Белгия и Чехия започнаха среща на върха на лидерите на

...
Белгия и Чехия започнаха среща на върха на лидерите на
Коментари Харесай

Белгия и Чехия искат санкции от ЕС срещу руската „намеса“

Белгия и Чехия започнаха среща на върха на водачите на Европейски Съюз, с цел да обмислят нови наказания, ориентирани против " злонамерени действия " на Москва, в отговор на съмненията за съветска интервенция преди изборите през юни в блока.

Призивът пристигна, откакто предходната седмица Белгия разгласи, че изследва обвиняването, разкрито най-наред от чешкото разузнаване, че редица законодатели от Европейски Съюз са взели пари, с цел да популяризират пропагандата на Кремъл посредством основан в Прага новинарски уебсайт. „ Трябва да бъдем доста ясни, че опити като този са неприемливи и да създадем всичко, с цел да защитим нашата народна власт “, сподели белгийският министър председател Александър де Кроо при идването си за двудневната среща на върха в Брюксел. В взаимно писмо с чешкия министър председател Петр Фиала той разиска, че „ е точното време за определяне на нов режим на ограничаващи ограничения на Европейски Съюз, ориентиран към противопоставяне на съветските злонамерени действия “. „ Трябва да се въоръжим против това както на национално, по този начин и на европейско равнище “, пишат те в писмото, изпратено във вторник до държавните ръководители на Европейски Съюз като шефката на Народното събрание Роберта Мецола, на Комисията Урсула фон дер Лайен и до ръководителя на Европейския съвета Шарл Мишел. „ Ние просто не можем да позволим на Русия да се измъкне с такава груба офанзива против нашите демократични институции и правила “, споделиха те.

Подозрението се върти към уебсайт, наименуван Voice of Europe, който е прочут с публикуването на истории, повтарящи съветски известия, и даване на ефирно време на посетители, които вършат съветска пропагнда. „ Белгийската разследваща работа удостоверява тази съветска интервенция “, пишат Де Кро и Фиала. „ Ясно е, че съветският режим се пробва да повлияе на идните европейски избори и да ускори проруския разказ в новия Европейски парламент. Те също по този начин приканиха Европейската прокуратура и Европейската работа за битка с измамите да преследват сходна интервенция. Федералната прокуратура на Белгия проверява обвиняването на съображение, че страната е хазаин на институциите на Европейски Съюз. Европейската комисия насочи многократни предизвестия, че Москва популяризира дезинформация преди изборите в Европейски Съюз и се стреми да отслаби европейската социална поддръжка за Украйна, до момента в който тя се бори против нашествието на Русия. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР