Белгийската федерална прокуратура проучва издадените от Испания международни заповеди за

...
Белгийската федерална прокуратура проучва издадените от Испания международни заповеди за
Коментари Харесай

Ще бъде задържан Карлес Пучдемон?

Белгийската федерална прокуратура изследва издадените от Испания интернационалните заповеди за арест на уволнения каталунски водач Карлес Пучдемон и на други членове на неговия разхлабен от централното държавно управление в Мадрид кабинет , съобщи АП.
 
Пучдемон и четирима от някогашните му министри избягаха в Белгия тази седмица откакто бяха отстранени от власт поради противозаконното оповестяване на самостоятелност в североизточната испанска област Каталуния. Други осем от министрите на Пучдемон бяха задържани в Мадрид.
 

Федералните прокурори споделиха, че са показали интернационалните заповеди за арест и на градската прокуратура в столицата Брюксел. Според телевизия " Евронюз " белгийските управляващи изключват неотложно изгонване на Пучдемон и министрите му, които най-вероятно се намират в Белгия.
 
 Каталунският водач Карлес Пучдемон БГНЕС, списък

Пучдемон писа в акаунта си в Twitter на холандски език през вчерашния ден, че е " подготвен напълно да сътрудничи на белгийското правораздаване след издаването на европейската заповед за арест, издадена от Испания ". По-рано обаче брюкселският му юрист, представен от АП, сподели, че неговият клиент счита да се бори против изгонване в Испания без да желае политическо леговище в Белгия.
 

Според правни специалисти, до които Апелативен съд се е допитала, процесът от арест до екстрадиция, в това число и обжалванията, може да отнеме два месеца, през което време Пучдемон не може да бъде върнат в Испания. Това време може да му даде опция да въздейства и даже да взе участие, въпреки и от разстояние, в оповестените от Мадрид районни избори в Каталуния на 21 декември.

 
 Guliver/Getty Images

Докато Пучдемон остава блокиран в столицата на Европа, в Каталуния политическите партии трескаво се готвят за началото на предизборната акция , която явно ще бъде колкото изострена, толкоз и решаваща за изхода от най-тежката институционална рецесия в Испания от близо 4 десетилетия, отбелязва АП. Партиите би трябвало до вторник да се записват в обединения или за независимо присъединяване.
 

Пучдемон към този момент се намеси в дебата, като поддържа желанието на своята десноцентристка Демократическа партия на Каталуния да образува обединен блок на последователите на разединение от Испания.
 
Проучване, оповестено през днешния ден от испанския вестник " Ла Вангуардия " и представено от Ройтерс, сочи, че партиите, обявяващи се за самостоятелност на Каталуния и които евентуално ще се обединят в общ блок, ще завоюват районните избори през декември, само че е малко евентуално да получат парламентарно болшинство.
 
Според изследването, при което са интервюирани 1233-ма души през последната седмица, трите разколнически партии ще завоюват сред 66 и 69 места в 135-членния районен парламент.
 
Според друго изследване, оповестено в консервативния вестник " Ла Расон ", сепаратистите ще вземат най-вече гласове и ще получат 65 места, което няма да им стигне за болшинство.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР