Белгия отбелязва на 21 юли националния си празник - 186

...
Белгия отбелязва на 21 юли националния си празник - 186
Коментари Харесай

Има ги само в Белгия: Пет уникални за страната неща

Белгия отбелязва на 21 юли националния си празник - 186 години от полагането на клетва от крал Леополд Сакс-Кобург - първият държавен глава след революцията от 1830 година.

Това дава мотив на локални медии да откроят пет неща, по които Белгия не е като останалите.

Белгийският трикольор

На първо място е маркирано позволеното разминаване сред типа на националния трикольор в наши дни (черно-жълто-червено) и описанието му в конституцията (червено-жълто-черно). Специалисти разясняват, че актуалният тип на знамето е избран в конституционни промени, които са признати по-късно и не са маркирани в оригинала на главния закон.

Грешният химн

Белгия е отличена като единствената страна, чийто предстоящ министър председател пее неверен химн. През 2007 година Ив Льотерм, който по-късно ще стане министър-председател до счупилата с продължителността си върховете на Гинес политическа рецесия от 2010-2011 година, изпада в неловко състояние. В катедралата на Брюксел точно на националния празник публицист го кара да запее белгийския химн, а Льотерм запява Марсилезата (химна на Франция).

Закон за майонезата

Освен в Белгия, на никое място по света няма страна със закон за майонезата. Законът прогласява стандарт, по който сосът би трябвало да съдържа 80 на 100 мазнини и 7.5 на 100 жълтък. Неотдавна производители приканиха за смяна на закона, тъй като от ден на ден хора желали да си купуват " лека " майонеза.

Белгийските бойци

Белгийските бойци са единствените, получили позволение да маршируват на английска земя с въоръжението си. Това позволение е предоставено от английския крал Джордж Пети поради приноса на Белгия в Първата международна война.

Шофьорската брошура

На пето място е това, че притежателите на белгийска шофьорска брошура единствени на света имат правото да ръководят автомобил в Китай, без да поставят спомагателен изпит. Правото е залегнало в двустранна конвенция с Пекин в края на предишния век. По тематиката Най-привлекателните страни в света (СНИМКИ) Топ 30 на най-влиятелни страни в света (с невоенни средства) Топ 10 на най-посещаваните страни в света (СНИМКИ/ВИДЕО)
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР