Белгийски съд остави на свобода бившия ръководител на Каталуния Карлес

...
Белгийски съд остави на свобода бившия ръководител на Каталуния Карлес
Коментари Харесай

Карлес Пучдемон се предаде в Белгия

Белгийски съд остави на независимост някогашния началник на Каталуния Карлес Пучдемон, който се съобщи тази заран на управляващите в Белгия по отношение на новата заповед за арест, издадена от испанския Върховен съд, заяви вестник " Паис ", представен от ТАСС.

На правосъдното съвещание Пучдемон се е изказал срещу своето изгонване в Испания. След това той съобщил, че е пуснат, без да внася парична гаранция. " Оставам разполагаем на белгийското правораздаване ", декларирал каталунският политик.

В понеделник най-висшата правосъдна инстанция в Испания издаде нова европейска и интернационална заповед за арест на Карлес Пучдемон по обвиняване в подстрекаване към протест и разхищения. По-рано през същия ден група водачи на каталунското сепаратистко придвижване бяха наказани на до 13 години затвор, напомня Българска телеграфна агенция.

Предишната интернационална заповед за арест на Пучдемон, пребиваващ в непринудено заточение в Белгия, бе оттеглена от испанските управляващи, откакто той бе арестуван в Германия, само че тя отхвърли да го екстрадира в Испания. Германският съд се съгласи екстрадицията да бъде по точката разхищения на държавни средства, само че не и за " подстрекаване към протест ", напомня ТАСС.

Стотици хиляди хора с каталунски флагове и възгласи " независимост на политическите пандизчии " продължиха през днешния ден за пети ден митингите в Каталуния против присъдите поради неуспелия референдум през 2017 година за обособяване на региона от Испания, заяви Ройтерс.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР