Белгийският политик Дидие Рейндерс бе предложен за еврокомисар по правосъдието

...
Белгийският политик Дидие Рейндерс бе предложен за еврокомисар по правосъдието
Коментари Харесай

Дидие Рейндерс - новият надзорник на законността в ЕС

Белгийският политик Дидие Рейндерс бе препоръчан за еврокомисар по правораздаването от новоизбрания ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. От него ще се чака да показва годишните отчети за положението на върховенството на закона в Европейски Съюз, съобщи Българска телеграфна агенция.

Цялата кариера на Рейндерс, роден и приключил право в Лиеж, минава в работа на страната още от студентската пейка. В Белгия той е прочут с това, че постоянно получава сложни задания по чувствителни въпроси. Последната от тях към момента не е приключена - Рейндерс е част от преговорния екип, назначен от крал Филип за съставянето на идващото белгийско федерално държавно управление след изборите от края на май.

В телевизионно изявление нощес Рейндерс бе оптимист, че в късната есен Белгия ще има ново държавно управление, а това значи, че надали ще бъде усъвършенстван международният връх, при който белгийските политици спориха 541 дни при определянето на федералната власт през 2010-2011 година.

По-рано тази година Рейндерс, вицепремиер и министър на външните работи и защитата, бе измежду двамата противници за председателското място в Съвета на Европа. След като не завоюва това съревнование, той бе посочен от служебния министър председател Шарл Мишел, предстоящ ръководител на Европейския съвет, да бъде белгийският представител в идната Европейска комисия.

Досега Рейндерс е бил също министър по европейските въпроси, както и на финансите, застраховането, хазарта, институционалните промени. В автобиографията му е посочено също и че е бил юрист, както и шеф на кабинета на вицепремиера и министър на правораздаването при започване на своята дългогодишна кариера.

В писмото, в което му разпорежда бъдещите задания, Фон дер Лайен отбелязва, че от Рейндерс се чака да управлява съставянето на общ за Европейски Съюз механизъм за наблюдаване на спазването на върховенството на закона. Това е въпрос, който визира всички ни, написа бъдещият ръководител на Европейска комисия. Фон дер Лайен прибавя, че ще чака годишни отчети за положението на законността в Европейски Съюз.

По нейните думи се планува да бъдат полагани старания и да бъде предлагана помощ на страните с провокации пред върховенството на закона, с цел да бъдат минусите преодолени рано. Като финален излаз Фон дер Лайен планува " симетричен и разубеждаващ " отговор от страна на комисията в случаите на нарушавания.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР