ръцете на жертвите, които постоянно са застрелвани при опозиция против робския труд. Той също е внасял в Белгия хора от Конго като човешки зоо експонати.

В Съединени американски щати и Англия също има необятен спор за някои монументи, свързани с расизъм.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР